Needlefelt: vilten met een viltnaald.

Ik heb een voorkeur voor alle hobby’s met wol en garen, en ik heb dan ook al veel technieken geprobeerd! Natuurlijk het klassieke breien en haken, maar ook punchen, weven, en vilten heb ik al geprobeerd. Vilten vind ik leuk, het resultaat is tof maar het proces ook. Je kan vilten op verschillende manieren: met warm water en zeep, in de wasmachine (al dan niet bewust…), of met een viltnaald. Needlefelt heet dat dan.

Needlefelt: prik prik prik!

Wol is een natuurlijke vezel, afkomstig van de vacht van een dier. De individuele haartjes van zo’n vacht hebben schubjes, net zoals ons eigen haar. Vilten doet deze schubjes in elkaar haken, zodat de haartjes of wolvezels samenklitten. Een viltnaald doet dit met kleine weerhaakjes: elke prikbeweging beweegt de vezels heen en weer en doet de schubjes in elkaar haken.

Lama in needlefelt

Ik zag op pinterest (waar anders!) leuke voorbeeldjes van een combinatie van technieken: een needlefelt figuurtje op een lapje vilt, versierd met borduursel en applicaties. Dat vond ik wel een leuk projectje om thuis eens te maken. Ik koos voor de alomtegenwoordige lama, op een Femma-roze achtergrond.

Ik tekende de vorm van de lama met potlood op een lapje vilt en legde een klein plukje lontwol (losse, ongesponnen, gekamde wol) op deze tekening. Daarna nam ik mijn viltnaald. Met een viltkussen of viltmat eronder prik je dan de losse wol tegen de lap. Met enkele prikjes haken de vezels al in elkaar, dat gaat heel snel. Zo bouw je met kleine plukjes wol het figuurtje op.

Daarna heb ik een vilten dekentje op de rug van mijn lamaatje geborduurd en hem een mooi oogje met lange wimpertjes gegeven. Nog wat kwastjes en versierinkjes en mijn lama is good to go!

Ik heb een klein tasje gemaakt met met mijn lama. Een leuk klein kerstcadeautje!

2176F57E-A157-4029-9C4A-E6E83EB195E4 Needlefelt: vilten met een viltnaald.

Wil je ook aan de slag? Ik heb mijn viltnaalden al heel lang, maar je vindt ze makkelijk op internet als je eens zoekt naar ‘viltnaald’, bijvoorbeeld bij Pippoos. Voor minder dan 10€ kan je beginnen. Lontwol heb ik ook al op verschillende plaatsen gekocht, ook bij Veritas, maar momenteel zit het niet in het assortiment zie ik.

Delen:

Leave a Reply

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paste your AdWords Remarketing code here