2017 is het jaar van de kleur groen en van botanica. Instagram barst van de interieurfoto’s met de pannenkoekenplant (Pilea peperomioides), de vingerplant (Monstera deliciosa) en allerlei cactussen. Een luchtplantje, airplant of phyt hoort daar zeker bij.
Nu heb ik in huis niet zo’n heel groene vingers. In de tuin gaat het iets beter, die planten trekken al wat meer hun plan. Maar ik heb wel graag groen in huis! Sommige planten heb ik al heel wat jaren maar de meeste zijn wel anoniem. Het zijn vaak gestekte of gekregen plantjes die het sterkste blijken te zijn. Ik kreeg een paar maanden geleden van een vriendin ook een Pilea-baby, en deelde op mijn beurt ook al 2 stekjes uit.
Luchtplantje
En sinds vorige week heb ik ook mijn eigen luchtplantje! Een grappig plantje, dat zonder potje, aarde of vaasje overleeft. Wat is dat nu eigenlijk? Het is een plantje dat met lucht en waterdamp voldoende heeft om te groeien en te bloeien. Soms groeien ze op andere planten, maar zonder te parasiteren. Soms groeien ze op bewegende duinen (dan is het wel interessant dat je niet met worteltjes vastzit). De wetenschappelijke naam is aerophyt. Volgens de informatie die ik terugvond blijven ze vrij klein. Er zijn verschillende soorten maar veel groter dan 20 centimeter in doorsnede worden ze blijkbaar niet. Er zijn duidelijk limieten aan hoe groot je op lucht en nevel kan worden 🙂
Voor tips rond verzorging kan je hier klikken. Het belangrijkste is dat je ze niet echt water geeft maar af en toe met de plantenspuit benevelt of eens onderdompelt en weer laat drogen. Maar ik moest toch eens opzoeken wat ik moest doen toen bleek dat mijn luchtplantje plots een bloem bleek te hebben! Blijkbaar niet veel: de plant tijdelijk niet benevelen en de bloem mag je verwijderen of laten opdrogen na de bloei. Phytjes krijgen trouwens ook scheutjes, die je kan laten hangen of die je kan scheiden van de grote plant. De plant kan trouwens 20 jaar leven!
Workshop: hangertje maken voor een luchtplantje
Eind juli waren we met de Femmadammen te gast op Café Jardin, het zomercafé van het cultureel centrum Belgica en City Sounds in Dendermonde. Dat is een mooie tuin en elk jaar is Café Jardin erg gezellig. We mochten op de Ladies’ Night een standje opzetten en besloten een mini-workshop te organiseren: een hanger voor een luchtplantje.
Het hangertje is een soort himmeli, een geometrisch figuurtje van buisjes, verbonden door een touwtje. Wij gebruikten ikea-rietjes, mooi en goedkoop. Er zijn erg veel soorten himmeli-hangertjes. Ik maakte deze, de handleiding komt van Pinterest. Die is al iets ingewikkelder maar het valt best wel mee.
Ik ben er alleszins blij mee. Ik heb mijn hangertje opgehangen aan het raam in onze slaapkamer. Wie weet, als er scheutjes aan mijn luchtplantje komen kan ik nog himmeli’s maken 🙂