Verjaardagsbrownies

Morgen verjaar ik. Ik word nog dertigplusserig dan ik al ben 🙂

Ik trakteer mijn collega’s op ronde brownies, een recept dat ik al vaak maakte. Vierkante brownies uit een bakblik maak ik op de wijze van Nigella Lawson, lekker zware blokjes waar je er maar maximum 2 van op kan, en dat is niet omdat ik ze zo groot snijd. Njam!

Deze ronde brownies zijn echter wel makkelijker om netjes mee te nemen 🙂 en ze zijn heel erg lekker, dat ook!

Ik haalde het recept uit een kookboek dat ik enkele jaren geleden kocht: De kunst van het bakken. Een mooi groot kijkboek, met recepten van over heel de wereld. De ronde brownies zijn bijzonder omdat ze golden syrup bevatten: dit is suikerbietsiroop, die in plaats van suiker wordt gebruikt en meer smaak bevat dan gewone suiker, waardoor het ook minder zoet smaakt maar volgens mij is het net even suikerig hoor. Het is zeker geen suikervervanger zoals tegenwoordig hip is. Omdat het een siroop is, worden de brownies lekker chewy.

image9-1024x1024 Verjaardagsbrownies

Hier is het recept:

 • 350 gram fondant chocolade
 • 300 gram boter
 • 4 grote eieren
 • 350 gram maïssiroop: hiervoor gebruik ik dus de golden syrup! Ik vind die in mijn supermarkt bij de confituur.
 • een klein beetje vanillesuiker (ik maak dit zelf: een vanillestokje in een pot suiker will do the trick)
 • 160 gram bloem
 • een snuifje zout

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Smelt de boter en chocolade samen en laat wat afkoelen. Ik doe dit in de microgolfoven, 2 minuten op volle kracht en dan eens goed doorroeren. Ondertussen klop je de eieren schuimig, en klop je er daarna de golden syrup en vanillesuiker door. Volgens het recept moet je de bloem en het zout apart samenvoegen maar ik heb dit gewoon bij het eimengsel gemikt, waarna ik er de chocolade en boter onder roerde.

image10-1024x1024 Verjaardagsbrownies

Ik kan hier 26 cupcake-vormpjes mee vullen. Dat gaat makkelijk en proper met een ijslepel met zo’n scharniermechanisme. Één lepel is de perfecte hoeveelheid voor een cupcake, die niet overloopt bij het bakken en ook niet zielig halfgevuld uit de oven komt.

20 minuten in de oven zijn voldoende: de brownie moet niet droog zijn, maar als je erin prikt, moet het mes er wel proper uit komen.

image8-1024x866 Verjaardagsbrownies

Smakelijk!

Delen:

10 Comments on Verjaardagsbrownies

 1. Annelore
  23 september 2015 at 22:26 (9 jaar ago)

  Alvast gefeliciteerd en bedankt voor de tip van die golden syrup, dat kende ik helemaal niet.

  • johannaowlette
   24 september 2015 at 08:30 (9 jaar ago)

   dankjewel! Golden syrup is ook lekker op pannenkoeken, in havermout,… maar het is wel een taaie siroop om uit het blik te krijgen 🙂

 2. Inge
  24 september 2015 at 09:21 (9 jaar ago)

  Dit receptje ga ik zeker eens uitproberen. Alvast een dikke proficiat met je verjaardag!!!

  • johannaowlette
   24 september 2015 at 10:59 (9 jaar ago)

   dankjewel!

 3. sarah
  24 september 2015 at 13:02 (9 jaar ago)

  Ik ga ook eens uitkijken naar die siroop, al was het maar enkel voor het mooie blik 🙂

  • johannaowlette
   24 september 2015 at 13:06 (9 jaar ago)

   ja, echt wel retro he!

 4. Joyce
  24 september 2015 at 17:09 (9 jaar ago)

  Mmmmm, ga ik eens moeten proberen! Gelukkige verjaardag!

  • johannaowlette
   24 september 2015 at 19:43 (9 jaar ago)

   Danku! De collega’s waren alleszins blij 🙂

 5. Resaarcle
  25 september 2015 at 22:01 (9 jaar ago)

  Hipperdepip, hoop dat je van je dag genoten hebt!

  • johannaowlette
   26 september 2015 at 07:32 (9 jaar ago)

   Dankjewel, dit weekend vieren we het wat uitgebreider 🙂