Femma-workshop: Punchen, borduren in Formule 1-stijl

Enkele maanden geleden zag ik het voor het eerst: punchen. Op de instagramfeed van The Joyful Punch zag ik frisse borduurontwerpen in een leuke techniek. Dit filmpje komt van hun pagina: onder je ogen ontstaat een vrolijk reliëf van bobbelige steekjes, geprikt met een speciale naald.

Dat leek ons wel iets voor onze Femmadammen! Wendy en Evy volgden bij Echtstudio een workshop en zagen het daarna volledig zitten om een workshop voor onze Femmadammen te organiseren! De plastic naalden werden door hen goedgekeurd voor gebruik en zijn een pak goedkoper dan de houten naalden. De evenweave linnen stof werd aangekocht bij de Haakfabriek. De borduurringen kwamen van Garenenzo en Veritas. Garen kan je helemaal zelf kiezen! Prima om de wolvoorraad eens te doorzoeken 🙂

Leren punchen met Femma: de workshop

Met een twaalftal vrouwen spraken we af om te leren punchen.

90AEB36A-A902-416D-A589-D9FB7BC979C0-e1522827735457 Femma-workshop: Punchen, borduren in Formule 1-stijl2AE26BF8-F235-4687-BFE1-FEDF905E810F-e1522827850812 Femma-workshop: Punchen, borduren in Formule 1-stijl

Je neemt een tekening over met potlood op de stof, in ons geval linnen. Een andere zware stof zoals canvas of jeans kan ook. En zelfs een stof met een print kan, daar kan je leuke dingen mee doen! Je kan zelf kiezen of je de gladde kant of de lusjeskant als goede kant beschouwd, of een combinatie van beide. Afhankelijk daarvan moet je misschien de afbeelding spiegelen, of op beide kanten van de stof traceren. Op dit Pinterestbord vind je een paar voorbeeldjes die ik wel leuk vond. Daarna span je de stof op over je borduurring.

422F3FC6-B9C2-4A35-B7F3-8FA654101B68-e1522828099754 Femma-workshop: Punchen, borduren in Formule 1-stijl

Dan kan je je punchnaald bedraden. Met de lange draaddoorhaler steek je de draad helemaal door de naald en door het oog van de naald. Je kiest ook hoe lang je de lusjes wil hebben, van heel kort tot flink lang voor een fluffy effect. Hiervoor verzet je het wieltje van 1 tot 12 (op onze naald toch) waardoor de naald korter of langer uit de houder komt. Afhankelijk van je garen kan je kiezen uit 1 van de drie diktes van naalden.

Punchen maar!

En dan kan je beginnen punchen! Je prikt de naald tot aan de houder in de stof en dan weer eruit tot de punt van de naald vlak boven de stof komt. Dan steek je een millimeter of 2 verder weer in de stof. Je zorgt ervoor dat de draad altijd losjes is, als er spanning op de draad komt, kan het zijn dat je je gemaakte steekjes lostrekt. Dat willen we niet. Wij werkten van buiten naar binnen in elk vormpje maar dan kan je denk ik wel kiezen.

AC3A7712-E2BC-455C-AE77-378ACECE52D8-e1522827969783 Femma-workshop: Punchen, borduren in Formule 1-stijl

En is dat nu echt borduren op formule 1-snelheid, dat punchen? In vergelijking met gewoon borduren wel! Het is ook een beetje verslavend, je ziet hoe je werkje mooier wordt en groeit. Ik vind het leuk! Ik voorzie wel leuke toepassingen, een applicatie, een broche of totebag,… Voor de afwerking zou ik aan de binnenkant een lapje vilt vastlijmen met textiellijm. Netjes en dan kunnen de lusjes ook niet loskomen.

803A3343-E41D-4453-82EC-F0D622C6F4E5-e1522828039822 Femma-workshop: Punchen, borduren in Formule 1-stijl

Wil je graag volgen wat we met onze Femma-groep maken en doen? Je kan op Instagram de hashtag #Femmadammendendermonde volgen! Dan zie je posts zoals die van Karen hieronder. Superknap en wat een goed idee, die regen!

Donderdagse ontspanning met de Femmadammen.

Een bericht gedeeld door life is better with cake (@karencromphout) op

Delen:

Comments are closed.