Vijgen na Pasen: receptjes voor de vijgenoogst.

Vijgen – wie zijn ze, vanwaar blijven ze steeds komen, wat doen we ermee? Ik weet niet of het komt door het aanhoudende warme weer of gewoon omdat ons vijgenboompje volwassen wordt, maar dit jaar hebben we veel vijgen! De voorbije jaren had ik er om de paar dagen een viertal, nu is dat om de paar dagen een tiental!

475D24A6-F243-427D-9BBE-CC201132FD7A Vijgen na Pasen: receptjes voor de vijgenoogst.

De vijgenboom

Ons vijgenboompje staat er omdat mijn grootvader zaliger bij onze verhuizing zei dat we in onze stadstuin een perfect plaatsje hadden voor zo’n boom. Dat is nu twaalf jaar geleden. De boom doet het heel goed in zijn warme hoekje, met zijn wortels tussen het bouwpuin dat je onvermijdelijk hebt in een stadstuin, zeker van een stad die bijna helemaal afgebrand werd in de Eerste Wereldoorlog. Onze ‘grond’ is een samenstelling van brokken baksteen, stukken dakpan en anoniem gruis. Daar houdt een vijgenboom net van! Hij groeit als kool, ik snoei hem elk jaar op het einde van de zomer. De vijgjes die we nu oogsten, komen in het voorjaar als knopjes samen met de ontluikende bladen op de nieuwe scheuten.

Wat doen we met vijgen?

Ik heb dit jaar dus behoorlijk wat vijgen! Zeker omdat ik de enige thuis ben die ze lust šŸ™‚ Vandaar dat ik op zoek ging naar inspiratie om ze te verwerken.

Een verse vijg vind ik heel lekker, ze zijn sappig en een beetje knapperig door de pitjes. Ik eet ze met het schilletje maar zonder steeltje en poepje. Ik vind ze lekker als ze recht uit de ijskast komen!

Vijgen doen het ook heel goed in een slaatje. Ik eet ze graag met een contrasterend ingrediƫnt: zoute kaas zoals feta of roquefort. Of misschien pikante chorizo, of zoute gedroogde ham. Zo eet ik ze nu meestal op: in een salad in a jar. Mmm! Klik hier voor meer inspiratie voor salads in a jar.

9D0488EC-5AC0-4279-9767-3B58F0118D39-e1533231051318 Vijgen na Pasen: receptjes voor de vijgenoogst.

Dit jaar probeer ik voor het eerst mijn vijgen wat langer te bewaren.

Drogen

Ik wilde oorspronkelijk graag proberen om ze te drogen. Pinterest vertelt me om ze eerst heel kort te blancheren en ze dan in een ijsbad te laten schrikken, en ze dan 8 tot 24 uur op de laagste temperatuur die je oven heeft, te drogen. Dat zou bij ons 50 graden zijn. Het is wel erg lang in de oven en dat zag ik niet zitten zolang het buiten heet genoeg is om de mussen van het dak te laten vallen!

Vijgenconfituur

De tweede optie is een jam of chutney. Daā€™s ook heel lekker met kaas, patĆ© of ham en dan kan ik in de winter nog wat van mijn oogst genieten! Pinterest toonde me een recept waarmee ik ook manlief aan de vijgen zal krijgen (rijm rijm!). Vijgenconfituur met jalapeƱoā€™s zal het worden! De ingrediĆ«nten zijn simpel: vijgen, chilipeper, citroen en suiker. Ik had een kleine kilo vijgen en 4 verse chilipepertjes en gebruikte agar agar om de jam te laten opstijven. Ik heb de confituur al geproefd met wat kaas op een cracker en het is erg lekker! Bij het proeven tijdens het koken dacht ik dat het te pikant zou zijn, maar dat is niet zo šŸ™‚

91565558-6414-4D3D-87E1-D5C44E14E299 Vijgen na Pasen: receptjes voor de vijgenoogst.

Nog vijgen-ideeƫn verzamelde ik op mijn Pinterest-bord Vijgen na Pasen. Hebben jullie nog succesrecepten? Laat ze me zeker weten! Want als dat hier jaar na jaar zo blijft toenemen, zal ik goed voorbereid moeten zijn!

Delen:

Comments are closed.