La douce France! Wij gingen deze zomer op reis naar de Loirestreek in Frankrijk, om er enkele van de beroemde kastelen van de Loire te bezoeken. Onderweg stopten we bij een plaats die me nauw aan het hart ligt: de tuin van Claude Monet in Giverny, Normandië.
Ik hou van de tuin van Monet
Daar begon het in mijn kindertijd mee: Ik hou van de tuin van Monet is een kinderboek van Lena Anderson en Christina Bjork. Het is het reisverslag van Linnea die met haar buurman naar Frankrijk reist om de tuin van Monet te bezoeken en in Parijs naar de schilderijen te gaan kijken. Het is een geweldig boekje, dat ik nu nog altijd koester (helaas niet meer nieuw te krijgen, wel nog tweedehands en in andere talen). We bezochten toen (in the eighties) ook de tuin en die was even mooi als in het boekje. Het boekje is nu nog altijd een favoriet van dochterlief en mezelf.
Daarom was Giverny de gedroomde tussenstop voor onze reis naar de Loire. Giverny ligt in Normandië, op 4 uur rijden van Brussel. We logeerden één nachtje in een chambres d’hôtes, Le clos dormont.
De tuin van Monet
Claude Monet was één van de belangrijkste impressionisten, schilders die als eerste het belang van het licht op de voorgrond zetten. Hij woonde ruim 40 jaar met zijn gezin in Giverny (eind negentiende, begin twintigste eeuw) en de tuin was zijn geliefkoosd onderwerp.
En, was de tuin van Monet nog altijd even mooi als in mijn herinnering?
Ja, zeker en vast. De tuin bij het roze huis is weelderig, met heel veel groen en fantastische kleurige bloemen waar je grote, wilde boeketten van zou willen maken. Het is geen nette, gemanicuurde tuin, maar een jungle van bloemen. Alhoewel ik vrij zeker ben dat de tuin enkel wild lijkt, er is namelijk geen verwelkte bloem te zien. We keken onze ogen uit.
Het roze huis met de groene trap steekt uit boven de tuin en past er wonderwel bij. Dat kan je ook bezoeken, even terug naar de tijd van Monet en zijn familie.
Aan de overkant van het straatje ligt de grote vijver met de waterlelies die Monet zo vaak geschilderd heeft. Daar is de sfeer anders: sereen, schaduwrijk en groen. De treurwilgen omkaderen je beeld van de vijver met de witte en roze waterlelies. Prachtig! De groene Japanse bruggetjes die Monet zo vaak schilderde zijn er nog steeds.
Daarna reisden we door naar de vallei van Loire: klik hier voor het verslag.
Praktisch
Je kan je ticket op voorhand kopen op de site van de Fondation Monet. Je kiest dan of je in de voor- of namiddag je bezoek wil plannen. Een ticket kost 9,5 € per volwassene, er is een voordeeltarief van 6,50 € en kinderen tot en met 6 jaar mogen gratis binnen.