De Femmadammen breien een Bernadette

Het meeste bezoek op ons blogje komt kijken naar mijn zelfgeschreven patroon voor de populaire Bernadettevest. De trend voor deze oversize vest is ondertussen al een paar jaar aan de gang en ook deze herfst zie ik ze weer volop in de winkels opduiken! Het is dus zeker niet te laat om zelf aan de slag te gaan, deze vest is echt niet moeilijk. Een geoefend breister heeft heel snel haar bernadette klaar, en voor een beginner valt het best mee om de technieken te leren. Je moet kunnen opzetten, rechts en averechts breien, en heel beperkt kunnen meerderen en minderen. Geen zotte ajoursteken, kabels of ingewikkeld telwerk voor deze trui!

Workshop Bernadette

Vandaar ons idee om met onze Femmagroep, Dendermonde Femmadammen, een workshop Bernadette breien te organiseren op basis van mijn patroon. Er schreven veel dames in, heel fijn 🙂 Ook twee moeders met hun dochters!

breien De Femmadammen breien een Bernadette

Verschillende ervaren breisters maar ook enkele beginners, die gelukkig geoefende breisters rond zich hadden om stap voor stap de steken onder de knie te krijgen. Iedereen had mooie wol bij, in prachtige kleuren en materialen en combinaties. Mooie bernadettes in de maak!

proeflapje De Femmadammen breien een Bernadette

Een breipatroon aanpassen: de stekenverhouding veranderen

Ik denk dat de vraag die ik het vaakste kreeg, was hoe je nu weet hoeveel steken je moet opzetten om geen te brede of te smalle vest te krijgen. Je moet de stekenverhouding berekenen, afhankelijk van welke wol je gebruikt. Sommigen breien met 2 draden, anderen met 3 of 1, met dikkere of fijnere wol… Een proeflapje kan wel aangewezen zijn. Op de wolwikkel kan je ook wel steeds de stekenverhouding aflezen. Wie identiek dezelfde wol en naalden als ik gebruik, kan gewoon mijn patroon letterlijk volgen. Ik had een trui mee om te passen. Op basis daarvan kon iedereen uitmaken of ze het een beetje smaller of breder zou willen. Eens je bepaald hebt hoeveel centimeter breed je rugpand moet zijn, kan je met de regel van drie bepalen hoeveel steken je moet opzetten. Ik ga dat hier even uitwerken!

Een voorbeeldje van stekenverhouding aanpassen

Ik neem mijn proeflapje met 1 draad Mountain en 1 draad Adriafil Kid Mohair. Een lapje tricotsteek (een rij rechts, een rij averechts) van 10 op 10 cm is 12 rijen en 10 steken, los gebreid – dat doe ik nu eenmaal. Brei je erg vast, dan kan je ofwel wat meer steken opzetten, ofwel een grotere naald nemen. Aan de hand van het proeflapje kan je berekenen hoeveel steken je moet opzetten als je met andere wol en naalden wil breien.

Als ik een rugpand wil van 56 centimeter breed, dan moet ik in mijn geval 56 steken opzetten: 10 x 5,6. Maar als een proeflapje met een andere wol 14 steken telt per 10 centimeter, en je wil even goed 56 centimeter bereiken, dan moet je 14 vermenigvuldigen met 5,6 = 78 steken. De populaire Julia-wol van Zeeman geeft deze verhouding. Zeg je: ik wil een smaller rugpand, van 50 centimeter, dan moet je 14 x 5 doen = 70 steken.

Klinkt misschien een beetje ingewikkeld 🙂 maar als je er even pen en papier bijhaalt, gaat het vlotjes.

breien-3 De Femmadammen breien een Bernadette

De workshop

Tegen het einde van de les waren zelfs de vrouwen die nog nooit gebreid hadden (of niet meer sinds de lagere school), vlot aan het breien. Opzetten, de eerste priem (meteen in boordsteek of eerst met een rijtje rechts om het iets makkelijker te maken), boordsteek in 1 rechts, 1 averechts,… We komen nog 2 x samen op 24 oktober en 21 november. Thuis mag je natuurlijk breien zoveel of zo weinig als je wil. Ik heb aan sommigen de tip gegeven om te breien tot als je aan een punt komt dat je niet ziet zitten. Dan gaan we daar de volgende keer samen verder. Voor wie het breien al heel vlot gaat (en zo waren er veel, die al bijna klaar waren met hun rugpand), veronderstel ik dat het meer een breicafé wordt, eventueel met een woordje uitleg over het in elkaar zetten van de bernadette.

