Wol verven met Draadkracht: de Elton cardigan

Breien, het is en blijft één van mijn geliefkoosde hobby’s. Toen we met onze Femmadammen een workshop wol verven met Draadkracht organiseerden, was dat de perfecte reden om een nieuw breiproject te kiezen. De lieve dames van Draadkracht brachten me op het idee de Elton cardigan te breien van Joji Locatelli.

Wol verven met Draadkracht

Het mobiele atelier van Draadkracht kwam speciaal voor ons uit het verre Nederland naar Dendermonde! Je kan je voorstellen: we were like kids in a candy store. Prachtige strengen garen van de meest uiteenlopende materialen lagen op ons te wachten: van eucalytusvezel over bamboe en kameel (zo zacht!) naar natuurlijk alle vormen van schapenwol. Kiezen is altijd verliezen… Ik koos uiteindelijk voor Eucalypta (merino en lyocell) en Muxayyar (Kid mohair en zijde): zacht en knuffelbaar! Geja en haar collega’s wezen me de weg naar het cardigan-patroontje 🙂 Het is immers heel belangrijk om meteen de juiste hoeveelheid te verven. Identiek hetzelfde achteraf bijmaken is zo goed als onmogelijk…

img_1098-822x1024 Wol verven met Draadkracht: de Elton cardigan

We verfden eerst een klein strengetje, om te ervaren hoe het in zijn werk ging. Het garen ligt in een badje of ligt nat op het werkblad. Je kan het pigment (opgelost in water) erop sprenkelen, stippen, verven, of er zelfs over gieten. Het is wel fijn als het geheel wat ‘leeft’. Een volmaakt effen streng koop je immers evengoed in de winkel. Ik koos voor een roze-lilla tint die ik daarna ook toepaste op mijn ‘echte’ strengen. Wat een fijn proces! De 2 garens reageerden trouwens ook anders op het verven. De fijne mohair toont minder kleurverschillen, de glanzende merino/lyocell heeft een meer tie-dye effect. Zo leuk! Ik had dan ook een grote glimlach op mijn gezicht toen ik aan het eind van de middag mijn mooie strengen in handen had!

img_1096 Wol verven met Draadkracht: de Elton cardigan
img_1100-825x1024 Wol verven met Draadkracht: de Elton cardigan

De strengen met mijn wolmolentje opwinden was wel nog een werkje. De Eucalypta voegt zich netjes maar die mohair spartelt wel tegen zeg, zo’n fijn draadje. Dat duurde langer dan de wol verven!

img_1101-598x1024 Wol verven met Draadkracht: de Elton cardigan

De Elton cardigan

De Elton cardigan is gebreid met 1 draadje, en wisselt streepjes mohair (zo fijn dat het transparant is) af met streepjes Eucalypta. Omdat op de Muxayyar meer meters zaten, paste ik de streepjes wel aan: 6 streepjes mohair en 4 streepjes merino. Schrik van tekort te komen, weetjewel.

Het patroon stortte me wel meteen in een wereld van advanced knitting, met enkele technieken die ik niet eerder probeerde. De hele cardigan is in 1 stuk gebreid, maar niet echt. Dat heb ik namelijk al gedaan bij de Christmas in July-sweater: top down, mouwtjes op een wachtdraad. Hier niet, je begint aan de schouders, pikt steken op voor de voorpandjes, breit die op okselhoogte aan het achterpandje en gaat zo verder voor het lijf. Daarna pik je weer steekjes op voor de mouwen en dan ga je de knopenband en halsboord breien. Allemaal zonder naaien dus.

img_1102-777x1024 Wol verven met Draadkracht: de Elton cardigan

Wat was het fijn breien met dit mooie garen! Ook al breide ik met een naald 4,5 en deed ik ontzettend lang over het (saaie) lijf van Christmas in July, en nog langer over die giga Crochet between the lines sjaal, hier vloog ik precies door. Kwam het door de afwisseling die het patroon biedt, het zachte gevoel van de garens, of misschien ook het idee van die Draadkrachtig geverfde wol? In elk geval duurde het maar een goede 2 maanden en mijn truitje was klaar!

2D9976F9-2839-4094-85DB-F5474F9571BE-771x1024 Wol verven met Draadkracht: de Elton cardigan
8D96C156-A5B5-4589-94E8-EA768BB1C381-774x1024 Wol verven met Draadkracht: de Elton cardigan

En nu komt het beste… ik heb van beide garens nog bijna een hele bol over. Matching sjaal, here I come!

Zin om ook bij onze Femmadammen te komen? Volg dan onze facebookpagina!

Delen:

Comments are closed.