Ik ben een grote fan van de Engelse koks. Ik heb kookboeken van Nigella Lawson, The Hairy Bikers, Gordon Ramsay en natuurlijk Jamie Oliver. Zijn nieuwste boek sprak me ook aan, zeker nadat ik een fijne review las bij Zwartraafje. Bij mijn volgende stop bij De Uil nam ik Super food voor familie en vrienden dan ook mee naar de kassa! Samen met nog een hoop andere boeken, dat spreekt voor zich… 😉
Dit boek maakt gewag van super foods, maar voor je denkt: oh nee, weer gojibessen (die ik trouwens echt niet lekker vind), rauwe stukjes cacao en tarwegraspoeder: daar is in dit boek geen spoor van te bekennen. Het is super food zoals ik het graag heb: een maaltijd met wat minder vlees en met veel groenten. Jamie legt wel uit waar bepaalde ingrediënten goed voor zijn, maar dan gaat het over gewone zaken zoals yoghurt of boontjes of tonijn. Hij vervangt bepaalde ongezonde onderdelen door een alternatief, zoals avocado in plaats van mayonaise in de cocktailsaus en kikkererwten in de gehakballetjes zodat die al deels uit groenten bestaan. Onderaan elk recept staat een tabelletje met de calorieën, vet, eiwit, vezels, het aantal porties groenten,… Hij geeft ook tips om het jezelf gemakkelijk te maken: een basistomatensaus in een grote portie maken, mixen en invriezen in porties zal je behoeden om nog een bokaal te kopen in de supermarkt. De foto’s zien er weer heel aantrekkelijk en smakelijk uit. Ik ben overtuigd dat ik dit kookboek goed ga gebruiken!
Jamie is ook realistisch en mild, in dit filmpje zegt hij dat hij het heel goed vindt als een gezin 4 of 5 dagen per week gezond eet. Net wat ik ook altijd denk 🙂 Wij zijn gelukkig gezegend met een kind dat bij het avondeten smakelijk van ongeveer alle groenten eet, dat maakt het wel makkelijker natuurlijk. Maar misschien kan je een kind dat wat minder experimenteert, wel overtuigen om gehaktballetjes met verstopte groentjes te eten, met een gezonde tomatensaus waar 7 groenten inzitten?
Het eerste recept dat ik probeerde was de veggie gurkha-curry, met zoete aardappel, aubergine, courgette, pastinaak, kikkererwten en tomaten. De groenten worden eerst gemarineerd in een kruidige yoghurtsaus, daarna in de oven gegaard en daarna met de kikkererwten en tomaten nog even gestoofd. We aten het met rijst (witte rijst want ik had me vergist in de winkel!), wat yoghurt, doperwtjes en wat extra koriander uit de diepvries (dus geen frisse groene blaadjes maar toch wel lekker). Het was heerlijk, we misten het vlees helemaal niet. Ik volgde niet helemaal het recept, dochterlief had nog nooit kikkererwten of zoete aardappel gegeten dus voor de zekerheid had ik er enkele favoriete groenten aan toegevoegd (courgette, pastinaak en erwtjes) maar de nieuwelingen vielen ook erg in de smaak. Ze vraagt dat dan zo lief: wat is dat, en dat? En daarna: ik wil nog! Dat is mijn lievelingszinnetje aan tafel, dan weet ik dat ik het goed gedaan heb 🙂 Dus: dat recept wordt een blijvertje! Het is ook wel echt gezond: ik realiseer me bijvoorbeeld net dat er behalve de Bulgaarse yoghurt geen vet aan te pas komt.
zwartraafje
25 september 2016 at 22:38 (8 jaar ago)Wat leuk! Je hebt hem ondertussen ook. Dat hij niet belerend overkomt en je niet meteen op zoek moet naar allemaal speciale ingrediënten is echt een groot voordeel hé. Mijn nicht heeft de beide Super Food boeken even van me geleend maar ik wil nog heel wat receptjes uitproberen. Dankjewel voor de vermelding!
johannaowlette
26 september 2016 at 11:12 (8 jaar ago)Inderdaad, voor mij is gezond eten ook liefst gewoon eten, niet met van die modegrillen…