En, nog meer, we stonden erna zelfs in de krant! Blink, blink 🙂

krant De Femmadammen breien een Bernadette

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Delen:

20 Comments on De Femmadammen breien een Bernadette

 1. Regina
  10 oktober 2016 at 18:29 (8 jaar ago)

  Bedankt om je patroon te delen! 🙂
  De trui is one size fits al, maar ik vroeg me toch iets af. Ik heb maatje 36 – 38, als ik je patroon volg, is dat dan ok of echt té oversized?
  En hoe pas ik het dan aan indien nodig?

  • johannaowlette
   11 oktober 2016 at 08:07 (8 jaar ago)

   Je kan het gerust verkleinen, ik heb een 40/42 en voor mij is het oversized maar op een draagbare manier. Hierboven vind je de uitleg hoe je kan verkleinen. vb je rugpand 46 cm breed ipv 56 cm nemen. je gaat hiervoor natuurlijk zelf moeten inschatten hoe breed je het wil. je neemt daarna je proeflapje, en dan pas je de regel van drie toe. 10 cm = zoveel steken. dus 46 cm = je stekenaantal x 4,6. dat aantal steken zet je dan op voor het rugpand. voor de mouwen en voorpand zet je de helft van het aantal steken van het rugpand op.

   • Regina
    11 oktober 2016 at 09:01 (8 jaar ago)

    Ok, dan ga ik straks thuis eens meten en berkenen 🙂
    Pas ik dan ook de regel van 3 toe op het aantal steken om te meerderen of minderen?

    • johannaowlette
     11 oktober 2016 at 13:08 (8 jaar ago)

     ja, inderdaad! maar aangezien er al niet zoveel gemeerderd en geminderd wordt zal dat wel niet zo’n verandering worden denk ik.

 2. Annita
  17 januari 2017 at 00:39 (7 jaar ago)

  Hartelijk dank vor je uitleg! Ben er super blij mee!

  • johannaowlette
   17 januari 2017 at 12:08 (7 jaar ago)

   Dankjewel, leuk om te horen!

 3. Lot
  31 januari 2017 at 14:39 (7 jaar ago)

  Ok… Ik ben m’n kid mohair al gaan halen, en morgen of overmorgen ga’k de mountain (of eventueel de hush van bij Veritas, denk niet dat dat veel verschil gaat geven…) halen… Ik heb een ruim vallende 38, dus ik denk dat ik het er maar op waag met jouw patroon, ik heb een heilige schrik van aanpassen van bestaande patronen/beschrijvingen. 😉
  Desnoods brei ik een tikkie vaster, dat mijn zelfde aantal steken iets strakker uitkomt.
  Wish me luck, ik heb er zin in!!

  • johannaowlette
   31 januari 2017 at 15:05 (7 jaar ago)

   veel succes en plezier!! ik draag een 40 dus dat komt goed 🙂

 4. caroline missinne
  11 februari 2017 at 17:57 (7 jaar ago)

  Hallo
  ik wil graag maat 52 breien hoe kan k dit aan passen ? kan je mij helpen ?
  Bedankt om het patroontje te delen
  Het is niet altijd gemakkelijk om voor mijn maat iets te breien
  vriendelijke groeten

  • johannaowlette
   13 februari 2017 at 11:03 (7 jaar ago)

   Het is de regel van 3 toepassen, zoals in onze jonge tijd 🙂 ik ga er nu van uit dat je een proeflapje hebt gebreid van 10 cm = 10 steken. mijn rugpand is 56 cm breed= 56 steken. Je gaat zelf moeten meten hoe breed je je rugpand wil (aan een passende trui bv). neem nu dat dat 70 cm is = 70 steken. de voorpanden en mouwen zijn gewoon de helft van de steken opzetten. als je proeflapje vb 14 steken = 10 cm is: dan zou 70 cm = 14×7 = 98 steken zijn om op te zetten.
   ook het meerderen en minderen moet je dan zo in verhouding zetten. bij 56 steken moet je 8 steken meerderen na de boordsteek (56/7). bij 70 zou dat ook delen door 7 zijn: 10 st meerderen. voor het minderen ook zo op papier zetten. ik minderde 4 steken op 68: delen door 17. dus 80/17: bijna 5 steken minderen. dus ik zou dan ook 4 steken minderen.
   veel succes!

