De kastelen van de Loire: op reis met een kind

Onze reis voerde ons deze zomer naar de kastelen van de Loire in Frankrijk. Als alle koningen en edelen gedurende eeuwen hier kwamen genieten van de omgeving, dan moet het daar wel goed zijn hé.
Kastelen, dat wil zeggen draken, ridders en prinsessen, dus prima voor een kind met veel fantasie. En voor ons als volwassenen is er de rijke geschiedenis van de Loirevallei, die tot Unesco Werelderfgoed werd uitgeroepen.

Loire-in-Amboise-1 De kastelen van de Loire: op reis met een kind
De Loire in Amboise

Praktisch

We verbleven in hotel Le Relais des Landes in Ouchamps, een voormalig wijndomein dat nu gasten ontvangt en in de watten legt. Ouchamps ligt op ongeveer 6 uur rijden van Brussel. Niet zo ver dus! Wij hebben tijdens de heenreis een nachtje in Giverny verbleven omdat we de tuin van Monet wilden bezoeken.
Er zijn verschillende van de wereldbekende kastelen van de Loire op redelijk korte afstand van Ouchamps. Er is ook een mooie dierentuin in de buurt: Zooparc de Beauval.

Aan-tafel-in-Le-relais-des-landes De kastelen van de Loire: op reis met een kind

Het hotel was een aangename verblijfplaats met een goed restaurant (dat ook kindvriendelijk is, het was geen probleem iets te vragen dat niet op de kaart stond). Er zijn, naast de gewone kamers, familiekamers en er is ook een zwembadje. De familiekamers zijn duplexen met een afgesloten terrasje erbij. De meeste uitstappen die wij deden lagen op ongeveer een 30-40 minuutjes rijden dus dat viel erg goed mee. Een mooie uitvalsbasis dus!

Dochterlief was zes op het moment van ons bezoek en mocht in de meeste kastelen gratis binnen. Bij sommige kastelen begint een jongerentarief vanaf 7 jaar, bij andere moeten jongeren pas betalen vanaf 18 of zelfs 25. De eerste jonkheid is er dan toch al wat af ook he 😉

De kastelen van de Loire

De kastelen van de Loire liggen langs de rivier tussen Orléans en Angers, met Tours in het midden. De afstand is tamelijk groot en er zijn veel kastelen, dus we moesten kiezen wat we wilden gaan doen!
De Loire zelf verraste ons: zo’n ondiepe stroom met veel zandbanken hadden we niet verwacht. Dit komt omdat dit één van de laatste wilde rivieren in Europa is: niet getemd door dammen en sluizen. De dijken rond de Loire komen in de zomer als ‘overdreven’ over, maar zijn in de natte seizoenen helemaal niet overbodig: in 1978 sleurde de gezwollen Loire nog een grote stenen brug in Tours mee. In de zomer is het de rivier rustig en bevaarbaar met kajaks 🙂
De bekendste kastelen van de Loire zijn gebouwd (of verbouwd tot hun huidige vorm) tijdens de Renaissance, tussen 1400 en 1600.

67398998_10217555952862915_4855100515379314688_o_10217555952742912 De kastelen van de Loire: op reis met een kind
De Loire in Blois

Blois

Het kasteel van Blois ligt middenin de stad op een heuvel en was oorspronkelijk omringd door mooie tuinen. Dit kasteel is door de eeuwen heen gegroeid van middeleeuwse versterkte burcht tot het Renaissance-kasteel met classicistische vleugel die we vandaag kunnen bezoeken. Dit is één van de koninklijke kastelen, waar het hof van Frankrijk zetelde ten tijde van onder meer Louis XII en Anne de Bretagne. Het kasteel is erg ruim, je kan er dus rustig rondkijken.

