Op stap in Parijs met een kind

Parijs, de lichtstad! Voor dochterliefs eerste communie planden wij als geschenkje een citytrip naar Parijs. Twee jaar geleden gingen we naar Londen en dat was zalig, dus Parijs met een kind stond op nummer één als volgende wereldstad. We wilden de grote klassiekers bezoeken, beleven en zien. Je ziet Parijs maar één keer voor het eerst! Gelukkig ligt het vlakbij en kan je er met de Thalys heel makkelijk heen. Op anderhalf uur ga je van Brussel Zuid naar Paris Nord. Hier volgt al mijn eerste tip: Als je je reisje boekt via een reisbureau, kan je niet alleen je treintickets maar ook een deel van je hotel betalen met ecocheques.

Manlief en ik zijn ondertussen al verschillende keren in Parijs geweest dus konden we op voorhand plannen wat de fijnste plekjes zouden zijn om dochterlief te tonen. Wat het seizoen betreft, denk ik dat elk seizoen zijn mooie kanten heeft. Sowieso moet je altijd wat geluk hebben. Maar zowel de zomer (augustus is wat rustiger) als de winter (sneeuw of kerstshopping!), de lente (bloesems) en de herfst (indian summer?) kunnen mooi zijn. Wij hadden eigenlijk wel geluk, het heeft niet geregend op 2 korte buitjes na en de eerste bloesems waren al te zien. Het was wel erg bewolkt maar goed, daar kunnen we tegen!

lente-in-Parijs-1024x685 Op stap in Parijs met een kind

Logeren

Wij logeerden in Novotel les Halles: een centraal gelegen hotel met ruime kamers en een mooi ontbijtbuffet. Er was zelfs een volautomatische pancakemachine! Het ligt vlakbij de metro, dat is ook handig! We kregen bij het inchecken een upgrade van onze kamer (jeej!) en dochterlief kreeg twee spelletjes. Kindvriendelijkheid was dus dik ok! Onze kamer bood zicht op de Saint Eustache, het winkelcentrum Les halles en rechts het Centre Pompidou. Recht voor ons zagen we in de verte de Sacré Coeur van Montmartre.

Parijs is verdeeld in arrondissementen en hoe lager het nummer van dat arrondissement, hoe dichter bij het centrum. De nummers lopen op in een spiraalvorm, te vertrekken bij het 1e arrondissement rond het Louvre. En daar ligt dus ons hotel ook in. Andere leuke arrondissementen om te verblijven zijn Le Marais (3) en Rive Gauche (6 en 7). Montmartre (18) is bijvoorbeeld ook leuk maar is al een stukje verder van het hart van Parijs.

saint-eustache-les-halles-montmartre-1024x685 Op stap in Parijs met een kind

Bezoeken

De eerste keer Parijs, dat moet wel bijzonder zijn. Er is zoveel te zien en te doen. Zoveel dat je wel moet kiezen . Niet elk monument van dichtbij bekijken, en al helemaal niet elk museum bezoeken… Parijs is vlakbij dus we kunnen nog terug! Wij deden erg veel te voet, veel meer dan we op voorhand hadden gedacht. 10 kilometer per dag, dat ging blijkbaar vrij vanzelfsprekend! Maar we hebben ook wel de metro gebruikt (soms) en namen zelfs de boot.

Batobus op de Seine

Een manier om Parijs te beleven en toch ook je benen wat rust te gunnen: een tochtje op de Seine met de boot. Wij gingen van de Jardin des Plantes helemaal naar de Eiffeltoren. Dat was een tocht van ongeveer 50 minuten, waarbij een zevental haltes worden aangedaan. De Batobus is een echt vervoermiddel: je koopt een ticket dat 24 uur geldig is en dan kan je op en af zoveel je wil. Er wordt heel kort gezegd welke halte je bereikt maar er wordt geen toeristische uitleg gegeven. Het is wel niet zo goedkoop: wij betaalden 42€ voor 3 personen. Maar je kan dan wel een hele dag of een namiddag en voormiddag gebruik maken van de boot. Wij kozen voor Batobus omdat die toevallig een halte had aan de Jardin des Plantes.

Batobus-1024x685 Op stap in Parijs met een kind

Een selectie van plekken die de moeite kunnen zijn als je Parijs met een kind bezoekt:

De Eiffeltoren

Die kan je van op veel plekken zien. Ik las op voorhand dat de wachtrijen erg groot kunnen zijn, en dat je op voorhand je ticket kan kopen om hier op in te spelen. Dat deden we niet. We vonden de rij effectief te lang maar het zag er daar ook zo druk uit! Niet echt aantrekkelijk om tussen te gaan lopen, zelfs als je je ticket al hebt. Dus wandelden en speelden we in het Parc Du Champ de Mars, terwijl de Eiffeltoren boven ons uitstak. Er was een leuk speeltuintje, zo zijn er erg veel in Parijs. De eerste tekenen van de lente toonden zich ook, enkele bomen bloesemden al.

