Femma-workshop: Natuurlijke verzorgingsproducten maken met Zilverschoon

Eén van de trends die ons het afgelopen jaar opviel, was een verschuiving naar verpakkingsvrij winkelen. Ok, we gebruiken al jaren herbruikbare zakjes en dat is zelfs een femma-gadget, zo’n zakje. Maar hele verpakkingsvrije winkels, zoals Ohne en Tarra, dat is voor ons toch nieuw. Voor groenten en fruit lijkt dat logisch, maar hoe koop je dan dagcrème, waspoeder of shampoo? Hier zijn natuurlijk winkels die hierop inspelen. Bodyshop en Yves Rocher bieden herbruikbare en hervulbare verpakkingen aan, Lush heeft veel producten zonder verpakking, zoals shampoo in blokvorm.

Wat ook kan, is deze natuurlijke verzorgingsproducten maken, helemaal zelf! Dan weet je ook precies wat erin gaat. Bij Tarra en Ohne zagen we foto’s van workshops hierover. We polsten eens bij onze Femmadammen en er was interesse! We contacteerden Dominique van Zilverschoon en zij kwam in de donkere dagen van december bij ons langs voor een workshop.

Wonderzalf en lippenbalsem

Dominique van Zilverschoon raadde ons aan een makkelijke workshop te kiezen: Wonderzalf op basis van goudsbloemen en lippenbalsem leek ons een goed keuze. Dominique heeft een opleiding als herboriste achter de rug en kon ons heel veel zeggen over de gebruikte ingrediënten. Goudsbloem of calendula is een all-rounder, een plantje met veel positieve eigenschappen: huidherstellend en verzorgend.

3EE03C7A-F1C9-40CA-8852-F8C43DAE7722 Femma-workshop: Natuurlijke verzorgingsproducten maken met Zilverschoon

Ingrediënten

Dominique had olie bij met goudsbloemetjes die hier drie weken in getrokken hadden. We gebruikten verder ook een drager voor de crème: een beetje bijenwas. Voor de lippenbalsem konden we ook sheaboter of cacaoboter gebruiken. Een paar druppels etherische olie vervolledigen de ingrediëntenlijst. Dat is wel wat anders dan de lange waslijst die je op een gekocht potje vaak terugvindt.

7C823EE3-D649-4E49-A4F3-CE3B8AA1F916-e1544436009679 Femma-workshop: Natuurlijke verzorgingsproducten maken met Zilverschoon

Natuurlijke verzorgingsproducten maken

Het leukste deel van de workshop was natuurlijk het aan de slag gaan. Het is een mengeling van koken, fysica en chemie 🙂 Bepaalde ingrediënten samen au bain marie smelten, roeren, de temperatuur meten, nog ingrediënten toevoegen,… En vervolgens in een potje doen!

8E6C9751-448C-40B1-83E3-05B67EA0CE10 Femma-workshop: Natuurlijke verzorgingsproducten maken met Zilverschoon3F3362B3-1D95-488F-B3CE-449CA5E13B76-e1544435973242 Femma-workshop: Natuurlijke verzorgingsproducten maken met Zilverschoon 945FAA2B-6CFD-4CBC-AD32-F481212E6CEF-e1544435942120 Femma-workshop: Natuurlijke verzorgingsproducten maken met Zilverschoon

En hier is het resultaat: schattige potjes crème en lippenbalsem!

0126761F-C35B-4400-B40A-75A8DA4696D1 Femma-workshop: Natuurlijke verzorgingsproducten maken met Zilverschoon

Zin om ook een keer mee te doen met onze workshops? Op de facebookpagina van Femmadamen Dendermonde kan je ons volgen! Of je kan mailen naar femmadammen.dendermonde@hotmail.com, dan word je uitgenodigd om je in te schrijven voor onze workshops.

Delen:

Comments are closed.