Bernadette

Al maanden is de Bernadette-vest de hype in mode- en breiland. Hier had ik het er al over! Ik vroeg me af vanwaar de naam kwam, dus ik vroeg het even aan Google. De bedenkster van de luchtige, losse mohair gilets is Bernadette De Geyter. Het modemagazine Elle maakte een leuke fotoreportage over haar en haar creaties. Enkele jaren terug breide ze een gilet voor haar dochter, die er enorm veel complimentjes over kreeg. Zoveel dat Bernadette inspiratie kreeg om haar vesten aan boetieks aan te bieden. De echte bernadettekes worden handgebreid, de ontwerpster heeft nu een team van enkele breisters. Ze kleuren de ongeverfde mohair truien ook zelf. Er hangt dus aan een bernadette van Bernadette een flink prijskaartje.

Maar in feite gaat het over een heel simpele trui, en blogs, Pinterest en Instagram gonzen er al maanden over: dit is een ideaal DIY-project! Dikke wol (of beter gezegd meerdere draden luchtige wol), dikke naalden, een heel simpel patroon: haalbaar 🙂 Ik kocht bij Veritas  Mountain (dikkere grijze mohair), en Kid Adriafil (fijne ijsblauwe mohair). Het ijsblauw gaat een beetje verloren, maar ik ben toch blij met de resulterende kleur. Ik brei met een rondbreinaald, ik vind dat onnoemelijk veel handiger dan lange breipriemen. Eigenlijk kan ik zelfs zeggen dat ik pas echt goed en met plezier brei sinds ik de rondbreinaald ontdekte!

Ik heb een gratis patroon gevonden bij de Breiboerderij, maar ook op heel veel andere wol-webshops. Ik heb ook een CKS-lookalike gilet die ik als referentie kan gebruiken. Op 2 avondjes bescheiden breien had ik al 1 mouw af. Fijn als het zo vooruit gaat! Ik vreesde dat de trui maar volgende winter zou af zijn, zoals bij truien die ik in het verleden begon. Het is niets voor niets dat ik meer hou van mutsen, sjaals en andere kleine projectjes breien en haken! Maar in dit geval zie ik het wel in orde komen. Misschien breng ik de kerstdagen wel door in een zelfgemaakte trui!

bernadette-2 Bernadette

Klik hier voor een zicht op de bernadette-in-wording en hier om te ontdekken hoe mijn afgewerkte bernadetteke eruitziet!

Klik hier voor mijn eigen versie van het patroon, speciaal voor jullie uitgeschreven!

Save

Delen:

6 Comments on Bernadette

 1. Christine
  9 november 2016 at 20:45 (8 jaar ago)

  Halllo. Ik ben bezig met jou eigen creatie van de bernadette, maar hoe zet je op het einde vd naald aan de goede kant de steken af. Moet je dan de draad afhalen ofzo.ik zit beetje in de knoop dus. Bedankt

  • johannaowlette
   9 november 2016 at 23:17 (8 jaar ago)

   Dag Christine,

   Bedoel je de laatste steek? De draad afknippen (laat maar een flink staartje) en de laatste steek afhalen en het eindje draad er door halen. Moest het nog iets anders zijn dat je bedoelt, vraag je t maar hoor. Of op youtube zoeken, dat is wel handig bij breien en doe ik zelf ook vaak.

   Groetjes,

   Johanna

 2. Sonja
  6 januari 2017 at 10:56 (8 jaar ago)

  Hallo, ik ben begonnen met jou creatie van de bernadette en volg het patroon maar welke maat is het want dat vind ik niet terug in het patroon ?
  Is voor mij de eerste keer dat ik een kledingstuk brei want ik ben namelijk iemand die haakt en graag een andere uitdaging aan gaat !

  Groetjes sonja

  • johannaowlette
   6 januari 2017 at 14:31 (8 jaar ago)

   dag Sonja,
   fijn dat je aan het breien gaat 🙂 dit is echt een makkelijk patroon dus het komt goed! het is 1 maat, alle patronen voor bernadettevesten die ik tot nu toe aantrof zijn geschreven in 1 maat. ik heb een 42 dus als je smaller bent dan ik, kan je wat minder steken opzetten, ben je breder, dan eventueel wat meer. De mouwen zou ik zeker niet verbreden want die zitten los. integendeel, als je fijn gebouwd bent zou ik ze versmallen. hier zie je foto’s, en kan je ook doorklikken naar de blogposts met het patroon en met de uitleg hoe je de stekenverhouding aanpast.: http://twoowlettes.be/2017/01/02/bernadette-in-actie/

   groetjes

   Johanna

 3. Charlotte
  9 januari 2018 at 20:41 (7 jaar ago)

  Hoeveel bollen wol heb je gebruikt
  ?

  • johannaowlette
   10 januari 2018 at 10:37 (7 jaar ago)

   1 dikke bol Mountain van Veritas en een drie of vier bolletjes van de fijne mohair.