eiffeltoren-685x1024 Op stap in Parijs met een kind
7E79074A-1EED-41CB-A936-9DF2BD14435D-e1552986132208-768x1024 Op stap in Parijs met een kind

Het Louvre

Het bekendste museum van Parijs met absolute topstukken. Het Louvre is zo groot dat we een keuze moeste maken: dochterlief wou graag de Egyptische collectie in de Richelieu-vleugel zien. Daar zijn ook de collecties uit Griekenland, het Oude Nabije Oosten,… te zien. Maar zelfs daar hebben we een selectie moeten maken. Dochterlief vond het erg leuk om de stukken die zij leuk vond, over te tekenen. Ze deed dat met vuur en overgave, de Japanse toeristen vonden het erg schattig en fotografeerden haar 😉

C1B838F6-1623-4E09-8F3A-8735A2DD48E2-1024x768 Op stap in Parijs met een kind

De Jardin des Plantes

De Jardin des Plantes met het Musée de l’Histoire Naturelle en Parc Zoologique de Paris is een leuke plek voor kinderen. De tuin was zelfs op dit moment van het jaar al mooi, er waren papavers, viooltjes, primula’s, de eerste bloesems aan de bomen,… We bezochten het Musée de l’Histoire Naturelle met haar Grande Gallerie de l’Evolution. De collectie dieren die door de jaren heen werd opgebouwd, is er te zien. Dochterlief stelde zich daar wel vragen bij: zijn die dieren dan doodgedaan voor hier te staan? Maar dat staat uitgelegd. Het is een historische collectie: de oudste bewoner is bijvoorbeeld een neushoorn die aan Louis XV geschonken werd en dus 250 jaar oud is!

D03AE97E-54A8-4BDB-860F-216AFBF4FE14-1024x768 Op stap in Parijs met een kind
De belichting in het museum doorloopt een hele dag op de savanne: zonsopgang, overdag, een onweer, regenboog, zonsondergang. De nacht slaan ze over 😉
DBCAB6F5-923B-4348-9E18-6921F2E486B3-e1552986181317-768x1024 Op stap in Parijs met een kind

Montmartre

We gingen met de metro naar Montmartre en beklommen de trappen naar de Sacré Coeur in het park. Het uitzicht over Parijs is echt mooi, en de witte basiliek is natuurlijk prachtig. Een bijzonder gebouw, ook binnenin. Er zijn mooie mozaïeken, en de mis was net begonnen dus er was gezang, ’t was bijna engelachtig.

montmartre-park-1024x685 Op stap in Parijs met een kind
trappen-aan-montmartre Op stap in Parijs met een kind

Le Marais

Een oude wijk met smalle straatjes en tal van leuke (meestal upscale) winkeltjes en boetiekjes. Het mooie Place des Vosges is een leuke plek om even te rennen en te spelen. Het Musée Carnavalet is hier ook, over de geschiedenis van Parijs, van het prille begin bij de Galliërs over de Romeinen, de Middeleeuwen, de verlichting en de Franse revolutie heen. Helaas is het gesloten tot eind 2019. Maar als je later een tripje naar Parijs plant, ik vind dit wel een aanrader. Ik ontdekte (achteraf) dat het museum tijdens hun sluitingsperiode activiteiten organiseert zoals wandelingen.

Eten, rusten en spelen

Parijs met een kind, dat wil ook zeggen: pas je aan aan je kind. Citytrippen is vermoeiend, dus af een toe een rustpauze en wat ontspannen is nodig.

Er zijn overal parken met speeltuintjes in Parijs. Er wonen ook heel veel Parijzenaars in het hart van Parijs (in Brussel lijken de eigen bewoners meer in de randgemeenten te wonen). En die hebben heel vaak geen tuin. Hun kindjes spelen dus in de vele parkjes die je her en der vindt. Wij speelden in de Marais, onder de Eiffeltoren, in het park Tino Rossi langs de Seine,…

Speeltuin-Eiffeltoren-1024x685 Op stap in Parijs met een kind

Dochterlief deed ook een ritje op de caroussel aan het Hôtel de Ville. Mooi en niet duur!

caroussel-Hotel-de-ville-Paris-685x1024 Op stap in Parijs met een kind

Parc Rives de Seine

Het Parc Rives de Seine is nieuw, het is een langgerekte strook langs de Seine, doorheen het centrum van de stad. Het is een superplekje als je Parijs met een kind bezoekt! Wandelen gebeurt hier zonder dat je het merkt want er is zoveel te zien, te ontdekken, speelgelegenheden en klimplekjes,… Er fietsen ook vele mensen en je ziet er ook heel veel elektrische steps, want die zijn hét vervoermiddel in Parijs momenteel. Met oudere kinderen zou ik die zeker proberen, 6 jaar is te jong want de steps zijn op maat van volwassenen.

parc-rive-de-seine-1024x685 Op stap in Parijs met een kind

Eten

In Parijs komt de wereld samen. Je vindt er alle mogelijke keukens, dus het is voor ons een culinair feestje! Gelukkig was dochterlief het met ons eens.

