Leren fietsen

Leren fietsen, dat is een kleutermijlpaal. Ik vind dat als moeder nog niet zo makkelijk. Met ons stadstuintje is zowel fietsen in de tuin als fietsen op straat niet echt mogelijk. We moeten ons al verplaatsen voor we kunnen beginnen oefenen. Gelukkig is er aan de overkant van de (drukke) laan een rustigere wijk en de Scheldedijk.

Maar goed, naast ruimte heb je ook wel een fiets nodig natuurlijk. Dochterlief heeft al met haar tweede verjaardag een Mini Micro step gekregen, eerst met een zitje maar dat was al gauw te klein dus nu stept ze in huis en op het terras vrolijk rond. Naarmate ze groter wordt hebben we ook nog een grotere stuurstang om erop te zetten (misschien moeten we daar maar eens werk van maken). Evenwicht leren is er met deze driewielerstep niet echt bij, en sturen gebeurt door naar links en rechts te leunen.

step Leren fietsen

Vorige zomer kochten we een klein tweedehands fietsje op de rommelmarkt, voor maar 10 euro. Maar het lukt nog niet om er mee te fietsen: het trappen is nogal zwaar, de rem is een torpedo waardoor leren trappen nog niet zo handig is (al weet ik dat remmen aan het stuur nog vaak te zwaar is voor kinderhandjes) en we hebben wel zijwieltjes gekregen van een lieve kennis maar die passen op een grotere fiets en niet op ons koopje, die gaat spontaan met zijn achterwiel de hoogte in. Al een geluk dat het zo’n goedkoop fietsje is 😉 Ik zie het nog gebeuren dat dochterlief het frame ontgroeit voor ze het fietsen doorheeft. Op school mogen de kindjes natuurlijk ook regelmatig fietsen: er zijn driewielers, steppen met drie of twee wielen, en fietsjes met of zonder zijwieltjes.

Wij hebben thuis dus een tussenoplossing nodig! We hebben besloten een loopfiets te kopen: de Mini Bananarama van Veloretti. Veloretti is een kleinschalig Amsterdams bedrijfje, opgericht door fiets-fans met een hart voor retro, en dat is aan deze schattige fietsjes te merken. De loopfiets ziet er helemaal uit als een gewone fiets maar dan zonder trappers. Prima om het fietsgevoel al wat te ervaren en vooral om je evenwicht te leren bewaren. Ik vond ze nogal duur maar via mijn favoriete mama-babbelgroep op facebook werd een groepsaankoop georganiseerd waardoor er toch een korting afging 🙂 Ik twijfelde eerst nog maar manlief vond het ook een goed idee dus we gaan ervoor.

De eerste ritjes met de loopfiets (in huis) waren alvast een succes, dochterlief had het meteen door.

veloretti-mini Leren fietsen

De vuurdoop kwam buiten, op de Scheldedijk. 1 bescheiden valpartijtje en voor de rest ging het prima! Vive le vélo 🙂

loopfiets-op-de-dijk Leren fietsen loopfiets-op-de-dijk-collage Leren fietsen

 

 

Save

Save

Save

Delen:

4 Comments on Leren fietsen

  1. B-Naais
    12 juli 2016 at 15:13 (8 jaar ago)

    Leve de loopfietsjes! Onze kindjes hebben echt veel op hun loopfietsje ‘gefietst/gelopen’ en toen ze op een échte fiets gingen zitten konden ze het meteen, zonder oefenen. Ik ben er een grote voorstander van. Heel veel succes!

    Beantwoorden
    • johannaowlette
      12 juli 2016 at 15:47 (8 jaar ago)

      Daar hoop ik ook op 🙂 Dan hebben we misschien zelfs geen zijwieltjes nodig!

      Beantwoorden
    • johannaowlette
      6 augustus 2016 at 20:27 (8 jaar ago)

      Dankjewel 🙂 het doet goed dienst!

      Beantwoorden

Leave a Reply

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paste your AdWords Remarketing code here