Wekelijkse inspiratie – Handlettering

Handlettering en moderne kalligrafie – een trend die ik de laatste maanden steeds vaker zie opduiken. Het is schoonschrift, vaak met pen en inkt maar ook met stift of met verf en penseel, of met krijt op een bord, of krijtstift op een raam. Een hobby die meditatief, onthaastend en ontspannend kan werken, en je het voldane gevoel geeft van iets mooi te maken met je handen. Het is niet zo vreemd dat dit weer hip wordt.

happy-Mara Wekelijkse inspiratie - Handlettering

Eerst was er het kleuren voor volwassenen. Ongeveer een jaar geleden zag ik op Pinterest het fenomeen Bible journaling opduiken. Klinkt saai tot als je het ziet! Eigenlijk zijn het speciale bijbels met een extra grote marge, waar je in kan droedelen, tekenen en schrijven. Stel je nu voor dat je favoriete boeken zo’n extra grote marge hebben, voor mij zou dat In de ban van de Ring kunnen zijn. Ik zou me kunnen uitleven in het schrijven en versieren van quotes en namen, en het tekenen van personages, bomen, gebouwen en landschappen. Book journaling ๐Ÿ™‚ Ik zou zo’n editie zeker kopen! En de handschrift- en quote-trend zien we al een paar jaar in mode en het straatbeeld opduiken. Het tijdschrift Flow is er een prachtig voorbeeld van, en nu is er dus logischerwijze en onvermijdelijk ook een DIY-trend ontstaan. En hoe ben ik dan? Dan moet ik dat ook eens proberen ๐Ÿ™‚ ik vind het namelijk prachtig!

Op Instagram volg ik een aantal handlettering-accounts: de filmpjes zijn zo hypnotiserend en geven me zin om dit ook te kunnen! Al denk ik dat ik dit enkel met zeer veel oefening zal kunnen ๐Ÿ™‚ Oefening baart immers kunst: bij de Uil liggen deze zomer ook een aantal boeken in de rekken die over handletteren en moderne kalligrafie gaan. Ik kocht deze: Creatief handletteren en meer.ย  Ook Collage and keep ziet er leuk uit: de hippe versie van scrapbooking. Ik hou van reisdagboekjes maken, en teken ook wel eens wat op reis. Ik hou daar ook allerlei ticketjes, gedroogde bloemetjes en foldertjes in bij. Vorige zomer toonde ik hier al enkele boekjes ๐Ÿ™‚

handlettering-gereedschap Wekelijkse inspiratie - Handlettering

Ik kocht een echte kalligrafie-set van Ami met een ‘ganzeveer’ met verwisselbare pennetjes en inkt, en ook drie kalligrafiestiften. De pen werkt goed, het is wel oefenen natuurlijk, en het feit dat je telkens inkt moet nemen, verandert wel de manier waarop je schrijft. De stiften werken wat mij betreft minder goed, ik zie op Instagram nochtans prachtige voorbeelden met brush pens. Ook hier: practice makes perfect, zeker? ๐Ÿ˜‰

handletteren Wekelijkse inspiratie - Handlettering

En in voorbereiding van ons reisje heb ik alvast het voorblaadje gemaakt voor mijn reisdagboekje ๐Ÿ™‚

reisdagboekje-handlettering Wekelijkse inspiratie - Handlettering

Conclusie na een paar uurtjes handletteren: het is zeer leuk om te doen als je van detailwerk houdt (ik wel), je hebt snel resultaat, en met oefening kan je echt mooie dingen creรซren! De associatie met Middeleeuwse monniken en De naam van de roos gaat dus niet langer op.

Volgende quote die ik wil schrijven:

Oefening niet kort als muis, maar lang als nek van giraf!

Een wijsheid van Zack & Quack ๐Ÿ™‚

Delen:

4 Comments on Wekelijkse inspiratie – Handlettering

 1. Inge
  22 juni 2016 at 18:23 (8 jaar ago)

  Ik hou er ook wel van… Mooie dingen heb je al gedaan! Ik wist wel niet dat kalligrafie weer “in” was.

  Beantwoorden
  • johannaowlette
   23 juni 2016 at 08:06 (8 jaar ago)

   Ik begon het enkele maanden geleden te merken op instagram ๐Ÿ™‚
   Het is alleszins leuk om te doen en ik hoop dat ik nog veel kan oefenen en beter worden!

   Beantwoorden
 2. Sofie van OHEA
  6 juli 2016 at 21:04 (8 jaar ago)

  ohja ik heb ook al weer zitten twijfelen of ik terug een setje zou aanschaffen of niet (toen ik tiener was eens gekocht) … het is zo mooi en zo leuk … maar ik doe al zoveel, en ik wil niets kopen waar ik geen tijd voor heb

  heel mooi wat je al gedaan hebt

  Beantwoorden
  • johannaowlette
   7 juli 2016 at 20:16 (8 jaar ago)

   Ik hoop het toch af en toe te kunnen gebruiken maar ik begrijp wat je wil zeggen ๐Ÿ™‚

   Beantwoorden

Leave a Reply

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paste your AdWords Remarketing code here