Wekelijkse inspiratie – Freezer meals

Dat klinkt nogal kant-en-klaar maar dat is het niet! Zelfbereide maaltijden invriezen en dan opwarmen op een drukke dag geeft je toch het (gerechtvaardigde) gevoel dat je je gezin lekker en gezond eten te geeft. Ik maak een aantal gerechten op bijna industriële schaal (welja…) en vries dan porties in, om op een drukke avond toch snel, lekker en gezond te eten. Ha!

 • Pompoencurry met Kip

Een herfstgerechtje, ideaal als je een pompoen hebt gekregen van een lieve nonkel of buur met een grote moestuin, of je hebt er zelf groeien in de tuin! Het is te zeggen: als ik een pompoen krijg, wordt die door mijn lieve papa of mezelf in blokjes gesneden en vries ik die rauw in.

pompoen-e1447060790427 Wekelijkse inspiratie - Freezer meals

Dit is een lekkere, echt Indisch aandoende curry. Ik heb de kruiden standaard in huis, jij misschien niet maar ik kan je dit recept echt aanraden. Daarom toch even een lijstje ingrediënten:

 • Kokosmelk (een doosje van 200ml per portie)
 • Kardemompeultjes (dit is echt cruciaal voor het Indische aroma! 1 per portie)
 • Kruidnagel (1 per portie)
 • Komijn (een kleine theelepel per portie)
 • Gemalen koriander (een kleine theelepel per portie)
 • Kurkuma (een dikke theelepel per portie)
 • Verse gember (ik koop een gemberwortel, schil en hak die, en vries de stukjes in in een ijsblokjesvorm met een heel klein beetje water bij. Ik maak de ijsblokjes los in een diepvrieszakje en dan kan ik een tijdje voort. 1 blokje per portie will do)
 • En the usual suspects: zout en peper

Ik bak stukjes kip in een ruime pan (voor ons gezin neem ik 2 kipfilets per portie). Ik kruid die met de bovengenoemde droge kruiden, de gember, fijngesnipperde look en ui mogen er daarna ook bij. Je keuken begint meteen heerlijk te ruiken 🙂

Dan voeg ik blokjes paprika en pompoen toe, en stoof die even aan. Ik blus met de kokosmelk en dan mag de curry lekker pruttelen tot de pompoen desintegreert en de paprika zacht is. Proef tussendoor en kruid genoeg bij want kokosmelk is wel wat zoet en we willen een hartige schotel.

Superlekker met naanbroodjes! Die laten zich trouwens ook prima invriezen 🙂 Ik warm de ingevroren curry op in de microgolf.

 • Chili con carne

Een receptje uit het kinderhoofdstuk van Hoe te eten van Nigella Lawson. Dit gerecht zit boordevol groenten! Ik gebruik ui, look, een chilipepertje, paprika’s, wortels en courgette en ik zwier die in de keukenrobot om fijn te hakken. Dan bak ik het gehakt rul (voor drie porties voor ons gezin neem ik 1 kilo varkens-kalfsgehakt). Ik voeg daarna de groenten toe en stoof dit even aan.

Ondertussen open ik 3 of 4 blikken rode boontjes en die spoel ik af in een vergiet. Ik voeg 2 doosjes passata, een blik gepelde tomaten en 2 potjes tomatenpuree toe aan de groenten-vleesmengeling. Ik kruid dit met zout, peper, komijn, oregano en een heel klein beetje kaneel. Dan voeg ik de boontjes toe en laat ik de chili con carne even pruttelen.

Wij eten dat met een beetje toast, grissini of tortillachips (de boontjes zorgen ervoor dat dit een volwaardig eenpansgerecht is) en een lepeltje Bulgaarse (of Griekse) yoghurt. Dat laatste zou eigenlijk zure room moeten zijn maar dat heb ik niet standaard in huis en yoghurt wel.

image Wekelijkse inspiratie - Freezer meals

De ingevroren chili warm ik op in de microgolfoven.

 • Hachis parmentier

Een Franse klassieker! Antoine-Augustin Parmentier zorgde er in de 18e eeuw voor dat de bescheiden aardappel zo’n hoofdaandeel in de Westerse keuken kreeg. Hachis parmentier is een ovenschotel met groenten naar keuze (ik neem vaak worteltjes), gehakt en aardappelpuree. Ik koop in de supermarkt van die aluminium bakjes, die ik van de diepvriezer in de oven kan zetten. Dat mag met de Ultrapro van Tupperware ook maar dan kan ik ondertussen mijn kom niet gebruiken hé, dus dat doe ik niet.

Anyway! Maak eerst de worteltjes klaar, zoals je zelf wil. Veeeeeel worteltjes alleszins! Als je ze niet allemaal wil fijnhakken met een mes: ik doe dat met de keukenrobot. De schijfjes zijn wat dunner dan ik ze manueel zou snijden maar het gaat wel lekker snel. Ik kook ze in een beetje water, en stoof ze dan met een sjalot, zout, peper en tijm. Dit wordt de eerste laag van de hachis parmentier.

Dan bak ik het gehakt rul (ik neem weer 1 kilo varkens-kalfsgehakt voor drie porties voor ons gezin). Op het einde giet ik er wat water bij, waarin ik Bisto heb losgeroerd: Engels sauspoeder 🙂 Eigenlijk is het te vergelijken met gekruide maïzena. Dat is de tweede laag van de ovenschotel.

Ondertussen heb ik de petatjes geschild, gekookt en tot puree verwerkt (niet te droog want het moet nog in de diepvriezer en daarna in de oven! Doe er dus maar wat meer melk bij). Dat is de bovenste laag van de hachis parmentier. Nog wat gemalen kaas erop en dat kan in de diepvriezer 🙂

De ingevroren ovenschotel warm ik op in de oven (duh!): recht uit de diepvries moet die er natuurlijk veel langer in dan wanneer je hem ’s ochtends al uit de diepvries hebt gehaald. Ik weet dat de meningen verdeeld zijn over eten laten ontdooien. In de winter staat de thermostaat overdag (als er niemand thuis is) op 18 graden: tegen dat ik thuiskom is mijn Hachis parmentier zelfs nog niet helemaal ontdooid. Zo’n vaart zal het dus niet lopen denk ik… Als het warmer is, zet ik de ovenschotel liever in de koelkast maar dan moet het wel wat langer in de oven.

Nog ideetjes voor snel, gezond en lekker?

 

Delen:

2 Comments on Wekelijkse inspiratie – Freezer meals

 1. liese
  14 november 2015 at 20:34 (9 jaar ago)

  zo’n mooie foto!! Ik maak ook altijd grotere porties die ik dan invries voor de drukkere dagen!

  • johannaowlette
   15 november 2015 at 09:14 (9 jaar ago)

   Nog leuke recepten? Altijd leuk om iets nieuws te ontdekken!