Niets is zo typisch Parijs als een crêpe eten op straat. Een gigantische dunne pannenkoek met een topping naar keuze. Je vindt deze kraampjes op veel plaatsen. Wij aten onze crêpe met nutella bij het Centre Pompidou. Elke ochtend een croissant, macarons van op Montmartre, zoetigheden waren er genoeg!

macarons-Paris-685x1024 Op stap in Parijs met een kind

Na de beklimming van Montmartre aten we heel erg lekker bij Pita Paris. Klinkt als fastfood en ongezond, maar het was zalig en net wel gezond. Vers gebakken hete pittabroodjes met hummus, kikkererwten, een hardgekookt eitje, komkommer, rode kool, worteltjes, kruiden… zalig plekje! Zuiver vegetarisch en piepklein 🙂

C2115D19-0ED0-4FAA-84B0-79443F88974A-e1552986405273-768x1024 Op stap in Parijs met een kind

De Aziatische keuken is enorm populair in Parijs: wij aten Thais bij Baan Thai vlak bij ons hotel. We kozen voor de buffetformule: lekkere mangosalade en nems, pad thai en kleefrijst,… We aten bij Rue de Rivoli ook bij Fresh Noodles: zoals je kan afleiden uit de naam een noedelrestaurant (maar rijst lukte ook). De zaak zat vol Aziaten, wat ons een goed teken leek voor de kwaliteit van het eten!

We aten ook Mexicaans bij Azteca, heel erg lekkere virgin piña colada, quesadilla’s en taco’s. En we aten de laatste middag heel traditioneel Frans in een typisch Frans restaurant, Aux deux écus. Lekker! En het was fijn een echt Frans middagmaal te eten.

Shoppen

De lichtstad staat ook bekend om de goede smaak van zijn inwoners. Mooie winkels, kleine fijne boetiekjes of enorm grote warenhuizen, bekende merken of net iets unieks om te ontdekken, ik hou sowieso van shoppen dus dat is voor mij nog een reden om van Parijs te houden. Eerlijk is eerlijk hé 🙂

In de Marais stapte ik binnen in één van de winkels van Kusmi Tea. Dit theemerk heeft prachtige kleurrijke blikken thee die ook nog eens erg lekker smaakt. Ik kocht er alvast iets ter voorbereiding van dochterliefs eerste communie later dit voorjaar…

In Frankrijk is Sephora dé make-up winkel. En ik ben tamelijk dol op make-up 🙂 Ik kocht een oogschaduwpalette van het huismerk en ook een heel mooi palette van Too Faced: White peach. Wat duurder maar wat een kwaliteit van pigment! Echt, dat was het waard.

Fragonard is een oud parfumhuis, bijna 100 jaar geleden opende de eerste winkel. Manlief en ik bezochten hun parfummuseum tijdens onze huwelijksreis naar Parijs en daarom zal Fragonard altijd een speciaal plekje in mijn hart hebben 😉 Er zijn verschillende winkels in Parijs, het museum kan je vinden aan de Opéra. Het kleine museum is gratis te bezoeken, ik vind dat je er zo’n sfeer van Marie Antoinette hebt, mooie salons, romantiek,… Ik kocht tijdens onze huwelijksreis een kleine parfum van Eau de Bonheur en kocht die nu opnieuw in de winkel in Carroussel du Louvre. Ook dochterlief koos een kinderparfum: Eau des Fées. Als je zes bent, en je je communie gaat doen, dan mag je een parfum van jezelf hebben 🙂

Nog typisch Parijs zijn de bouquinistes: de groene boekenkraampjes langs de Seine. We kochten niets maar ze zijn wel leuk om te snuisteren.

bouquinistes-langs-de-Seine-1024x685 Op stap in Parijs met een kind
Strips bij de bouquinistes, ook veel Belgische titels!

Creatieveling als ik ben kan ik ook niet laten van stofjes te shoppen op reis… En dit keer met een heel specifiek doel in gedachten: jaja, alweer die eerste communie! We kochten stofjes onderaan Montmartre bij Le marché de Saint Pierre Dreyfus, en in de Marais bij La Mercerie Parisienne – Entrée des Fournisseurs.

En natuurlijk is er ook nog veel meer te shoppen in Parijs. de grote warenhuizen Le Printemps en Bon Marché vind ik zelf ook heel mooi om te zien. Maar daar hadden we deze keer geen tijd voor.

Gele hesjes

Waar we op voorhand een beetje voor vreesden waren de gele hesjes die sinds een paar maanden elke zaterdag protesteren in Parijs. De politie treedt op, metrostations langs het parcours worden gesloten.Er vallen ook gewonden bij de protestacties. Maar we hebben er tijdens ons weekend geen gezien! We zochten op voorhand wel het parcours op en hebben ons tijdens de actiedag aan de andere kant van Parijs beziggehouden.

Parijs met een kind was dus een succes – we gaan absoluut nog vaak terug. 1,5 uur met de trein vanuit Brussel Zuid, het ligt vlakbij!

parkje-duo Op stap in Parijs met een kind
Delen:

Comments are closed.