Staycation in Antwerpen

Corona dwingt ons op een andere manier met onze vrije tijd om te gaan. Dat kan vervelend of frustrerend zijn maar dat kan ook heel goed uitdraaien. Staycation it is! In de zomer van 2021 (weet je nog, die zomer die ons maar weinig warme dagen gaf?) hadden wij blijkbaar toch de perfecte 4 dagen uitgekozen met zonnestralen en een echt vakantiegevoel. Een laat verslagje (I blame the ‘rona).

Staycation in Antwerpen

Antwerpen is een mooie grote stad waar wij nog lang niet alles zagen – en sommige musea of bezienwaardigheden word ik ook niet beu. We gingen dus voor een citytrip met de trein naar Antwerpen!

fontein-van-brabo Staycation in Antwerpen

We logeerden in juli 2021 4 dagen in het Radisson Blu Astrid hotel, vlakbij het Centraal Station. Een mooi hotel met indoor zwembad, een Starbucks op het gelijkvloers en ruime kamers. In de zomer van 2021 kon je het zwembad 1 x per verblijf reserveren en had je dus het privé gebruik ervan. Dat was erg leuk!

Zoals je kan zien ligt het hotel vlakbij het station en kan je te voet overal heen. We hadden helemaal geen last van lawaai ’s avonds of ’s nachts, niet van de stad en ook niet van de omringende kamers of hal.

centraal-station-zicht-vanuit-hotel Staycation in Antwerpen
Zicht op het Centraal Station vanuit onze kamer

Vanuit onze uitvalsbasis trokken wij er 4 dagen op uit!

De Zoo

De Zoo is een klassieker, maar één die we wel graag bezoeken! De laatste jaren werden verschillende verblijven geüpdatet en een bezoekje is dus nog altijd leuk! Het mensapen-gedeelte is erg mooi geworden maar ook de aquariums en de andere dieren blijven tof.

zoo-steppeslurfhondje Staycation in Antwerpen
Het steppeslurfhondje, mijn persoonlijke favoriet
img_7136 Staycation in Antwerpen
zoo-tropisch-aquarium Staycation in Antwerpen

Red Star Line museum

Het Red Star Line museum op ‘t Eilandje documenteert de uittocht in de late 19e en vroege 20e eeuw vanuit Vlaanderen naar Amerika. Ooit, in de nineties, las ik Lien gaat naar Amerika van Johan Ballegeer, en in ongeveer dezelfde tijd kwam Titanic in de zalen. Ik ben dus opgegroeid met die verhalen en wou heel graag het museum bezoeken. Het stelde niet teleur! Aan de ene kant is er de technische kant van de grote schepen en hoe ze ingericht zijn. Dit is heel mooi vormgegeven, met veel details maar ook groots opgezette delen waarbij je het gevoel hebt echt aan boord te gaan.

Aan de andere kant de menselijke zijde van het verhaal: wie reisde er mee en wat moesten de mensen allemaal doen of doorstaan eer ze aan boord mochten? De reis vanuit Oost-Europa was al lang en zwaar. De mensen werden ook behandeld tegen ziektes en parasieten op een manier die ons nu bijna onmenselijk lijkt. Ze moeten bijvoorbeeld een vol uur onder een douche staan en worden met zware ontsmetting behandeld. Dit verandert ook je blik op mensen die in concentratiekampen naar de ‘douches’ werden geleid: dit was ‘common practice’ en dus niet verdacht… We konden ook kijken wat hun bagage was, van zowel arm als rijk. En wat gebeurde er als ze uiteindelijk aankwamen? Ook daar volgde weer onderzoek en quarantaine. Dit maakte veel indruk op ons.

red-star-line-museum Staycation in Antwerpen
Red-star-line-schip Staycation in Antwerpen
red-star-line-toren Staycation in Antwerpen
De schoorsteenvormige toren van het Red Star Line Museum kan je beklimmen voor een mooi zicht over de Scheldebocht
MAS-in-Bonapartedok Staycation in Antwerpen
Het Red Star Line Museum ligt vlakbij het MAS aan het Eilandje,

Diva Museum

Het Diamantmuseum Diva was niet echt een vooraf gepland bezoek, maar dochterlief houdt van mineralen en we waren net een klein mineralenwinkeltje binnengegaan. Het Diamantmuseum daarna bezoeken was volkomen logisch. En ook daar keken we onze ogen uit, naar zowel de vaste als de tijdelijke collectie die toen liep, over miniatuurtjes met (half)edelstenen, uit de collectie van Rosalinde & Arthur Gilbert.

