Luisterboeken van Storytel: de proef op de som

Een tijdje geleden kon ik me inschrijven als kandidaat om Storytel te bespreken in een blogpost. Storytel: al van gehoord? Ik kende het via mijn werk: het is een app voor luisterboeken. Ik was dus enthousiast om hieraan mee te werken! Dit is een gesponsorde blogpost – er zijn er niet erg veel op Two Owlettes terug te vinden (4 van de 268 berichten haha – ik heb even gecheckt) , maar deze past echt goed bij mij 🙂 Voor zover ik weet ben ik zelfs de enige Vlaamse blogster die geselecteerd werd.

Storytel – Wat is dat?

Vorig jaar werd Storytel me voorgesteld op een heel fijne, inspirerende dag rond e-books en digitaal lezen voor de Nederlandstalige markt door Centraal Boekhuis, waar ik in mijn professionele hoedanigheid aanwezig was. Dat klinkt zo chique! Ik ben (met veel plezier) product content manager voor Standaard Boekhandel, vandaar dus de link naar mijn beroep.

Storytel is een abonnementsservice voor audioboeken. Een belangrijke zin die me van die bewuste dag is bijgebleven: Using is the new having. Met andere woorden: streamen is voor gebruikers evenwaardig aan iets kopen om te houden. En effectief, hoe vaak kijken we twee keer naar een hele serie, of lezen we een boek opnieuw? Het gebeurt, ja, maar 90% van de films, series en boeken waar ik van genoten heb, zie of lees ik maar één keer… Dus ik kan me in die zin helemaal herkennen.

Storytel is niet Nederlands van oorsprong, maar Zweeds. In het hoge noorden schijnen audioboeken, net als in de Angelsaksische wereld, heel populair te zijn. Naar het schijnt kent het luisterboek in Zweden een sterkere groei dan het e-book! Wat zouden daar de redenen voor kunnen zijn? Ik luister vaak naar audioboeken en podcasts als ik onderweg ben. En in Zweden zijn de afstanden een pak groter, dus dat is een mogelijke verklaring… Storytel ontdekte ook dat mensen niet perse meer boeken lezen als ze luisteren, wel dat ze specifiek de boeken beluisteren die ze echt willen lezen: dat hangt dan zowel van de voorleesstem als van het verhaal af.

Audioboeken: mijn mening

Nu, de vraag: hou ik van luisteren naar een verhaal, in plaats van het zelf te lezen? Ja, dat doe ik inderdaad. Vroeger pendelde ik naar mijn werk met trein, tram en bus en luisterde ik vaak naar audioboeken en podcasts. Die van BBC zijn vaak erg leuk, en mijn huidige favoriete podcast is Lore van Aaron Mahnke. Lichtjes luguber vertelt Aaron over mythen en stadssagen rond paranormale en griezelige thema’s. Sfeervolle pianomuziek en een mooie stem, en met 30 minuutjes de ideale lengte om van mijn werk tot thuis te raken of vice versa!

Met dochterlief luisteren we heel vaak naar de verhalen van het Geluidshuis. We hebben er al een heel aantal want ik begon ze al te kopen voor wij zelfs nog maar dachten aan een kindje van onszelf. De boeken van het Geluidshuis zijn wel hors catégorie, aangezien het eigenlijk hoorspelen zijn die nauw aansluiten bij musical: de geacteerde dialogen worden afgewisseld met liedjes. Maar als gebruiker is het resultaat hetzelfde: je luistert naar een verhaal, terwijl je iets anders kan doen: in de auto of trein zitten, of spelen met duplo of poppen, of de was ophangen, of breien. Achter je naaimachine kruipen is dan weer geen topcombinatie met een luisterboek, of je moet je volume al heel luid zetten, hihi!

