Traag, gezond en lekker: koken met de slowcooker

Ha, da’s eens iets anders hé: traag, gezond en lekker. Dat kan maar één ding betekenen: een paar slowcooker gerechten die hier in de smaak gevallen zijn! Ik heb een crock-pot (klik voor meer uitleg in een andere blogpost) maar er zijn ook andere merken die een slowcooker hebben. Wij zijn fan! Ik gebruik de slowcooker vaak in het weekend. Dan zet ik na de boodschappen de slowcooker aan, we hebben de hele middag tijd om te doen wat we willen. Ja, ik ga ook naar buiten als de slowcooker opstaat. Want die is echt veilig, als je hem op de correcte manier gebruikt. En ’s avonds hebben we dan toch gezond en lekker eten! Dus wat dat betreft valt dit ook onder snel, gezond en lekker. Het werk is immers minimaal. En omdat onze crock-pot vrij groot is, heb ik ook vaak nog porties om in te vriezen.

Kung Bao Kip uit de slowcooker

Onlangs las ik 2 boeken van Sylvain Neuvel: Sleeping Giants en Waking Gods. Daarin komt een mysterieus personage aan het woord dat verschillende keren in een Chinees restaurant context geeft aan alle geheime toestanden en raadsels. Goede boeken! Maar nu to the point: in dat Chinees restaurant raadt hij de hoofdpersonages aan om Kung Bao kip te kiezen. Mijn nieuwsgierigheid was geprikkeld! Ik ben dus op zoek gegaan naar een recept. Ik vond er één online, speciaal voor de slowcooker, en heb dit nog wat aangepast.

 • Kippenfilets in stukjes. Ik maak dit ‘in het groot’ dus 5 enkele kippenfilets
 • 2 paprika’s en 2 courgettes in stukken
 • Cashewnoten
 • Maïzena, peper, zout
 • Voor de saus: een klein glaasje sojasaus, een glas water, 4 eetlepels honing, 2 eetlepels rijstazijn, 1 eetlepel suiker, 2 eetlepels pindakaas, 2 eetlepels sesamolie, 2 eetlepels geperste look & gember, chilipoeder naar smaak
 • Een ‘temperke’ zoals mijn oma zegt: een papje van een goede eetlepel maïzena en water.
 • Rijst

Doe de stukjes kip in een diepvrieszak met maïzena, peper en zout. Schud tot alle stukjes bedenkt zijn met maïzena. Roer alle ingrediënten voor de saus goed door elkaar.

Bak dan de kip in olie, je kan deze stap weglaten maar ik vind het wel lekker zo. Mijn crock-pot is van aluminium dus die kan ik gewoon op mijn fornuis zetten, ik hoef niet van de ene pan in de andere over te scheppen. Giet er daarna de saus over en zet de slowcooker aan, ik heb die 3 uur op Hoog (stand 2) gezet. Daarna mogen het temperke, de groenten en noten erbij, en heb ik de slowcooker nog een uur op Hoog gezet. Je kan die er ook van in het begin bijdoen als je dat wil, dan zijn de groenten wel echt gaargekookt en ik heb in dit geval wel graag dat ze nog een beetje beet hebben.

Serveer met rijst. Dit is een gerecht vol smaak, echt heerlijk. En het smaakt echt zoals iets van bij een goed Chinees restaurant. Een heel goed, niet zo één waar alle sauzen bij alle gerechten verdacht op elkaar lijken…

Kung-Bao-kip Traag, gezond en lekker: koken met de slowcooker

Parmezan-kip uit de slowcooker

Nog een receptje van het web 🙂 Een tip als je een slowcooker hebt: Ik vind heel veel recepten via Pinterest. Ik heb er een apart bord voor.

 • 2 kippenfilets in stukjes
 • 500 gram champignons
 • Gedroogde basilicum, oregano, chilivlokken, zout en peper
 • Bouillonblokje en een beker water
 • 1 ui en een teentje look
 • 50 gram goede boter
 • Geraspte parmezan (een goede handvol + voor het serveren)
 • Orzo

Bak de stukjes kip in olijfolie en kruid ze. Voeg alle andere ingrediënten toe behalve de orzo en parmezan. Zet de slowcooker aan: 3 uur op Hoog. Je zou de orzo kunnen toevoegen tijdens het laatste half uur maar ik heb dat niet gedaan. Ik denk dat dat papperig gaat worden… Ik heb de gekookte orzo er vlak voor het serveren onder geroerd. Dien op met lekker veel parmezan.

Ook hier kan je prima een grotere portie maken om in te vriezen.

parmezan-kip Traag, gezond en lekker: koken met de slowcooker

Spaghettisaus uit de slowcooker

De grote klassieker in elk gezin denk ik! Hier komt die altijd uit de slowcooker. Ik maak 4 porties: 1 voor de dag zelf en 3 om in te vriezen.

 • 1 kilogram varkens-kalfsgehakt
 • 2 blikken tomaat
 • 1 brik passata
 • 1 potje tomatenpuree en 1 kuipje tomatenpuree met groenten (Elvea – lekker!)
 • Groenten naar keuze: 1 paprika, 1 courgette, 2 uien, 4 teentjes look, 4 worteltjes, 250 gram champignons,… of wat je maar wil! Ik voeg soms een blik linzen toe, ook erg lekker.
 • Kruiden: peper en zout, nootmuskaat, oregano, basilicum, paprikapoeder, een paar laurierblaadjes, een bouillonblokje en een scheut Maggi.

Bak het gehakt rul. Voeg daarna de gesneden groenten toe, blijf snijden en toevoegen tot de pot ongeveer vol begint te raken maar je ziet dat je blikken tomaat en passata er nog bij kunnen 🙂 De groenten mogen uit de diepvries komen, da’s ook prima.

Doe de tomatentoestanden er allemaal bij, en kruid dan goed. Het is een grote ketel en daar moet je rekening mee houden. Zet de slowcooker 4 uur op hoog, en je bent klaar!

 

Delen:

Comments are closed.