Diva-kokosbeker Staycation in Antwerpen
Uilenbeker met een kokosnoot en zilverbeslag
diva-art-nouveau-juweel Staycation in Antwerpen
Een art nouveau juweel
Diva-micromozaiek-e1639732047381 Staycation in Antwerpen
Voor de kinderen was er een fancy loep met lichtje om de miniatuurtjes te bekijken
diva-arent-made Staycation in Antwerpen
Zelfs tijdens een pandemie zijn wij diva’s!

De voetgangerstunnel naar Linkeroever

Dat was nu eens iets dat ik nog nooit gedaan had, onder de Schelde door met de voetgangerstunnel. De retro houten roltrap was superleuk, de tocht onder de Schelde frisjes 🙂 Vanop Linkeroever heb je een fijn zicht op de stad en er zijn ook veel speeltuigen in het park. We hadden toevallig ook net een frisbee geshopt bij In den Olifant en die kon meteen eens getest worden.

linkeroever-voetgangerstunnel Staycation in Antwerpen
Oeh, de retroness!
linkeroever-speeltuin Staycation in Antwerpen

We gingen trouwens naar Linkeroever met de gratis veerboot die vertrekt aan het Steen. Vonden we eigenlijk nog toffer dan de tunnel 🙂 Dit idee kregen we trouwens van de erg vriendelijke werknemer in het bureau van toerisme.

veerboot Staycation in Antwerpen

Eten

In Chinatown aten we bij Fong Mei, een restaurant waar enkel zeer mooie recensies aan de gevel naast het menu hingen. Het interieur is basic (lees: papieren tafellakens en mismatched bestek), maar het eten is erg lekker. Zeker de moeite waard!

We aten Mexicaans/Braziliaans bij Tropicos, het restaurant mocht op dat moment omwille van de corona-maatregelen geen gasten binnen ontvangen maar op het terras van het bruine café aan de overkant servererden ze wel cocktails en ‘take away’ want de keuken is wel open. Vooraf eten we lekkere nachos con todos, dochterlief en ik delen een portie fajita’s, manlief heeft Braziliaanse Feijoada. Superlekker! Een echte aanrader.

tropicos-Nachos-con-todos Staycation in Antwerpen
tropicos-strawberry-daiquiri Staycation in Antwerpen
Een strawberry Daiquiri – dat zijn vitamientjes he!

Da Giovanni’s heeft meerdere adressen in Antwerpen, wij aten er voor ons bezoek aan het Red Star Line Museum op ’t Eilandje. Sowieso superlekkere pizza’s, ik ga er graag! Manlief en kozen de Dela Casa: een tweepersoons calzone, geflambeerd met sambucca. Erg lekker! Dochterlief had een kinderpizza Capricciosa.

We aten ook bij de Bourla, een beetje meer fancy, maar o zo leuk onder de grote bomen op de Graanmarkt! Hun versies van Tomate-crevettes, Vol-au-vent en Caesar salade vielen bij ons erg in de smaak.

Ontbijt hadden we trouwens niet bijgeboekt in het hotel en deden we zo’n beetje overal – al is het adresje Cornichon een aanrader! Ontbijt-rijstpap en voor dochterlief een eitje 🙂

cornichon-ontbijt Staycation in Antwerpen
cornichon-latte Staycation in Antwerpen

Alweer een bewijs dat je voor een vakantiegevoel niet perse naar het buitenland moet (al is dat ook wel heel leuk natuurlijk). Onze staycation in Antwerpen was een succes!

Delen:

Leave a Reply

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paste your AdWords Remarketing code here