 5. Marleen
  19 februari 2017 at 17:23 (7 jaar ago)

  Goedendag,Bedankt van de leuke tips voor het breien van een bernadettegilet.Ik snap wel nie hoeveel steken ik moet minderen voor de mouwuitsnijding.Kun je me daar een antwoord op geven aub

  • johannaowlette
   20 februari 2017 at 09:45 (7 jaar ago)

   je mindert aan het achterpand in totaal 4 steken: op 1 rij rechts aan weerskanten 2 steken samenbreien, dan een rij averechts en dan weer op de rechtse rij aan weerskanten 2 steken samenbreien. voor de voorpanden hetzelfde, 2 steken minderen voor de mouwuitsnijdingen. veel succes!

 6. Sabrina
  11 april 2017 at 14:16 (7 jaar ago)

  Komt er nog zo een workshop ? Ik zoug graag leren mijn eigenbernadette te breien ?

  • johannaowlette
   14 april 2017 at 08:07 (7 jaar ago)

   Daar hebben we het nog niet over gehad met het Femma-team… Er zijn nog geen plannen voor.

 7. Diana
  14 juli 2017 at 22:33 (7 jaar ago)

  Lieve Johanna,
  Eerst wil ik je bedanken voor dit hele mooie patroon,
  Ik heb nu mijn eerste bernadette af, met twee dunne mohair draden,zodat hij niet te warm is.
  Hij is prachtig geworden, maar vind hem toch een beetje afzakken aan de mouwen,
  Om uit te halen en met dunnere nld te breien, word hij er niet mooier van.
  Nu gebreid net als jij 8 en 9.
  Zou het helpen als ik er een boord langs brei met rondbreinaalden? En zo Ja, hoe krijg ik dat dan horizontaal zoals onderboord en mouwboorden?
  Ik heb mijn vriendin beloofd er voor haar verjaardag ook een te breien, maar dan wil ik heel graag dat hij minder afzakt bij de mouwen.
  Ik hoop dat je mij een antwoord kunt geven
  Dank je wel alvast.

  • johannaowlette
   15 juli 2017 at 07:03 (7 jaar ago)

   Je bedoelt de mouw in feite nog iets verlengen? Als je met een boordsteek werkt en nog een maatje kleiner van priem, ga je normaal wel een ‘rekkend stukje krijgen. Je zou ook met een borduurnaald een elastisch garen in de bestaande mouwboorden kunnen verwerken en wat aantrekken? Ik heb beide nog niet geprobeerd… veel succes alleszins!

 8. Inge
  29 november 2017 at 22:29 (6 jaar ago)

  Dag Johanna, bedankt voor het patroon! Ik heb hem helemaal gebreid volgens jouw patroon. Het rugpand is net zoals jij aangeeft, 56 cm breed. Alleen… Mijn mouwen zijn redelijk smal. Ik had daarnet een mouw ingenaaid, maar de mouwkop is de kort in vergelijking met de uitsnijden in de panden. De mouw is net voor de mindering 29 cm breed. Kan je me een indicatie geven van hoe breed ze zou moeren zijn aub? Alvast bedankt!

  • johannaowlette
   29 november 2017 at 23:00 (6 jaar ago)

   Dag Inge, ik heb het nog al gehoord. Ik heb wel een foto van hoe ik ze er in zet, ik zal die doormailen naar je 🙂

1Pingbacks & Trackbacks on De Femmadammen breien een Bernadette

 1. […] je een proeflapje breit en dan berekent of er iets anders moet. hier kan je daar meer over lezen: http://twoowlettes.be/2016/10/07/femmadammen-breien-een-bernadette/ dus je gaat dan waarschijnlijk minder steken moeten opzetten, en ook iets minder moeten meerderen […]