Feminisme

Soms denk ik dat we het nu wel voor elkaar hebben, als vrouwen. In mijn directe omgeving doen vrouwen wat ze graag doen, een job, vrijwilligerswerk, hobbies, hun gezinsleven en vriendenkring,…

Maar ik weet dat dat maar een dun laagje vernis is. Er is nog veel ongelijkheid tussen mannen en vrouwen, zelfs in België, en ik ben er rotsvast van overtuigd dat feminisme nog steeds broodnodig is. Redenen zijn er helaas genoeg, er is nog veel seksisme in de wereld.

  • Het glazen plafond: het is een feit dat dit nog steeds bestaat. Vrouwen dringen minder door tot topposities. Hoe komt dat?
  • Femme de la rue: Sofie Peeters maakte een candid camera-reportage van een vrouw die door Brussel loopt en door mannen aangesproken en beledigd wordt.
  • De boerkini: mogen vrouwen alsjeblieft vrij zijn om zelf te kiezen wat ze aandoen, zonder daarvoor veroordeeld te worden?
  • Een man die vanuit zijn machtspositie aanneemt dat een vrouw door een eenvoudige, neutrale profielfoto op Facebook ‘in de aanbieding’ staat, en het nodig vindt haar hierover te contacteren, ook al kent hij haar niet, om te vragen of ze ‘single is, en open staat voor een relatie’. Van op de eerste rij meegemaakt. Waar is onze vrijheid, en waarom denkt die man in godsnaam dat hij het recht heeft om zulke zaken te veronderstellen en er dan nog eens in actie te treden ook?
  • Blurred lines van Robin Thicke en Pharell, ook al is het een catchy liedje, gaat over de zogezegd vage grens wanneer een meisje niet toestemt met seks. Wat de bedoeling van de artiesten nu eigenlijk was, is me onduidelijk. Wilden ze dit net onder de aandacht brengen of meenden ze wat ze zongen?

Ik weet het, het is niet hip om jezelf feministe te noemen. Het klinkt hard, op-de-barricaden, ongeschoren oksels en zonder BH. Dat is het echter al lang niet meer. Caitlin Moran heeft in haar boek How to be a woman heel duidelijke criteria gegeven waaraan je seksisme kan herkennen, en wanneer feminisme dus nodig is.

  • Is het netjes? Femme de la Rue en het voorval op Facebook met de vrouw die zogezegd ‘in de aanbieding’ stond, zijn wel heel goede voorbeelden: nee, mannen gedragen zich vaak niet netjes tegenover vrouwen.
  • Moeten mannen het ook doen? Een rijpere TV-presentatrice wordt verondersteld er nog steeds jong en fris uit te zien. Een rijpere TV-presentator moet er netjes uitzien, maar mag wel zijn leeftijd uitzien. Dat wringt.

Gelukkig komen vrouwen voor elkaar op. In het Facebook-voorval heeft de bewuste man een heleboel verontwaardigde reacties over zich heen gekregen en ik mag hopen dat hij in de toekomst zijn woorden eerst eens wikt en weegt. Ook Femma komt op voor de rechten van de vrouw.

Ik sluit af met Rosie The Riveter, een symbool voor de Amerikaanse vrouwen die in WO II in de schoenen van de vertrokken soldaten stapten, om hun werk verder te zetten.

rosie-the-riveter-1 Feminisme

 

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Delen:

Leave a Reply

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paste your AdWords Remarketing code here