Mijn jaar in boeken: De Goodreads challenge van 2017

Zoals elk jaar had ik ook voor 2017 een Goodreads-uitdaging: Ik wilde 20 boeken lezen. Ik heb niet altijd tijd om te lezen, want ik doe nog zoveel andere dingen ook graag. Maar als ik eenmaal geboeid ben door een verhaal, gaat het ook wel goed vooruit. Ik las 24 boeken dus jeej, ik heb het gehaald! Als we er ook nog alle kinderboeken bij tellen die ik aan de lopende band voorlees, komen we aan nog veel meer 🙂 Zeker nu we sinds dit jaar ook boeken uit de bibliotheek uitlenen zodat we wat meer afwisseling hebben!

goodreads-2017-in-chart Mijn jaar in boeken: De Goodreads challenge van 2017

Dit was 2017 in boeken

Goodreads heeft een nette pagina gemaakt voor mijn boeken van 2017, leuk om te zien! 10.476 pagina’s heb ik gelezen, en mijn boeken waren gemiddeld 455 pagina’s lang.

En hier zijn de 24 boeken die ik las, zoals elk jaar bijna allemaal Engelstalige titels.

goodreads-2017-24-boeken Mijn jaar in boeken: De Goodreads challenge van 2017

Mijn favoriete boeken

  • A Gentleman in Moscow van Amor Towles: de topper van het jaar voor mij. De graaf is zo’n beminnelijk personage. Hij woont in een hotel, onder huisarrest, want de Sovjets van de jaren ’20 houden niet van edellieden. Maar ze kunnen ook niet ontkennen dat hij vòòr de revolutie van 1917 al een opruiend gedicht publiceerde, dus hem laten verdwijnen is geen optie. Doorheen de decennia passeert heel de wereld in Hotel Metropol en groeit er een familie rond hem heen. Alles is zo boeiend beschreven, ik heb vaak fragmentjes voorgelezen aan manlief (en dat doe ik heel zelden). Ik heb zelfs luidop gelachen (nog zo’n zeldzaamheid) en woorden moeten opzoeken (dat overkomt me ook al zo goed als nooit). Ja, het boek van het jaar! Ik wil nog boeken van Towles lezen 🙂
  • Gemina van Amie Kaufman: Vorig jaar las ik deel 1, Illuminae. Dit is het vervolg, ik had wat schrik voor ‘meer van hetzelfde’ maar dat was gelukkig niet zo. De vormgeving en manier van lezen is dezelfde, heel erg visueel en met mailtjes en transcripts van video. het verhaal is echter weer verrassend en meeslepend.
  • Koorts van Deon Meyer: een postapocalyptisch verhaal, erg goed geschreven. Na een wereldwijde epidemie proberen een vader en zijn zoon te overleven in Zuid-Afrika. Het boek is goed onderbouwd, alle feiten kloppen. Maar in tegenstelling tot One second after, dat ik ook las en dat ook wetenschappelijk erg goed onderbouwd is, zit hier het verhaal erg goed in elkaar en zijn de personages geloofwaardig en aimabel.
  • Nos4a2 en The Fireman van Joe Hill: De zoon van Stephen King schrijft al even vlot als hijzelf.
    • Nos4a2 is echt creepy, een paar ernstig gestoorde karakters hier! Maar ik hield wel erg van het vrouwelijke hoofdpersonage. Een sterke, slimme, zelfstandige jonge dame. Het is niet moeilijk om voor haar te supporteren bij het lezen.
    • Fireman is anders, een postapocalyptisch verhaal met minder griezelige figuren. Je volgt een groepje mensen die proberen te overleven nadat een raadselachtige ziekte is uitgebroken: het begint met een huidaandoening maar eindigt met spontante ontbranding. Goed geschreven en ook hier weer goeie good guys. Ik zal zeker nog meer van Joe Hill lezen!

Ook graag gelezen

  • The Reckoners-serie van Brandon Sanderson: Dit is een SF-serie die uitgaat van de hypothese dat bepaalde mensen superkrachten krijgen. Het is wat makkelijker geschreven en vraagt ook wel wat goedgelovigheid (soms iets teveel deus ex machina) maar wel spannend.
  • Do Androids dream of electric sheep van Philip K. Dick:  Het boek waarop Blade Runner gebaseerd is. Ik vond de nieuwe film zo schitterend dat ik het boek ook wilde lezen. Het leest wat minder vlot maar je voelt wel dezelfde tweestrijd: wanneer is een androide geen robot meer maar een mens? Bestaat dat punt wel?
  • The boy on the bridge van M.R. Carey: het vervolg op The girl with all the gifts: een postapocalyptisch boek over een zombie-epidiemie, with a twist! Het is zeker niet The Walking Dead… In dit boek hebben we ook de extra dimensie van een klein groepje mensen dat in een heel kleine ruimte gedurende langere tijd moet samenwerken, samenleven en overleven. Een laagje psychologisch drama dus. En weer een paar beminnelijke personages 🙂
  • The Chronicle of the Unhewn Throne trilogie van Brian Staveley: drie dikke boeken, echte high fantasy met vreemde wezens, magie, prinsen en huurmoordenaars. Het deed deugd om nog eens zoiets te lezen. De schrijfstijl is goed en alle nieuwe informatie die, zoals typisch voor fantasy, op je af komt, wordt op zo’n manier gebracht dat je vanzelf mee bent.

Minder graag gelezen

  • Armada van Ernest Cline. Ik wou dat het niet zo was, want Ready Player One vond ik echt schitterend en ik kijk dan ook uit naar de film in 2018. Maar het verhaal van Armada is voor mij te gekunsteld. Het is niet geloofwaardig meer en ook de emotionele storyline vind ik bij het haar gegrepen. Jammer!
  • Zoals ik hierboven zei: One second after en One year after van William Forstchen. De eerste was nog ok omdat ik de research erachter zeker kon appreciëren: wat gebeurt er na een EMP? Wat werkte er nog, wat gaat langer mee, wat zijn de pijnpunten in een kleine samenleving… Maar de zeer Amerikaanse visie, het militarisme, pff, dat was niets voor mij. Zeker bij One year after was ik het beu.

Dus dat was de Goodreads Challenge van 2017. Ik denk dat ik voor 2018 misschien voor 25 boeken ga, aangezien ik er nu 24 uitlas? Zou het haalbaar zijn… Zijn er 25 goede boeken die ik nog niet las? Tips welkom 🙂

 

Delen:

2 Comments on Mijn jaar in boeken: De Goodreads challenge van 2017

  1. Marcia
    3 januari 2018 at 23:03 (6 jaar ago)

    Wat een toffe boeken heb je gelezen! Ik las dit jaar ook Sleeping Giants, Waking Gods, Dark Matter, Steelheart, Firefight, Calamity en One Second After 🙂 en Gemina en The Boy on the Bridge staan nog op mijn TBR – al is mijn pre-order van die tweede helaas nooit aangekomen.. Do Androids Dream of Electric Sheep las ik overigens in 2015, maar staat voor komend jaar op het programma als reread. Zo leuk dat we een gelijkaardige boekensmaak hebben!

    Beantwoorden
    • johannaowlette
      4 januari 2018 at 15:14 (6 jaar ago)

      ja dat zijn veel overeenkomsten he! Ik ben altijd tevreden met sci-fi, al lees ik ook nog wel eens iets anders tussendoor 😉

      Beantwoorden

Leave a Reply

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paste your AdWords Remarketing code here