Curry voor de feestdagen

Dit jaar is het weer aan ons om het Kerst-etentje voor de familie te organiseren. En ik heb al in de zomer de rehearsal dinner gemaakt: een curry-buffetje! Met veel lekkere bijgerechtjes en een drie- of viertal curryschotels, en ik bedoel dan niet de Vlaamse kip-curry-met-ananas maar een meer Indisch geïnspireerde schotel, die niet perse met een geel sausje moet zijn. Een flink aantal mooie kommen en schaaltjes op tafel ziet er meteen rijkelijk en feestelijk uit, en je kan in de smaken gaan variëren zodat iedereen zeker iets lust. Er zijn ook meer dan genoeg alternatieven voor rijst als er mensen zouden aan tafel aanschuiven die daar niet dol op zijn.

De hoofdgerechten kan je goed op voorhand maken en invriezen, een curry wordt lekkerder als die wat op voorhand gemaakt is. Dat beperkt de stress op de dag zelf meteen een heel pak! Ik gebruik ook mijn crockpot voor de curries, dan heb ik ondertussen tijd voor andere dingen.

Hier was ons menuutje deze zomer, voor een etentje met vrienden, en voor Kerst maak ik lekker net hetzelfde.

Menu Curry voor de feestdagen

Ik koos allemaal zeer milde gerechten omdat er zowel een kleuter mee-eet (die zeer openstaat voor experimenten met groenten maar het echt niet heeft voor pikant) als een oma, die eigenlijk net dezelfde visie heeft als de kleuter 🙂 Een flesje sriracha op tafel kan altijd, dat geeft dan de nodige kick 🙂

  • Raïta

Dit is yoghurt (Bulgaarse of Griekse) met fijngehakte komkommer, een beetje koriander, een drupje limoen en peper en zout.

  • Tomaat-komkommer-relish

Een fris slaatje van blokjes tomaat en kommer, met limoen, munt, peper en zout. De raïta en relish kan je in de voormiddag maken of de dag voordien.

Een gehaktballetjes-curry, een crowd pleaser! Maak gehaktballetjes van varkens-kalfsgehakt, met komijn, kaneel, ei, panko of chapelure, peper en zout. Bak deze rondom bruin aan, en voeg dan gehakte gember, sjalot en look toe, samen met een kardemompeultje en een drietal kruidnagels. Voeg een blik gepelde tomaten (in blokjes) toe en een brikje room en kruid goed bij met peper en zout. Laat rustig pruttelen tot de balletjes helemaal gaar zijn. Voeg een paar frisse groene blaadjes koriander of peterselie toe als afwerking.

Een echte klassieker, hier is mijn eigen, makkelijke versie. Schil de aardappels en snijd ze in even grote stukken. Gaar een zevental minuten in de microgolfoven (met enkel het spoelwater dat aan de petatjes hangt). Warm ondertussen de oven voor op 180 graden. Kruid dan de aardappels met paprika, komijn, mosterdpoeder, gemalen koriander en gemberpoeder. Chilipoeder kan eventueel ook. Doe de aardappels in een ovenschotel met wat zonnebloemolie, rol ze heen en weer en zorg ervoor dat ze langs alle kanten olie en kruiden hebben. Bak ze lekker krokant in de oven, een twintigtal minuten moet wel genoeg zijn als ze nog warm zijn van de microgolfoven. Deze laatste stap kan je doen vlak voor het opdienen, de rest kan je de dag ervoor al doen! Dan moeten je petatjes wel langer in de oven.

curry-op-bord Curry voor de feestdagen

currys-op-tafel Curry voor de feestdagen

Het is geen traditioneel kerstmaal maar zo’n tafel vol lekkers om te delen, is toch hartverwarmend vind ik.

Wat eten jullie met de feestdagen?

Save

Save

Save

Save

Delen:

Comments are closed.