Femma-workshop: confituur maken met Jana van Happy Days

De zomer in een potje, dat is wat confituur eigenlijk is. Rijpe vruchten, lekker zoet, warme kleuren, heerlijk op een boke. Dat gevoel willen wij op koude donkere dagen nog eens naar boven halen! Jana van Happy Days Standaard Lekker leert de Femmadammen hoe we confituur of jam maken, met verrassende smaken en combinaties.

19CB2B59-0F38-4E79-81B7-949975F9B26D-e1543242649408 Femma-workshop: confituur maken met Jana van Happy Days

Confituur

Jana maakt in haar koffiebar-eethuisje Happy Days elke dag lekkere ontbijtjes en lunches. Ze bakt ook dagelijks taarten. Vaak gebruikt ze zelfgemaakte confituur bij haar gerechten. Inspiratie haalde ze onder meer bij Madam Confituur.

Confituur: de theorie

Jana gaf ons eerst wat uitleg over de vruchten die we gingen gebruiken. Ze koos resoluut voor seizoensfruit dat in de winter op zijn best is. Banaan, citrusvruchten, ananas, appel, druiven, pruimen en ook butternutpompoen en uien stonden op het menu. Jam is een lekkere manier om fruit langer te bewaren. Tijdens de oogstperiode is het aanbod soms groter dan nodig! Bijvoorbeeld bij de vijgen die ik deze zomer oogstte 🙂
Sommige vruchten bevatten van nature veel pectine, het goedje dat ervoor zorgt dat je geen sap bekomt maar een stevige confituur. Appels zijn hier een voorbeeld van. Andere soorten fruit hebben wat hulp nodig: daarom gebruiken we in elk recept confituursuiker met pectine erin. Bananen en ananassen bevatten weinig pectine.

43F0BD1A-85A6-4DDF-AE57-7DA4496CB112 Femma-workshop: confituur maken met Jana van Happy Days

Aan de slag: confituur maken

We maakten per duo één soort jam: uienconfituur, ananas-basilicum, banaan-chocolade, mandarijn-appel, appel-kaneel, appelsienmarmelade, druiven-pruimen en butternut-citrus waren de receptjes van de avond.

3A28E538-F056-4E0C-A0EA-4ADD878615C0 Femma-workshop: confituur maken met Jana van Happy Days

Eigenlijk is het altijd hetzelfde recept: snij de ingrediënten klein en laat ze koken met suiker. Afhankelijk van het fruit of de groenten is dat langer of korter.

86E7BDF9-DD2C-47CB-8708-A2CA7BD8C3FF-e1543242618106 Femma-workshop: confituur maken met Jana van Happy Days 3E164247-F6BE-4713-ACBB-364195153356 Femma-workshop: confituur maken met Jana van Happy Days 7E6A1652-D31B-4D9A-BB76-2E7D78F5BF90 Femma-workshop: confituur maken met Jana van Happy Days C05E15AD-6B65-416F-A30F-7264441AE175-e1543242594965 Femma-workshop: confituur maken met Jana van Happy Days6C14B5AD-C645-4F52-968D-8FB7EC1E75B7 Femma-workshop: confituur maken met Jana van Happy Days CB3A12BE-D9E5-471D-B7E4-64E5EF821211 Femma-workshop: confituur maken met Jana van Happy Days 9C97362A-82D2-45A1-B16F-E9BCD96BEDC5-e1543242507163 Femma-workshop: confituur maken met Jana van Happy DaysZijn de stukjes gaar en zacht? Dan kan je de confituurtest doen: laat een druppel op een bordje afkoelen. Als die druppel gelei-achtig wordt en niet van het bordje afloopt als je het schuin houdt, dan is de confituur klaar om in potjes te doen. Zet die potjes meteen daarna ondersteboven en laat zo afkoelen. Ieder duo nam een grote pot van zijn eigen jam mee (of wisselde die met een andere), en enkele kleintjes van de andere soorten.

422000AC-77D9-4A9F-A206-B0D84D6CCAD0-e1543242537458 Femma-workshop: confituur maken met Jana van Happy Days 0A44136E-8F5B-4021-A069-C7E46F943E11-e1543242567862 Femma-workshop: confituur maken met Jana van Happy DaysBB5AF883-D76D-4790-83AA-C7FC80034475 Femma-workshop: confituur maken met Jana van Happy Days 96C832D3-BD5C-4A74-946B-FEDCB8B486FA-e1543242455229 Femma-workshop: confituur maken met Jana van Happy Days 1BF549E3-DEF0-4816-8564-465956861FF7-e1543242415785 Femma-workshop: confituur maken met Jana van Happy Days

Zin om ook een keer mee te doen met onze workshops? Op de facebookpagina van Femmadamen Dendermonde kan je ons volgen! Of je kan mailen naar femmadammen.dendermonde@hotmail.com, dan word je uitgenodigd om je in te schrijven voor onze workshops.

 

Delen:

Comments are closed.