Femma Workshop: Quiche bakken

We waren met Femmadammen weer te gast bij Jana van Happy Days in Dendermonde voor een nieuwe kookworkshop: we bakten samen quiche. Een hartige taart met eitjes, room, en een krokant korstje, en allerlei lekkers in de vulling!

E527928A-1E4B-4AE0-BBB5-E5CEF72247F2-1024x768 Femma Workshop: Quiche bakken

Quiche: de basis

De basis van een quiche is een deegkorst, room of melk, ei en kaas. Thuis gebruik ik soms kruimeldeeg, soms bladerdeeg, en soms maak ik het deeg zelf in de keukenrobot. Voor de workshop gebruikten we bladerdeeg. Als je zelf het deeg wil maken: het is echt niet moeilijk. 200 gram bloem, 100 gram boter, een snuifje zout en wat ijskoud water in de keukenrobot mengen tot een bolletje deeg. Jana gebruikt 6 eitjes en 250 ml room als eimengsel. Ik gebruik meestal minder eitjes en soms room, soms halfvolle melk. Ik heb niet altijd room in huis. Kruid dit mengsel flink met peper en zout. Dat laatste hoeft misschien niet altijd, afhankelijk van je vulling.

CFAF7DCE-9FAF-4FC2-8803-60305F50A24E-768x1024 Femma Workshop: Quiche bakken

Je kan zowel een grote taartvorm gebruiken, maar ook éénpersoonsvormpjes en cupcakeplaten werden gebruikt tijdens de workshop. Leuk idee voor een familiefeestje!

CCA528C7-AA53-4709-954D-2317160BCAEA-1024x768 Femma Workshop: Quiche bakken

Ik maakte zelf ook al eens quiche met boterhammetjes in plaats van deeg: dat was ook heel lekker en voor wie op de lijn let, heel wat lichter 🙂

Variaties in de vulling van de quiche

Er is maar één regel bij de vulling van de groentetaart. De vulling mag niet te nat zijn: stoof de groenten eerst al wat en laat ze goed uitlekken. Voor de rest ben je vrij! Ik maak wel vaker quiche of groentetaart maar wat extra inspiratie is altijd welkom. Daar zorgde Jana ook deze keer weer voor.

Er zijn natuurlijk aan de ene kant de klassiekers:

  • Quiche lorraine met spek en prei
  • Gerookte zalm en spinazie

Maar verder kan je eigenlijk alles in de quiche doen wat je maar wil:

  • Witloof, hesp en kaas
  • Courgette, paprika en chorizo
  • Champignons, spek en geitenkaas
  • Broccoli en balletjes gehakt
  • Bloedworst en appel
  • Vijgen en roquefort

Alles kan! Een restje van de vorige dag kan je ook vaak prima kwijt in de quiche. Ook de kaas hoeft niet altijd de klassieke gruyère te zijn, ook mozzarella, cheddar, ricotta, feta,… doen het prima.

Afhankelijk van het formaat moet de taart langer of korter in de oven. een grote taart mag je 45 minuten bakken op 180 graden, maar check sowieso of de vulling niet meer te vochtig is. Beter nog iets langer in de oven, eventueel zonder de vorm. Een cupcakeplaat zal misschien maar 20 of 25 minuten moeten gebakken worden.

368CC405-B7BD-4A44-BF97-9FA0478787B3-1024x768 Femma Workshop: Quiche bakken
183106A2-D34C-4F40-B68B-E0B1701B623A-e1549995383203-768x1024 Femma Workshop: Quiche bakken

Voor mij is quiche een heel leuk gerecht waar je enorm veel vrijheid hebt bij het maken. Bij het deeg (de soort, maar ook of je wel deeg wil gebruiken), het eimengsel (dat kan zelfs vegan met gemixte tofu) en natuurlijk de vulling. Wat is jullie favoriete quicherecept?

Delen:

Leave a Reply

*

Paste your AdWords Remarketing code here