Blois De kastelen van de Loire: op reis met een kind


Een histopad is inbegrepen in de prijs van je ticket, hiermee kan je ‘terug in te tijd’ door in verschillende zalen een totem in te scannen. De tablet geeft ook veel uitleg en er zijn zelfs een schattenjacht en gekke foto’s om te maken. Een aanrader, zeker voor een nieuwsgierig kind dat alles wil weten. Extra handig is dat de histopad ook in het Nederlands ingesteld kan worden.

Blois-histopad De kastelen van de Loire: op reis met een kind

Fougères-sur-Bièvre

We bezochten een kasteel in de middeleeuwse versterkte stijl dat door een nostalgicus tijdens de Renaissance werd gebouwd : Fougères-sur-Bièvres. Zelfs toen al vonden sommige mensen dat ‘vroeger alles toch beter was’! Ook al ligt dit kasteel strategisch niet op een goede plek, en heeft de hele versterking dus niet erg veel nut 🙂 Het voordeel is dat het kasteel wel heel eenvormig van stijl is. En dat ziet er wel prachtig uit! Het is ook een kleiner kasteeltje dat niet zoveel bezoek ontvangt en het nodigt erg uit tot doen alsof je een prinses, ridder of draak bent 🙂

Fougères-sur-Bièvre De kastelen van de Loire: op reis met een kind

Cheverny

Het kasteel van Cheverny is voor ons Belgen goed herkenbaar als het kasteel van Kapitein Haddock uit Kuifje: Moulinsart of Molensloot. Het is een erg mooi kasteel, met een park en prachtige tuinen. De aparte tentoonstelling over Kuifje is erg leuk met kinderen. Er is ook een labyrint in de tuin, nog een aanrader met kinderen.

Cheverny De kastelen van de Loire: op reis met een kind
Cheverny-Molensloot De kastelen van de Loire: op reis met een kind
Molensloot De kastelen van de Loire: op reis met een kind
Kuifje-in-Cheverny-Molensloot De kastelen van de Loire: op reis met een kind

Het kasteel (nog steeds bewoond door dezelfde adellijke familie die het vanaf 1620 liet bouwen!) is binnenin prachtig ingericht. Het is wel vrij druk! Als je je bezoek aan het interieur in de voormiddag kan plannen, zal dit wel helpen denk ik. Op het moment dat wij het kasteel bezochten was er ook een lego-tentoonstelling. Verschillende voorwerpen waren in lego nagemaakt.

in-het-kasteel-van-Cheverny De kastelen van de Loire: op reis met een kind

Amboise

Boven het stadje Amboise en de Loire torent een kloeke rots, met daarop het versterkte kasteel van Amboise. Het begon zijn bestaan als een fort, maar werd door de eeuwen heen verbouwd tot een Renaissance-kasteel.

Vandaag de dag is helaas slechts een fractie te zien van hoe het kasteel er op zijn hoogtepunt uitzag. Ook dit is een koninklijk kasteel waar de Valois-koningen Karel VIII en Frans I hun hof hielden. Heel bijzonder zijn de torens met hellingen in plaats van trappen, zodat paarden naar boven en beneden konden. In de mooie kapel is het graf van Leonardo da Vinci, de Franse koningen droegen hem op handen (wie niet!). Ook hier is een histopad inbegrepen in de prijs van je ticket.

de-trap-van-Amboise De kastelen van de Loire: op reis met een kind
Amboise De kastelen van de Loire: op reis met een kind

Het Clos Lucé, waar Leonardo Da Vinci zijn laatste jaren doorbracht, ligt in de buurt. Het is een een manoir, een grote villa met park. In de woning kan je vertrekken zien waar Leonardo leefde en werkte. Wat moet dat een buitengewone geest geweest zijn! Zijn uitvindingen spreken tot de verbeelding, ook van kinderen. Zeker als ze dan in het park de modellen op ware schaal kunnen uitproberen!

