Dagen zonder vlees

Op 1 maart begon voor het zevende jaar Dagen Zonder Vlees. Een jonge studente riep in 2011 voor het eerst op om de traditionele vastenperiode eens vanuit een andere hoek te benaderen. Ze was zelf niet vegetarisch, maar het voordeel op klimaatgebied om af en toe het vlees eens links te laten liggen, was te groot om te negeren. En eigenlijk is dat ook de reden waarom wij één, soms twee keer per week veggie eten. Dit jaar schreef ik me voor het eerst in op de site van Dagen Zonder Vlees. Het is niet de bedoeling om iedereen 40 dagen veganistisch te laten eten, dat is wel goed natuurlijk, maar elke dag zonder vlees, is er één. Wat meer is, er wordt opgeroepen om wat meer aandacht te besteden aan seizoensproducten. Daar heb ik nog een flinke weg te gaan want wij eten vaak mediterrane groenten… Ik heb ook Mme Zsazsa’s weekmenuplanner liggen, daar staat per twee weken heel netjes op welke groenten er er hot zijn. Ik probeer weekmenu’s in te vullen maar euh, ik vul ze eigenlijk achteraf pas in. Het is al iets 🙂

Zoals ik al geregeld op de blog post, eten wij sowieso af en toe vegetarisch. De groentenballetjes en groententaart behoren tot onze favorieten, net als Jamie Oliver’s Gurkha curry (klik voor de receptjes).

Hier is nog een leuk en erg makkelijk receptje dat ik nog niet eerder deelde:

Gnocchi met aubergine, paprika en tomaat

 • Aubergine, paprika, sjalot, teentje look, trosje tomaten
 • Olijfolie, peper & zout
 • Tomatenpuree
 • Gnocchi (uit de versafdeling)
 • Feta

Rooster in de oven een aubergine, paprika, sjalot, look, en een trosje tomaten gedurende 30-40 minuten, met olijfolie, peper en zout. Roer er een cupje tomatenpuree met groenten onder (Elvea) en laat nog 5 minuutjes staan. Zet dan de mixer in de groenten, proef en kruid bij indien nodig. Kook de gnocchi, dat gaat heel erg snel. Serveer met verbrokkelde feta. Tip als er een kind mee eet: schil de aubergine… De zwarte ‘dingskes’ in de saus werden hier wantrouwig bekeken 🙂

veggie-gnocchi Dagen zonder vlees

Op de site van DZV is nog veel inspiratie te vinden! Die linken allemaal door naar andere sites, ik vind het superleuk om hier rond te snuffelen. Ik koos deze om eens uit te proberen:

Pizza met bloemkoolbodem

 • Bloemkoolroosjes van een halve bloemkool
 • 3 eitjes
 • Ongeveer 1 tas bloem
 • Peper, zout, oregano, parmesan
 • Tomatensaus
 • Je favoriete pizzabeleg

Ik heb hier al vaak over gehoord maar had het nog niet geprobeerd, en ik was er wel nieuwsgierig naar! Ik hakte in de keukenprocessor roosjes bloemkool (ongeveer een halve kool) tot de consistentie van couscous. Daarna mengde ik er, nog steeds in de keukenrobot, 3 eieren en een paar eetlepels bloem onder, tot als de mengeling me geschikt leek om een pizzabodem mee te maken. Ik kruidde met oregano, peper en zout maar volgende keer zal ik er nog parmesan onder mengen. Daarna spreidde ik met een spatel het ‘deeg’ uit op een met bakpapier beklede bakplaat, en liet dit al 25 minuten bakken op 200 graden. Daarna belegden we de pizza (in ons geval met tomatensaus, champignons, kappertjes, olijven, mozzarella en gemalen kaas. Het was lekker, wel zwaarder dan een gewone pizzabodem en door het zoetige van de bloemkool en eitjes moet je dus wel flink kruiden! De structuur viel heel goed mee, en door het voorbakken kon je met een spatel ook netjes een stuk pizza losmaken en op je bord leggen, waar ik eerst wat voor vreesde. Ik ga zeker verder experimenteren met dit recept!

IMG_6756 Dagen zonder vlees IMG_6755 Dagen zonder vlees

Doen jullie mee aan Dagen Zonder Vlees? En hebben jullie favoriete veggie receptjes? Sharing is caring 🙂

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Delen:

8 Comments on Dagen zonder vlees

 1. Hutse Pruts
  3 maart 2017 at 20:14 (7 jaar ago)

  Mmmm dat ziet er lekker uit. Wij proberen hier ook af en toe bewust geen vlees te eten. Ook met het idee als iedereen dat zou doen het al een hoop zou schelen en ons beetje helpt al.

  Beantwoorden
  • johannaowlette
   6 maart 2017 at 10:56 (7 jaar ago)

   ja, op ecologisch gebied gaat het echt wel verschil maken, als iedereen gewoon af en toe geen vlees eet. We zijn goed bezig!

   Beantwoorden
 2. Sabrina
  4 maart 2017 at 14:15 (7 jaar ago)

  De gnocchi ga ik eens proberen, zonder de zwarte dingskes dan, veiligheidshalve 🙂 Officieel doe ik niet mee met DZV dit jaar, al zal het met al de recepteninspiratie die je tegenwoordig vindt niet moeilijk zijn om af en toe wat veggie op tafel te zetten!

  Beantwoorden
  • johannaowlette
   6 maart 2017 at 10:55 (7 jaar ago)

   ja, die zwarte dingskes 😀 Hier is het ook zo maar af en toe hoor.

   Beantwoorden
 3. Resaarcle
  5 maart 2017 at 22:53 (7 jaar ago)

  Ik – en mijn gzin dus ook- doen ook mee! Maar er is al wel wat gemopperd, dus ik heb voorlopig nog niet veel topreceptjes te delen, hoewel ik zelf de groene couscous van Yotam Ottolenghi wel top vond. Ik heb het recept op mijn blog gedeeld! Ik wil ghurka curry zeker eens proberen!

  Beantwoorden
  • johannaowlette
   6 maart 2017 at 10:55 (7 jaar ago)

   Ik wou spaghettisaus met tofugehakt maken maar mijn wederhelft wil niet 🙂 ik herken het!

   Beantwoorden
 4. Vlijtig Liesje
  7 maart 2017 at 11:29 (7 jaar ago)

  Ik moet bekennen dat ik hier nog niet eerder van had gehoord. Maar ik streef er al wel naar om 3 dagen per week zonder vlees te eten.

  Beantwoorden
  • johannaowlette
   7 maart 2017 at 12:46 (7 jaar ago)

   ’t is iets typisch Vlaams denk ik! En ook redelijk nieuw, het is nu wel het zevende jaar maar de eerste 2 à 3 jaren was het echt superkleinschalig. Ik ken het sinds een jaar of 3 denk ik. Wel netjes van jou, drie dagen per week is al heel wat! dat halen we niet, 1 of 2 keer hier. Maar de porties vlees die we gebruiken zijn gelukkig ook niet groot, dat is ook al iets he.

   Beantwoorden

Leave a Reply

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paste your AdWords Remarketing code here