De zomer in een potje, dat is wat confituur eigenlijk is. Rijpe vruchten, lekker zoet, warme kleuren, heerlijk op een boke. Dat gevoel willen wij op koude donkere dagen nog eens naar boven halen! Jana van Happy Days Standaard Lekker leert de Femmadammen hoe we confituur of jam maken, met verrassende smaken en combinaties.
Confituur
Jana maakt in haar koffiebar-eethuisje Happy Days elke dag lekkere ontbijtjes en lunches. Ze bakt ook dagelijks taarten. Vaak gebruikt ze zelfgemaakte confituur bij haar gerechten. Inspiratie haalde ze onder meer bij Madam Confituur.
Confituur: de theorie
Jana gaf ons eerst wat uitleg over de vruchten die we gingen gebruiken. Ze koos resoluut voor seizoensfruit dat in de winter op zijn best is. Banaan, citrusvruchten, ananas, appel, druiven, pruimen en ook butternutpompoen en uien stonden op het menu. Jam is een lekkere manier om fruit langer te bewaren. Tijdens de oogstperiode is het aanbod soms groter dan nodig! Bijvoorbeeld bij de vijgen die ik deze zomer oogstte 🙂
Sommige vruchten bevatten van nature veel pectine, het goedje dat ervoor zorgt dat je geen sap bekomt maar een stevige confituur. Appels zijn hier een voorbeeld van. Andere soorten fruit hebben wat hulp nodig: daarom gebruiken we in elk recept confituursuiker met pectine erin. Bananen en ananassen bevatten weinig pectine.
Aan de slag: confituur maken
We maakten per duo één soort jam: uienconfituur, ananas-basilicum, banaan-chocolade, mandarijn-appel, appel-kaneel, appelsienmarmelade, druiven-pruimen en butternut-citrus waren de receptjes van de avond.
Eigenlijk is het altijd hetzelfde recept: snij de ingrediënten klein en laat ze koken met suiker. Afhankelijk van het fruit of de groenten is dat langer of korter.
Zijn de stukjes gaar en zacht? Dan kan je de confituurtest doen: laat een druppel op een bordje afkoelen. Als die druppel gelei-achtig wordt en niet van het bordje afloopt als je het schuin houdt, dan is de confituur klaar om in potjes te doen. Zet die potjes meteen daarna ondersteboven en laat zo afkoelen. Ieder duo nam een grote pot van zijn eigen jam mee (of wisselde die met een andere), en enkele kleintjes van de andere soorten.
Zin om ook een keer mee te doen met onze workshops? Op de facebookpagina van Femmadamen Dendermonde kan je ons volgen! Of je kan mailen naar femmadammen.dendermonde@hotmail.com, dan word je uitgenodigd om je in te schrijven voor onze workshops.