Het beste audioboek voor mij tot nu toe was The Ocean at the end of the lane van Neil Gaiman, voorgelezen door Neil zelf. Prachtig boek en Neils stem is echt een extra pluspunt. Dit audioboek kocht ik via Audible van Amazon, een tijd geleden. Met Storytel kan je vrij kiezen wat je beluistert, hele dagen aan een stuk als je wil, er is geen limiet. Maar als je abonnement ten einde is, verdwijnt ook je toegang tot de audioboeken. Using is the new having, he!

IMG_0569 Luisterboeken van Storytel: de proef op de som

Storytel: de testrit

Ik downloadde de app via de app store op mijn iPhone, en maakte een account. Je hebt dan  een gratis proefperiode van 14 dagen. Nadien kost het gebruik je 9,99€ per maand voor een ongelimiteerde toegang tot alle luisterboeken. Tenzij je onderaan deze blogpost op de link klikt: dan krijg je een serieuze korting 🙂 Vanuit België kan je voorlopig enkel betalen met creditcard.

De luister-ervaring

Vervolgens begon ik in de catalogus te kijken. Ik dacht even aan mijn Want to read-lijstje bij Goodreads en koos Waking Gods van Sylvain Neuvel. Ik las onlangs het eerste boek, Sleeping Giants, en dat was me heel goed bevallen. Het vervolg sprak me dus meteen aan. Dit boek staat enkel in het Engels in de catalogus van Storytel, dat is gelukkig mijn voorkeurstaal voor luisteren en lezen. Ik luisterde terwijl ik heen en weer reed tussen ons huis en mijn werk. En dat was super! ’t Is een spannend verhaal en halverwege zat een plot-twist die ik niet had zien komen. Zeker de moeite waard, de boeken van Sylvain Neuvel!

storytel Luisterboeken van Storytel: de proef op de som

Je zet de audioboeken die je graag wil beluisteren op je boekenplank. Ik zette er ook al American Gods van Neil Gaiman op, en Origin van Dan Brown zou ik ook wel willen horen. Nog een voordeel: je kan de audioboeken makkelijk offline opslaan zodat je je geen zorgen hoeft te maken dat je door een slechte internetverbinding niet zal kunnen verderluisteren. Ik heb dit getest door mijn iPhone op vliegtuigmodus te zetten tijdens een autorit 🙂

Er staan echt heel erg veel luisterboeken op Storytel: de hele reeks van Harry Potter, heel veel van Terry Pratchett, de Game of Thrones-boeken, de Wool-trilogie van Hugh Howey… Zowel in het Nederlands als in het Engels kan ik echt makkelijk meteen heel veel boeken aanduiden die ik wel zou willen lezen. Voor kinderen zag ik de boeken van Geronimo Stilton, die zullen hier over een jaar of twee ook wel in de smaak vallen vermoed ik. Tijd is natuurlijk altijd het issue! Alhoewel dat voor audioboeken eigenlijk een kleinere drempel is dan voor fysieke boeken of e-books.

IMG_0567-e1512548552430 Luisterboeken van Storytel: de proef op de som

Voordelen van audioboeken en Storytel

 • Je kan iets anders doen terwijl je luistert.
 • Je kan audioboeken kiezen die voorgelezen worden door een mooie stem. Dit geeft een extra laagje aan je luisterplezier!
 • Het offline opslaan van een audioboek bij Storytel zorgt ervoor dat je op de trein of op reis niet voor luisterproblemen komt te staan.
 • De catalogus is groot. Heel groot: meer dan 60.000 boeken! En als boekenprofessional kan ik je wel zeggen dat het niet 60.000 obscure, in eigen beheer uitgegeven titels zijn. Nee, het zijn populaire boeken die goed verkopen en erg bekend zijn.
 • Kan je niet (goed) lezen, dan is een audioboek wel erg aangenaam. Ik kan veel redenen bedenken: je bent misschien slechtziend, dyslectisch, geopereerd aan je arm of hand waardoor je niet lang een boek kan vasthouden…
 • Je leest het hele boek. En niet, zoals ik, diagonaal door enkel de linkerhelft van elke pagina te lezen (ja, dat is echt waar…)

