Wekelijkse inspiratie: Snel, gezond en lekker

Ik ben altijd op zoek naar receptjes in de aard van Snel, gezond en lekker! Zo heb ik mijn eten graag 🙂 Goed voor mijn geweten! Deze week: koken met de microgolfoven. Handig, want je moet er niet zo bij in de buurt blijven. Ook erg light, maar dat trek ik me persoonlijk minder aan. Ik gebruik ook graag Tupperware, maar voor jullie denken dat ik gesponsord word: daar is Two Owlettes nog niet groot genoeg voor, hoor 🙂 Ik ben gewoon al jaren fan.

En… De receptjes zijn ook deze keer weer peuterproof!

 • Groenteballetjes met snelle ratatouille

Ga naar de winkel en koop Garden Gourmet groenteballetjes. Ik vries die in, handig. De balletjes moeten 6-7 minuten in de oven, op 180-200°C, als ze diepgevroren zijn, neem ik 10 minuten.

Ondertussen kan je de snelle ratatouille maken: de zuiderse groenten die ik in de koelkast vind (op de foto zie je courgette en champignons), worden in kleine stukjes gesneden met een sjalot en teentje look erbij. Een scheutje olijfolie erbij, en kruiden met peper, zout en wat mediterrane kruiden naar eigen goeddunken. Een minuutje of 3 in de microgolfoven stoven (ik gebruik mijn Ultrapro van Tupperware) en vervolgens een blik tomaten erbij. Nog een minuutje of 2-3 in de microgolfoven, en dan eens proeven. Een scheutje sojasaus kan er bij, een drupje Maggi. Ik roer er enkele zwarte olijven onder voor de niet-peuters aan tafel. Alhoewel sommige kinderen daar dol op zijn, hé?

Dan de couscous. Ik neem iets meer water dan couscous en zet het kommetje een tweetal minuten in de microgolfoven. Goed doorroeren, een beetje kruidenzout en een scheut basilicumolijfolie erdoorheen en… nu zouden de balletjes ook moeten klaar zijn. Voilà, dat hebben we weer eens goed gedaan zie.

groenteballetjes Wekelijkse inspiratie: Snel, gezond en lekker

De balletjes zijn trouwens ook erg lekker als aperitiefhapje met een dipsausje 🙂

 • Vispannetje met broccoli en worteltjes

Stoom de diepvriesbroccoli in de Ultrapro gedurende 5 minuten met een bodempje water in de microgolf. Snij ondertussen de worteltjes, schil en kook de aardappels. Wissel de broccoli voor de worteltjes, zet 7 minuten in de microgolf. Check of de worteltjes al wat zacht beginnen worden, je kan ze altijd een paar minuutjes extra geven.

Giet het kookwater af in een kommetje. Voeg een dikke lepel kruidenkaas en een klein lepeltje graantjesmosterd toe, en een beetje maïzena: dit is de basis van je sausje. Goed roeren!

Leg de broccoli weer in de Ultrapro, en leg er stukjes gemengde diepvriesvis boven op. Kruid met wat zout, peper en nootmuskaat. Giet er het sausje over. Zet nog 7 minuten in de microgolfoven.

Met petatjes serveren. Een hit bij 2,5jarige meisjes 🙂

 • Wok met groentjes

Nog zo’n snel gerechtje dat hier wekelijks op tafel komt! Ik koop in de supermarkt gemarineerde reepjes kip of kalkoen, en ik vries dit in, dan kan ik dit gerecht altijd maken. Ik wok de reepjes kip, en voeg een gesnipperd sjalotje toe, en groenten naar keuze. Ik ga nogal vaak voor paprika en erwtjes. Dochterlief is niet zo voor paprika maar wel fan van erwtjes 🙂

Ondertussen kook ik de rijst. Ik heb zo’n geweldige rijststomer voor in de microgolfoven. Dat bestaat van Tupperware maar ik heb een goedkope versie die ik jaren geleden in een Chinese supermarkt kocht. Als de rijst gaar is (na een tiental minuutjes), zet ik het vlees af en roer ik er 2 potjes Bulgaarse (of Griekse) yoghurt door, dan heb ik een snel, lekker en gezond sausje.

Ik kruid dit gerecht niet bij (ik doe trouwens ook geen zout bij de rijst – geen idee of dat normaal wel gedaan wordt?), de marinade en de yoghurt zijn samen erg lekker. Voor wat pit zetten we de sriracha op tafel: een zeer pikant Vietnamees sausje.

Delen:

2 Comments on Wekelijkse inspiratie: Snel, gezond en lekker

 1. Inge
  13 oktober 2015 at 11:21 (9 jaar ago)

  Oh, wat een toeval, gisteren maakte ik ook nog eens ratatouille. Dat was erg lang geleden en dat is inderdaad snel gemaakt. Met balletjes heb ik het nog nooit gegeten maar lijkt me inderdaad wel lekker. Ga ik zeker onthouden!

  • johannaowlette
   13 oktober 2015 at 19:48 (9 jaar ago)

   Heel lekker!