Wekelijkse inspiratie – (Snel,) gezond & lekker –

Ik maakte de afgelopen tijd weer een paar lekkere gerechtjes. Niet ultrasnel, maar dat is misschien deels omdat mijn kleutertje me al ruim tijd gunt om te koken, en soms ook graag komt helpen in de keuken, groentjes wassen en snijden, rijst in het water doen,… Heel leuk 🙂 De tijd dat ik zeer snel moest koken omdat dochterlief zich maar een kwartier kon bezighouden in haar uppie, ligt achter ons. Al voorspel ik dat bij de start van het schooljaar de pace zal moeten upgepicked worden, ik denk dat ze na een schooldag weer erg moe zal zijn…

Marokkaanse kefta

Ok, dit is niet zo’n snel gerecht aangezien je balletjes (kefta dus) moet rollen… Maar je zou wel een grote portie kunnen maken en invriezen, dat spaart op een andere dag weer tijd uit! En zoveel werk is het nu ook weer niet 😉

kefta Wekelijkse inspiratie - (Snel,) gezond & lekker -

Voor de balletjes:

 • Gehakt (ik gebruik varkens/kalfsgehakt)
 • Chapelure of panko
 • Kruiden: komijn, chili, kaneel, gemalen koriander, zout & peper
 • Gehakte ui en look
 • Een eitje

Voor de saus:

Maak balletjes van het gehakt met komijn, chili, kaneel, gemalen koriander, ui, look, ei, paneermeel of panko (crispy broodkruim), zout & peper.

Fruit de ui, look en gember in olijfolie en kruid met kurkuma, zout, peper. Voeg dan 300 ml water en een kuipje tomaten met groenten van Elvea toe. Ik leg er een (gedroogde) chilipeper en een gevierendeelde geconfijte citroen bij en laat de balletjes 20 min pocheren, af en toe eens keer ik ze eens. Een geconfijte citroen is helemaal niet zuur-zoet, maar zuur-zout! Je kan ze kopen in een bokaal, er zitten er dan een vijftal in. Je kan ze moeilijk in de bokaal bewaren, tenzij je ze snel opgebruikt. Maar ik heb ontdekt dat je ze wel kan invriezen en dan één voor één gebruiken. Ze geven een lekkere frisse smaak aan tagines maar de smaak is subtiel – je kan dit echt geen citroensaus noemen. De chilipeper is in ons geval een gedroogd exemplaar van ons struikje van vorige zomer en helemaal niet zo pikant als sommige andere chili’tjes. Hier moet je dus een beetje nadenken hoe pikant je het wil hebben. Verwijder de citroen en chilipeper voor het opdienen.

Wij eten dit graag met couscous en ratatouille (in de breedste zin van het woord – zoals je op de foto kan zien kwamen er de laatste keer bij ons ook erwtjes en peultjes aan te pas).

Kipvisjes

Ofte: chicken nuggets – de home made versie.

 • Kippenblokjes
 • Panko
 • Een ei
 • Kruiden: zout, peper, paprika

Roer de kippenblokjes door het losgeklopte ei en daarna doe je ze in een diepvrieszakje met de panko en kruiden, even schudden zodat ze helemaal bedekt zijn met kruimels. Daarna kan je ze in olie bakken. Je gebruikt sowieso iets meer olie dan wanneer je gewone kippenblokjes zou wokken, maar het is toch nog steeds veel minder dan wanneer je ze echt zou frituren. Je kan dit eten met gewokte groentjes en noedels, met een klein sausje van sojasaus, water en oestersaus, of zoetzure saus, of de Vlaamse toer op gaan met frietjes en sla of appelmoes.

Kip Shahjahani

Dit is een authentieke Indische curry. Als je de ingrediënten klaarzet, duurt het klaarmaken ook niet zo lang. Gewoon alles klaarzetten en dan één voor één in de pan. Je kan een flinke portie maken en dan de rest invriezen.

 • Kippenblokjes
 • 100 gram cashewnoten (niet gezouten!) of cashewnotenpasta
 • 125 gram volle (Griekse of Turkse) yoghurt en 100 ml water
 • Kruiden 1: 4 kardemompeultjes, 4 kruidnagels, 1 laurierblaadje
 • Kruiden 2: 1 flink theelepel kurkuma, chili, zout & peper naar smaak
 • 1 ui, 2 teentjes look en een stuk gember, allemaal fijngehakt
 • 3 eetlepels room

Week de cashewnoten een half uur in water, giet af en mix tot een pasta. Rens Kroes maakt cashewnotenpasta zonder weken maar dan moet je je keukenrobot echt hard laten werken, 5 tot 10 minuten draaien! Dan heb je een sterke motor nodig. Je kan ook cashewnotenpasta kopen in de natuurwinkel, maar let op dat ze dan niet gezouten of gesuikerd is. De pasta (ook de zelfgemaakte) is lang houdbaar dus dit kan je rustig op voorhand doen.

Verhit twee eettlepels neutrale olie (ik gebruik zonnebloemolie) in een pan en bak de 1e kruiden zodat de aroma’s vrijkomen, dat duurt maar een paar seconden. Voeg de fijngehakte ui, look en gember toe (ik zwier die ook in mijn keukenrobot net als de noten). Even laten stoven, dan voeg je de 2e kruiden toe en de kippenblokjes. Bak op hoog vuur voor een minuut of drie-vier. Voeg dan de yoghurt en het water toe. Laat 30 minuten pruttelen, roer af en toe. Giet er dan de room bij en laat nog even doorkoken. Lekker met rijs, naanbroodjes, chutney, en bijvoorbeeld erwtjes of gestoomde broccoli, maar je kan er eigenlijk veel soorten groentjes bij eten vind ik. Een komkommersalade zou ook lekker zijn.

Delen:

Comments are closed.