Nadelen van Storytel

 • Als je abonnement ten einde is, heb je ook geen toegang meer tot je luisterboeken. Dat is een mindset… Bij Netflix en Spotify is dat ook zo.
 • Ik zocht Griet Op de Beeck, Pieter Aspe, Tom Lanoye,… Helaas, bijna geen Vlamingen te vinden! Ik vond wel Hugo Claus die zelf gedichten voordraagt. Wie zoekt die vindt…
 • Aansluitend: ik vrees dat alle Nederlandstalige luisterboeken ook echt in het Nederlands en niet in het Vlaams voorgelezen zijn…

Dat kan nu voor mij geen kwaad, ik lees en luister immers liefst in het Engels. Maar voor nogal wat Vlamingen gaat dit een nadeel zijn… Daar is nog werk aan de winkel, Storytel 🙂

Ook iets voor jou 🙂

Het fijne van zo’n samenwerking met Storytel is dat jij nu ook eens kan gaan proberen, zie. Wat meer is, via deze link krijg je 90% kortingEén maand voor 0,99€ in plaats van 9,99€. Na deze 30 dagen wordt je abonnement automatisch omgezet in een gewoon abonnement. Je kan dit zelf stopzetten via de website op je account-pagina, maar misschien bevalt het je prima, net zoals bij mij. Het is een koopje, geloof me. Ik heb zelfs al een klein beetje spijt dat ik niet meer pendel met bus en tram 🙂 haha!

Klik hier om van de korting gebruik te maken

 

 

 

Delen:

28 Comments on Luisterboeken van Storytel: de proef op de som

 1. Lodi
  18 december 2017 at 10:22 (6 jaar ago)

  Volgens mij is het een mindset. Op zich denk ik ; niks voor mij, ik lees zelf liever. Aan de andere kant heb ik vaak oogproblemen en dan lukt kezen niet. Dan zou dit natuurlijk super zijn! Toch eens over nadenken.

  • johannaowlette
   18 december 2017 at 10:38 (6 jaar ago)

   Goh, in dat geval zou ik je toch zeker aanraden om het te proberen! Ik vind het zalig.

 2. Mariëlle | Me-licious
  18 december 2017 at 10:50 (6 jaar ago)

  Het lijkt me heerlijk om een storytel abonnement te hebben. Doordat ik fulltime werk en ernaast blog blijft er naast het kijken van mijn favo series helaas weinig tijd over om zulk soort hobbies er op na te houden. Neemt niet weg dat ik het wel echt een te gekke dienst vind.

  • johannaowlette
   18 december 2017 at 10:59 (6 jaar ago)

   Ik luister elke dag 2 x 25 minuutjes in de auto 🙂 Ik zou het ook wel overwegen als ik vb een langere reis maak waarbij je op het vliegtuig, trein, bus zit… en op het strand 😉

 3. priscilla
  18 december 2017 at 11:11 (6 jaar ago)

  Voor kinderen vind ik dit altijd erg leuk, maar voor mezelf zal het niks zijn. Ik heb er totaal geen geduld voor haha.

 4. Krystle
  18 december 2017 at 11:14 (6 jaar ago)

  Ik heb ook een abonnement. Vind het erg verslavend!

  • johannaowlette
   18 december 2017 at 11:22 (6 jaar ago)

   Helemaal met je eens! ik heb spijt als ik op mijn bestemming aangekomen ben, haha!

 5. Vera
  18 december 2017 at 11:22 (6 jaar ago)

  Klinkt interessant, zo zou ik toch eerder boeken lezen omdat je het boek eigelijk altijd bij hebt. Handig!

