Wekelijkse inspiratie – zes lunch-slaatjes

Een paar weken geleden vertelde ik al over mijn mason jars die ik kocht om salad in a jar mee te maken. Ondertussen heb ik al veel slaatjes gemaakt 🙂 Ik ben fan van het concept, de dressing zit onderaan en de rest blijft krokant en vers. Ik kocht ondertussen ook een handige ‘trechter’ die precies op de jar past, zodat ik die knoeivrij kan vullen. De jars kocht ik bij Casa en de trechter bij Delhaize (maar dit zal denk ik wel een tijdelijk aanbod zijn – in het confituurseizoen). Beide zijn van Bormioli Rocco, een oud en eerbiedwaardig Italiaans merk dat opgericht werd in 1825. De mason jar-lijn heet Quattro Staggioni en is, zoals je ook uit de naam kan afleiden, oorspronkelijk bedoeld om de producten over de seizoenen heen te kunnen bewaren onder de vorm van confituur, compotes en conserven. Maar hipsters aller landen hebben ze dus geadopteerd om slaatjes mee te nemen 🙂

Hier zijn een paar combinaties die ik al maakte. Ik haal mijn inspiratie op het internet, in tijdschriften,… maar pas ze aan aan wat ik in het weekend koop in de supermarkt. Daarom zit er in de onderstaande slaatjes elke dag veldsla: ik koop zo’n bakje en daar kan ik toch tot donderdag slaatjes mee maken. De week erna koop ik dan misschien een zak slamix of 4 little-gem-kropjes en dan zal ik ook daar een aantal dagen mee verder kunnen. Voor de rest hou ik ook bij het klaarmaken van het avondeten al wat ingrediënten opzij om in mijn slaatje te doen: wat kip, groenten, een aardappeltje of pasta,… En op die manier neemt het ’s avonds maar een paar minuutjes in beslag om mijn lunch klaar te maken. Soms maak ik de jar zelfs al klaar terwijl ik het avondeten klaarmaak. Geen excuses hier: het is geen tijdrovende business en je hebt niet immens veel kliekjes in de koelkast 🙂

  •  Frans slaatje

Ik maak eerst een dressing met dragonazijn, olijfolie, honing, mosterd, peper en zout. Daarna volgt er achtereenvolgens een appel in stukjes, komkommer in blokjes, gegrilde kip in stukjes (1/3 van een kipfiletje ofzo, niet veel), kerstomaatjes, veldsla

  • Italiaans slaatje

Eerst komt er in de jar een dressing met olie met paddestoel en citroensap, peper en zout, daarna bouw ik mijn slaatje op met blokjes komkommer, pasta (low-carb aanhangers zouden die kunnen vervangen door courgetti), kerstomaatjes, mozzarella, rauwe champignon in schijfjes, veldsla.

  • Luiks slaatje

Op de bodem van de jar komt een eenvoudige dressing met olijfolie, rode wijnazijn, mosterd, zout en peper. Daarna wat blokjes gekookte aardappel, gestoomde prinsessenboontjes, gebakken spekjes en gehalveerde kerstomaatjes. Afsluiten met een laagje veldsla.

  • Veggie slaatje

Technisch gezien zijn er nog vegetarische slaatjes in dit blogpostje, maar deze is extra-veggie 😉 Ik maakte onderaan een dressing met wat griekse yoghurt, olijfolie, zout, peper en koriander. Daarna een halve appel in blokjes, wat komkommerblokjes en dan gekookte groene tarwe of freekeh (ha, de naam alleen al!), gevolgd door gekookte linzen (een klein blikje van Bonduelle). Nog wat verbrokkelde feta en afsluiten met extra komkommer. Het was een experimentje maar verrassend lekker!

  • Grieks slaatje

Onderaan een dressing met olijfolie, rode wijnazijn, mosterd en oregano. De volgende laag zijn blokjes feta (ik koop gepekelde feta, niet in olie), daarna orzo, kerstomaatjes, zwarte olijfjes en veldsla.

  • Oosters slaatje

Ik maak een dressing met sojasaus, sesamolie, pindakaas en rijstazijn en wat sriracha voor een pikante kick. Daarna maak ik laagjes met blokjes appel, woknoedels, stukjes gegrilde kip, blokjes komkommer, druiven, veldsla en wat noten.

salad-in-a-jar-met-kip-noedels-en-pinda-dressing Wekelijkse inspiratie - zes lunch-slaatjes

Laat me weten welke combinaties jij al bedacht! Inspiratie is altijd welkom 🙂

Delen:

Leave a Reply

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paste your AdWords Remarketing code here