Atelier-van-da-Vinci-in-Le-Clos-Lucé De kastelen van de Loire: op reis met een kind
helicopter-van-da-Vinci-in-Le-Clos-Lucé De kastelen van de Loire: op reis met een kind
uitvindingen-van-da-Vinci-in-Le-Clos-Lucé De kastelen van de Loire: op reis met een kind
Deze kon je nu wel niet uitproberen 🙂

Chambord

Het meest indrukwekkende kasteel van de Loire dat we deze reis bezochten is het koninklijk kasteel van Chambord.

Chambord De kastelen van de Loire: op reis met een kind

Frans I liet dit Renaissancekasteel bouwen op basis van ontwerptekeningen van Leonardo da Vinci (de dubbele helixtrap in het midden is verbluffend). Het heeft ook nog veel stijlelementen van de flamboyante gotiek. Het kasteel is nooit afgewerkt, enkel het centrale gebouw (al een kasteel op zich) en 2 torens van het kwadrant er rond. Bovenop het dak van het centrale gebouw ligt een klein bizar ‘dorpje’ van torens en kapellen, je waant je in een schilderij van Escher. Frans I zag het groot, want hij wou zelfs de Loire verleggen en kanaliseren! Dat was niet realistisch, het is bij een kleinere rivier in de buurt gebleven.

Picknick-bij-Chambord De kastelen van de Loire: op reis met een kind
terras-van-Chambord De kastelen van de Loire: op reis met een kind
buitentrap-van-Chambord De kastelen van de Loire: op reis met een kind


Een histopad moet je hier bijbetalen maar aangezien dit ons laatste bezoek was, wisten we al dat het een leuke extra is voor kinderen. Al is dit kasteel zo groot, dat we niet alles konden doen! Het was in Chambord erg druk. Maar we hadden wel de mooiste picknick ooit, onder de bomen met zicht op dit kasteel. En we sloten af met een ijsje 🙂

Ijsje-in-Chambord De kastelen van de Loire: op reis met een kind

Wat is er nog meer te doen?

In Blois ligt tegenover het kasteel het Maison de la Magie waar we alles leren over Robert-Houdin, illusionisme, de geschiedenis van het goochelen,… Er was ook een leuke (beetje spannende) magie-show die ter ere van de 500-jarige sterfdag van Leonardo da Vinci rond hem draaide. En om het half uur kan je vanop het plein de grote drakenkoppen van de draak die het huis bewoont, naar buiten zien komen! Automaten zijn namelijk ook altijd een deel geweest van alles wat met magie, illusionisme en goochelen te maken heeft.

Blois-maison-de-la-magie De kastelen van de Loire: op reis met een kind

De mooiste zoo van Frankrijk is Zooparc de Beauval, waar ook panda’s wonen. We zagen op voorhand alle aankondigingen: mooiste zoo van Frankrijk, top 5 van de wereld… Wel, ik kan het toch geloven. Het is niet de allergrootste zoo maar de dieren hebben prachtige grote verblijven, waar je met een kabelbaan over kan vliegen. De vogelshow deed dochterlief zeggen: dit is net de ark van Noach! Zoveel vogelsoorten zag ik nooit eerder vliegen: een condor, ara’s, papegaaien, rode ibissen (naast de klassieke roofvogels natuurlijk). Prachtig!

Vanuit-de-kabelbaan-Zooparc-de-Beauval De kastelen van de Loire: op reis met een kind
Vogelshow-in-Zooparc-de-Beauval De kastelen van de Loire: op reis met een kind

De stad Tours aan de Loire is een mooie stad met een goed bewaard middeleeuws centrum. Er zijn vakwerkhuisjes, smalle straatjes, een mooie kathedraal, en fijne winkelstraten errond. Tussen alle kastelen is zo’n stadsbezoek ook wel leuk.

Tours-Place-Plumereau De kastelen van de Loire: op reis met een kind

Delen:

1Pingbacks & Trackbacks on De kastelen van de Loire: op reis met een kind

  1. […] De kastelen van de Loire: op reis met een kind […]

Leave a Reply

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paste your AdWords Remarketing code here