Wekelijkse Inspiratie – Zelf biais en paspel maken

Nadat ik het An-tasje gemaakt had, zocht ik eens op hoe ik zelf biais & paspel kon maken. Pinterest was vrijgevig met tips! Dus hoera, een nieuwe Pin it & make it!

pinitandmakeit Wekelijkse Inspiratie - Zelf biais en paspel maken

Ik vond deze van De Zuster Van handig. Ook de handleidingen van Compagnie M. zijn erg duidelijk. Op de site staan verschillende tutorials, die je kan downloaden for future reference.

Het is eigenlijk simpel: uit een relatief klein stukje stof knip je schuine repen stof van 4 cm breed (hou een hoek van 45° aan). Mijn stuk stof was ongeveer 50 op 50 cm schat ik. Misschien zelfs kleiner, Ik weet het niet precies want ik had al patroondelen uitgeknipt dus de stof was niet meer rechthoekig. Je strijkt aan de uiteinde telkens 1 cm om. Dan stik je de linten aan elkaar op de vouwlijn. Vervolgens strijk je de naadwaarde open en knip je de uitstekende driehoekjes af. Voor biais plooi je vervolgens het lint naar binnen en strijk je het zo in vorm. Je hebt hier allerlei hulpmiddelen voor: je kan een strijkvorm afprinten, je kan er 1 kopen, je kan blijkbaar zelf een hulsje van een breekmes gebruiken… Maar weet je, je kan ook gewoon de stof omplooien en wat vasthouden en zo strijken.

biais-stroken Wekelijkse Inspiratie - Zelf biais en paspel maken biais-stikken-e1462516032666 Wekelijkse Inspiratie - Zelf biais en paspel maken

Hier is het afgewerkte biaislint, ik heb niet gemeten hoeveel ik precies gemaakt heb maar het is behoorlijk veel 🙂

afgewerkte-biais Wekelijkse Inspiratie - Zelf biais en paspel maken

Paspel maak je door de laatste stap, het in vorm strijken, te vervangen door het tussenstikken van (paspel)koord: leg het koord tussen het dubbelgevouwen lint en stik vast. Logistiek zit ik nog met een probleem: ik heb nog geen paspelkoord gekocht 🙂 Zou ik ook dikkere breiwol kunnen gebruiken? Voor paspel mag je biaislint trouwens smaller zijn, als je zelf biais maakt.

En wat ga ik met al die meters biais doen? Een Mara-kleedje van Compagnie M.! Ik combineer deze schattige poesjes & Liberty-stijl-bloempjes met grijsblauwe chambray. Het biais-lint zal ik gebruiken als zoom aan de rok, als knoopsgaatjes en als ceintuurtje. Hierover later meer 🙂

Delen:

Leave a Reply

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paste your AdWords Remarketing code here