Snel, gezond & lekker

Enkele herfstreceptjes die we onlangs aten en die ik graag met jullie deel – snel, gezond en lekker. Ik pretendeer zeker niet een chef te zijn, ik kook graag maar ’t moet rap gaan en het weekmenu lukt me ook niet. Ik zorg ervoor dat we op zaterdag inkopen doen waarmee ik een hele week kan koken, in combinatie met vlees en groenten uit de diepvriezer, peulvruchten uit blik,… Maar ik bedenk vaak pas vrij last minute wat we gaan eten!

Pompoenmacaroni

Het is (vroeger dan ik verwacht had) alweer herfst. En dat wil zeggen: pompoen! Ik zocht dus eens op bij 15gram wat ik kon doen met pompoen. en zo kwam ik uit bij dit receptje dat echt enorm goed meeviel, een heuse aanrader van ons driekoppig juryteam. Het is een gezondere versie van macaroni met hesp en kaas. Ik vond het originele recept hier, maar paste het wel behoorlijk aan.

  • Penne piccolini van Barilla
  • Blokjes pompoen (ik gebruikte een kwart van een medium pompoen)
  • 1 sjalot en 1 teentje look, fijngehakt.
  • Kaas: ik gebruikte vers geraspte parmezaan en Oud Brugge, en 2 driehoekjes smeerkaas.
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 60 g panko (Japanse chapelure – je vindt dit in de supermarkt bij de Aziatische specialiteiten – veel lekkerder dan gewone chapelure)
  • 1 el olijfolie
  • 1 grillworst, in stukjes gesneden
  • Enkele kerstomaatjes

Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Stoof de sjalot en look, voeg de pompoenblokjes toe en voeg 500 ml heet water toe, samen met het bouillonblokje. Laat 10 minuutjes koken of tot de pompoen mooi zacht is. Mix de saus tot die mooi glad is, en voeg de smeerkaasjes toe. Nog eens mixen en roer dan de helft van de geraspte kaas onder de saus.

Meng de pasta, blokjes grillworst en saus door elkaar in een ruime ovenschotel, leg er wat kerstomaatjes op en bestrooi met panko en de rest van de gemalen kaas. Zet nog 15 minuutjes in de oven. Superlekker! Die gaat hier in het pompoenseizoen nog regelmatig op tafel verschijnen. En eigenlijk is dit best een heel snel, gezond en lekker receptje: een kwartiertje werk en een kwartiertje in de oven. Tenzij je je pompoen nog te lijf moet – ik besteed dat deel vaak uit aan manlief of aan mijn papa 😀 Dankjewel daarvoor!

pompoenmacaroni-oven Snel, gezond & lekker bord-pompoenmacaroni Snel, gezond & lekker

Enchilada’s

  • Gehakt
  • Courgette, champignons, blikje mais
  • Sjalot, look
  • Tomatenpuree, water, komijn, paprika, zout, peper, kaneel, chili, oregano, kuipje tomaten-en-groenten van Elvea
  • Tortilla’s
  • Geraspte kaas

Verwarm de oven voor op 180 graden. Maak een dikke tomatensaus met het gehakt, de tomatenpuree en de groenten. Vul de tortilla’s envelop-gewijs en leg ze in een ovenschotel. Gebruik niet alle saus, maar leng de rest aan met extra water en een kuipje tomaten-en-groenten van Elvea (dat is ook een soort tomatenpuree maar niet zo droog). Giet deze lopende saus over de tortilla’s en bestrooi met geraspte kaas. Mijn tortilla’s waren niet helemaal bedekt en dat hoeft ook niet. Je hebt dan allemaal krokante hoekjes en da’s lekker (het zijn geen canneloni die moeten garen hé). Nog 15 minuutjes in de oven op 180 graden om te gratineren en klaar!

Dit is erg lekker, maar wel nogal zwaar. Gelukkig is het de dag erna ook heel lekker als lunch 🙂

burritos Snel, gezond & lekker

Gestoomde zalm met broccoli, boontjes en couscous

In mijn serie: koken met Tupperware – allemaal braaf zelf gekocht en niets gesponsord 😉 Vandaag eens een blik op de Microgourmet, een set gestapelde stoommandjes voor in de microgolf. Je kan er dus in 1 moeite een hele maaltijd in maken, daar ben ik dol op.

  • Diepvrieszalm
  • Broccoli, diepvriesprinsessenboontjes
  • Couscous

Onderaan gaat het water, dat ik al een beetje kruid naargelang waar ik zin in heb. Tegenwoordig heb ik het trouwens nogal voor een potje rouille van Ducros maar ik zie het al niet meer staan in de winkel – het zal iets zomers geweest zijn. In het grootste stoommandje gaan roosjes broccoli en diepvriesprinsessenboontjes. In het bovenste stoommandje leg ik mootjes diepvrieszalm, gekruid en met wat olijfolie besprenkeld. Nee, ik schaam me daar trouwens helemaal niet over, de diepvries en microgolf maken mijn leven makkelijker en staan me toe veel groenten vers klaar te maken. Win-win dus.

De stoomtoren wordt afgedekt met het deksel en gaat 15 minuutjes + nog eens 5 minuutjes in de microgolf. Daarna giet ik couscous in het water onderaan en zet ik de toren op tafel. Na 2-3 minuutjes is de couscous ook klaar en kunnen we eten. Snel, gezond en lekker: driemaal check!

 

 

Delen:

3 Comments on Snel, gezond & lekker

  1. Daisy
    17 oktober 2017 at 20:11 (2 maanden ago)

    Ik krijg gelijk honger bij het zien van al dit lekkers!

    Beantwoorden
    • johannaowlette
      17 oktober 2017 at 22:46 (2 maanden ago)

      Haha dat is bij mij ook zo als ik lees over lekker eten 🙂

      Beantwoorden

Leave a Reply

*

Paste your AdWords Remarketing code here