  • johannaowlette
   18 december 2017 at 11:33 (6 jaar ago)

   Goh, ik heb wel vaker mijn gsm bij dan mijn boek, moet ik zeggen! Maar ik zal ook nooit stoppen met boeken lezen hoor 🙂

 6. Sofie Katelijne
  18 december 2017 at 11:39 (6 jaar ago)

  Klinkt als een hele leuke en interessante app, ik ga er zeker eens mee aan de slag!

  • johannaowlette
   18 december 2017 at 11:52 (6 jaar ago)

   een echte aanrader!

 7. Silkeblogs
  18 december 2017 at 11:40 (6 jaar ago)

  Ik ben op dit moment ook Storytel aan het testen, ik vind het fantastisch!

  • johannaowlette
   18 december 2017 at 11:52 (6 jaar ago)

   super he <3

 8. Marion
  18 december 2017 at 12:19 (6 jaar ago)

  Luisterboeken heb ik nog nooit geprobeerd maar het lijkt mij heel handig als je verschillende dingen wilt combineren.
  Bijvoorbeeld dingen waar je een hekel aan hebt. Dus luisteren terwijl je opruimt.

  • johannaowlette
   18 december 2017 at 12:53 (6 jaar ago)

   inderdaad, daar is het heel goed voor! ook de afwas doen en was plooien en strijken worden meteen leuker 🙂

 9. Adine @ LekkerLevenMetminder.nl
  18 december 2017 at 12:58 (6 jaar ago)

  Ik zat er ook al eens over te denken.. Met zo’n korting is het misschien idd wel even het proberen waard!

  • johannaowlette
   18 december 2017 at 13:08 (6 jaar ago)

   een nog grotere korting is niet echt mogelijk denk ik 🙂

 10. Nicole Orriëns
  18 december 2017 at 15:23 (6 jaar ago)

  Ik ben niet van de luisterboeken maar anders lijkt me dit zeker heel leuk!

 11. Jantina
  18 december 2017 at 16:19 (6 jaar ago)

  Wat bijzonder. Ik heb er eigenlijk nooit over nagedacht om een boek te luisteren. En dat terwijl ik wel graag podcasts luister. Als ik onderweg ben of saaie, eentonige dingen aan het doen ben is het best een uitkomst.

  • johannaowlette
   18 december 2017 at 16:22 (6 jaar ago)

   ik had ook meer ervaring met podcasts dan met luisterboeken maar eigenlijk voelt het hetzelfde 🙂

 12. Tania
  18 december 2017 at 18:11 (6 jaar ago)

  Het lijkt me heel leuk, vooral voor kinderen maar mezelf zie ik het niet echt gebruiken. Ik lees liever zelf een boek

 13. Tamara
  19 december 2017 at 08:41 (6 jaar ago)

  Ik ken het wel van de reclames maar ik lees veel liever boeken

 14. Heleen Schrijvershof
  19 december 2017 at 10:27 (6 jaar ago)

  Storytel is inderdaad heerlijk. Ik hou ervan om podcasts en luisterboeken te luisteren als ik bezig ben met saaie klusjes of tijdens het nabewerken.

 15. Eke
  19 december 2017 at 22:26 (6 jaar ago)

  Ik heb echt al tijden geen boek meer gelezen, maar dit lijkt me echt wel ideaal. Weer eens wat anders dan muziek luisteren!

 16. Daphne
  20 december 2017 at 09:38 (6 jaar ago)

  Leuk om te lezen! Toch heb ik liever een papieren boek, ook al heb ik luisterboeken. Wel handig als je bijvoorbeeld aan het koken bent

 17. Johanne
  20 december 2017 at 22:39 (6 jaar ago)

  Oh, kun je ook Engelse boeken in Storytel beluisteren? Ik ben nu ook met een proefmaand bezig en het leek erop dat je alleen Nederlandse boeken (of vertaalde) kon luisteren. Ik ga ff op onderzoek uit.

  • johannaowlette
   20 december 2017 at 23:03 (6 jaar ago)

   Veel zelfs! En dat is net wat ik liefst luister 🙂