Kaleidoscope, met een bijdrage van Femmadammen

Eerder dit jaar schreef ik al over Viewmasters, de tentoonstellingenreeks over Franz Courtens. Wie dacht dat landschapsschilderijen duf en stoffig zijn, think again! Dendermonde verbindt de 19de-eeuwse kunstenaar met succes met de 21ste eeuw. De expo met de schilderijen is gekoppeld aan street art met Kaleidoscope en landschapskunst met Dolers. En de stad heeft alle inwoners uitgenodigd om mee te genieten van al dat moois: veel kunstwerken bevinden zich gewoon op straat.

LogoViewMastersalgemeeninHR Kaleidoscope, met een bijdrage van Femmadammen

Kaleidoscope, met een bijdrage van Femmadammen

Ik heb al bij de start van Kaleidoscope geschreven over het street art-luik van Viewmasters. Maar daar komt in de zomer nog een stukje bij!

Femmadammen werd in de lente uitgenodigd om aan Kaleidoscope mee te werken. Wij mochten het bronzen beeld van baron Courtens versieren. We moesten even nadenken over hoe we dat zouden aanpakken. Het plan was om iets te doen met textiel, maar wel met respect voor de kunstenaar en zijn werk. We wilden ook graag dat het relevant zou zijn. Niet zomaar een lapje haakwerk rond de sokkel van het beeld, maar iets dat rechtstreeks in verbinding kan gebracht worden met de kunstwerken van Franz Courtens.

Een avondje denkwerk bracht ons op het volgende idee: rond het beeld van Franz Courtens wilden we de was ophangen, net zoals in zijn schilderij Het drogen van de was in Urk. Dit is een schilderij dat zich in een privé-collectie bevindt, maar speciaal voor de expo naar Dendermonde kwam.

was-te-urk Kaleidoscope, met een bijdrage van FemmadammenWe hebben samen met onze leden de was (gestileerd) nagemaakt uit balenkatoen. We hebben de was deels bedrukt met de kleuren uit het schilderij, en een aantal motieven die we kennen uit zijn werken zoals de biggen en koeien. Hiervoor gebruikten we de zeefdruktechniek van Bobbinhood. Al vaker te zien op mijn blog, we blijven fan 🙂

50FDE676-628A-435D-A86B-A180B6ACD4F8-e1531332230751 Kaleidoscope, met een bijdrage van Femmadammen

Het resultaat: de was hangt op

Opgehangen tijdens een hittegolf, de was van Franz zal goed droog zijn 🙂 Het pleintje aan het Administratief centrum van Dendermonde is net helemaal opgeknapt, de boom die (naar het schijnt) getuige was van Wereldoorlog I kijkt toe, samen met baron Franz. Nu nog aanplantingen, maar daarvoor is het nu niet het weer, helaas. Gelukkig fleurt onze was het pleintje ook op.
Er valt zelfs iets leuks te winnen! Neem een selfie bij de was, deel die op facebook met #femmadammendendermonde en #dewasvanfranz en like onze facebook-pagina. Delen is lief 🙂 Dan win je misschien wel een exclusief Femma-DIY-pakket!

D51F4E4E-BC69-4993-9796-B4C0166E5BDB Kaleidoscope, met een bijdrage van Femmadammen 1C5C256A-4076-490C-8211-249C6B8AA5B1 Kaleidoscope, met een bijdrage van Femmadammen 0CACF2C0-BB5C-45CC-B98F-D564AEDA0310 Kaleidoscope, met een bijdrage van Femmadammen 6A8AC27D-192D-404B-8BCF-63474EAD09A9 Kaleidoscope, met een bijdrage van Femmadammen

 

Delen:

2 Comments on Kaleidoscope, met een bijdrage van Femmadammen

 1. Annelies
  7 augustus 2018 at 14:13 (6 jaar ago)

  Tof, zo nog een beetje extra uitleg erbij! Kijk er naar uutvom eens langs te gazn

  • johannaowlette
   9 augustus 2018 at 08:46 (6 jaar ago)

   Het blijft nog heel de maand hangen! Er was alvast geen stormschade – we hebben kwaliteit afgeleverd 😉