De Tuin van Kina

Een paar maanden geleden gingen we naar De Wereld van Kina in Gent (lees hier mijn verslagje). Dat was een fijne uitstap, dit natuurmuseum voor kinderen beviel ons heel goed. Met ons ticket mochten we binnen de zes maanden ook naar de bijbehorende Tuin van Kina. Die ligt aan de andere kant van Gent, weg van het centrum. Voer voor een apart tripje dus!

Die kwam er enkele weken geleden. We reden langs de haven naar de straat (Berouw) en we hadden geluk met de parkeerplaats, vlak voor de poort. We waren een paar minuutjes te vroeg, op zon- en feestdagen gaan beide musea open om 14u. Ernaast is een speeltuin dus daar hebben we nog even onze tijd doorgebracht. En daarna konden we door de grote poort langs een oprijlaan naar de Tuin van Kina! In tegenstelling tot wat ik dacht is dit niet alleen een tuin, maar ook een museum, gevestigd in een mooi oud gebouw. De tuin is trouwens ook oud, dat kan je zien aan de gigantische Canadese populier met zijn immense omvang en diep gegroefde stam. Die staat daar al erg lang 🙂

De Tuin is eigenlijk het originele museum, dat opgericht werd in 1924, in een oude school voor letterzetters. Pas later verhuisde het museum naar het Sint Pietersplein, waarna het museum aan het Berouw de Tuin werd, en het hoofdmuseum het Huis.

dikke-boom De Tuin van Kina

Het museum

Binnen kan je onder andere gaan kijken naar een aantal wandelende takken en vogelspinnen, dat vond dochterlief verrassend genoeg niet akelig. Ik leerde weer wat bij: vogelspinvrouwtjes worden wel dertig jaar. En ze hebben een spin, Astrid, die waarschijnlijk een jongen is en dus een andere naam zal moeten krijgen. Ik stel Astor voor.

Astrid-of-Astor-de-vogelspin De Tuin van Kina

Er was trouwens een heel zaaltje over spinnen 🙂 Je kon er puzzelen, je kon beestjes naar een velcrospinnenweb gooien, en er waren koptelefoons met liedjes en verhaaltjes over spinnen,…

IMG_7908 De Tuin van Kina Spinnen De Tuin van Kina Spinnenmuziek De Tuin van Kina

Er was ook een zaaltje over bijen, waar het leukste ongetwijfeld was dat er een plexiglazen buis van een bijenkorf in de zaal naar buiten ging, zodat je de bijtjes af en aan kon zien wandelen door de buis. De museumsuppoost kwam ook even de plankjes van de korf halen zodat we achter het plexiglas de bijenraten konden zien.

bijtjes De Tuin van Kina

Tot slot zijn er twee zalen over het bos: eentje met informatie, en eentje om te spelen, te dansen, te tekenen, naar een verhaaltje te luisteren…

IMG_7886 De Tuin van Kinapaddenstoelen De Tuin van Kina

De tuin

De Tuin van Kina is een reconstructie van een heemtuin, op 7700 m² – dat is een serieuze oppervlakte. Een heemtuin is een kunstmatig aangelegde tuin die vanaf de vroege twintigste eeuw diende om natuur te tonen aan bezoekers. En dat is zeker het geval! Zoals gezegd staan er heel oude bomen, er is een groenteveldje, een serre, een vijver, een beleeftuin waar je mag ruiken, proeven, voelen, geluid maken,… Genoeg om te ontdekken!

IMG_7871 De Tuin van Kina

serre De Tuin van Kina

lachspiegel De Tuin van Kina

cocon De Tuin van Kina

Jammer dat het geen mooier weer was, dan hadden we allicht nog langer in de Tuin van Kina rondgelopen 🙂 Ik denk wel dat we nog eens terugkeren! Maar eerst denk ik dat we eens naar de Botanische tuin van Meise zullen gaan… Er is nog zoveel te ontdekken!

 

Delen:

Leave a Reply

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paste your AdWords Remarketing code here