Wekelijkse inspiratie – Snel, gezond & lekker

Nog een paar snelle, gezonde en lekkere gerechtjes die ik de afgelopen tijd maakte!

Jambalaya 

Dit is een wat paëlla-achtig gerecht uit het zuiden van USA. Het moet wel even pruttelen dus het is niet supersnel klaar, maar na het eerste kwartier is er geen werk meer aan.

 • Blokjes kip
 • Spekjes & eventueel chorizo
 • Ui & look
 • Rijst
 • Paprika & wat selder, maar andere groenten kunnen ook
 • 200ml kippenbouillon(van een blokje of zelfgemaakt)
 • Een blik tomatenblokjes of passata

Begin met de spekjes en/of chorizo te bakken in wat olijfolie, wanneer die al wat krokant zijn, voeg je de kippenblokjes toe. Laat even bruinen. Voeg dan de ui & look toe, daarna de rijst en vervolgens de paprika & selder. Daarna doe je de kippenbouillon en tomaten erbij en daarna laat je de jambalaya rustig pruttelen tot de rijst gaar is en het vocht grotendeels ingedikt, een 20tal minuutjes nog ongeveer. De laatste keer voegde ik 10 minuutjes voor het einde courgetteblokjes toe, omdat dochterlief daar dol op is. Langer pruttelen mag trouwens altijd, het is een gerecht dat lekkerder wordt als het wat mag trekken.

Ik gebruik volwaardige rijst (ook gekend als zilvervliesrijst), dat is veel gezonder doordat de vezels en voedingstoffen nog aanwezig zijn. Normaal moet volle rijst wel lang koken, daarvoor heb ik ’s avonds geen geduld of tijd dus ik koop volle rijst in portiezakjes. Dan is een dikke tien minuten genoeg.

jambalaya Wekelijkse inspiratie - Snel, gezond & lekker

Griekse rijstschotel

Nog een rijstgerechtje. Het is zo fijn dat je rijst niet hoeft te schillen he 🙂 ik beken eerlijk dat dat één van de redenen is waarom wij zo vaak rijst, couscous, pasta etc eten. ’s Avonds is elke minuut van belang!

Dit is een receptje dat ik las bij Een lepeltje lekkers, een blog die me wel vaker inspireert. Het is niet moeilijk: je wokt de kip, en vervolgens de blokjes courgette, paprika en ui. Daarna voeg je olijfjes en kerstomaatjes toe, om af te sluiten met feta. Voor meer details verwijs ik je graag naar Een lepeltje lekkers 🙂 Ook heel lekker als salade!

two-owlettes Wekelijkse inspiratie - Snel, gezond & lekker

Woknoedels met Chinees gehakt

 • Onze favoriete instant woknoedels van Amoy!
 • Gehakt
 • Chinees vijfkruidenpoeder: dit bestaat uit kaneel, szechuanpeper, kruidnagel, steranijs en venkel.
 • Groenten naar keuze, wij gebruikten de laatste keer courgette en erwtjes
 • Sojasaus en wat water

Zoals je ziet, heel weinig ingrediënten! En het klaarmaken is al even simpel en snel: bak het gehakt rul, bestrooi met een flinke theelepel vijfkruidenpoeder, voeg de groenten toe, wok eventjes, dan de woknoedels overgoten met de sojasaus en water. Nog heel even roeren en laten stomen, en klaar. Instant kleuterfavoriet, dat begrijpen jullie wel.

General Tso

 • Blokjes kip, bloem
 • Look, gember
 • Voor de saus: sojasaus, barbequesaus (wat ketchup kan ook vast), water (3 eetlepels van elk), maïzena, vijfkruidenpoeder, rijstazijn, suiker (een bescheiden eetlepel van elk) & eventueel chili
 • Broccoli
 • Woknoedels of rijst

Kennen jullie Yummly? Het is een app die manlief graag gebruikt als hij kookt. Yummly laat je een paar steekwoorden kiezen en toont je dan, Pinterest-gewijs, foto’s van gerechten. Je kan vervolgens doorklikken naar het recept. De recepten zijn wel vooral Amerikaans maar gelukkig is de U.S. of A. een land van immigranten en is het aanbod toch heel gevarieerd. Deze makkelijke versie van General Tso, een Chinese klassieker, komt dus van Yummly 🙂 Het is eigenlijk gefrituurde kip met een zoet-pikant sausje, genoemd naar een negentiende-eeuwse militair. Ik maakte het al eerder, toen moest ik echte karamel maken en euh, dat is niet snel & gezond (wel lekker!). Voor deze saus moet je gewoon de ingrediënten op voorhand door elkaar roeren. De kip ‘frituur’ ik door ze eerst in een zakje met twee eetlepels bloem te schudden zodat ze een laagje bloem hebben, en dan in wat olie te bakken tot ze krokant is. Daarna moet de kip even aan de kant (op een keukenpapiertje), waarna ik de gesnipperde look en gember roerbak, dan voeg ik de kip weer toe, samen met de gestoomde broccoli en de woknoedels. Het sausje gaat erover, eventueel met wat extra water (niet nodig als je het gerecht met rijst wil eten). Even laten doorkoken en de woknoedels goed losroeren, en klaar. We hebben gesmuld 🙂

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Delen:

Leave a Reply

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paste your AdWords Remarketing code here