Snel, gezond & lekker met een groente uit de tuin: courgette

Deze zomer eten we niet alleen kerstomaatjes uit de tuin (zoals elke zomer) maar voor de allereerste keer ook courgette. Ik ben de fiere plantenmoeder van twee courgetteplantjes in een pot. Ze zijn erg dorstig maar voor de rest gaat alles goed! We hebben op minder dan een maand al 5 (kleine) courgettes geoogst en ik zie nog bloemetjes. Dat belooft!

 

Dochterlief is dol op courgette. Au naturel in de oven, in een wok, in soep, op pizza, gevuld, zelfs rauw fijngehakt in een slaatje passeren ze hier wel eens. Courgette smaakt nogal subtiel om niet te zeggen: eerder naar de fletse kant van het neutrale smakenspectrum. Dat zorgt ervoor dat  je alle kanten uit kan natuurlijk. Wij zijn fan!

Het cliché wil dat de courgettes op den duur je oren uitkomen en dat je dus continu op zoek gaat naar inspiratie om ze te verwerken. Ik citeer Mme Zsazsa: “Op een gegeven moment komt er een periode dat je wanhopig wordt wanneer je ziet dat er weer een courgette oogstklaar is.” (Dat punt hebben we nog niet bereikt!)

Inspiratie dus. Ik deed onlangs via een collega een leuke ontdekking. HelloFresh deelt nu ook zijn recepten online! Inspiratie, daar ben ik dol op. Ik heb een redelijk uit de kluiten gewassen verzameling kookboeken en ook online vind ik recepten! Ik keek wel eens op de site van HelloFresh naar de foto’s en namen van gerechten, dat kan al genoeg zijn om zelf aan de slag te gaan. Maar nu kan je dus sinds een tijdje echt de recepten zien. Fijn! Want ik weet dat veel mensen graag meer details kennen dan wat ik hier gewoonlijk op de blog zet 😉

Gevulde courgette en paprika

Dus: dit recept is losjes geïnspireerd op het recept voor gevulde paprika met rijst en feta van HelloFresh. Ik bekijk de lijst ingrediënten, pas eventueel iets aan naar gelang ik het in huis, of in dit geval tuin, heb of niet, en dan ga ik aan de slag

Ingrediënten

  • Per persoon ongeveer een stuk groente: paprika en courgette (wij hadden nu een kleintje uit de tuin & een grotere uit de winkel).
  • Rijst
  • Feta & olijven
  • Look & sjalot
  • Kuipje tomatenpuree met groenten van Elvea. Lekker, daar zit al veel smaak in.
  • Peper, bouillonblokje, peterselie, oregano, komijn
  • Parmezan, panko (Japans broodkruim – soort chapelure. Te vinden bij de exotische ingrediënten in de supermarkt)

Aan de slag

Ik zet de oven op 180 graden en zet er de gehalveerde en een beetje uitgeholde groenten meteen in, met een klein beetje olijfolie erover gesprenkeld. In een kookpot met deksel stoof ik de look & sjalot en ook de gehakte restjes van de courgette en paprika in olijfolie. De rijst mag erbij, samen met het kuipje tomatenpuree, een bouillonblokje en ruim anderhalf (misschien zelfs twee) keer zoveel water als rijst. Nog een goede snuif komijn en oregano erbij en de rijst mag garen. Proef halverwege of je peper wil toevoegen.
Hou in de gaten – voeg eventueel een beetje water toe als dat bijna op is en de rijst is nog niet gaar. Het is niet de bedoeling dat het een droge massa rijst wordt, het mag een beetje sauzig blijven. Hoelang dit duurt, hangt af van het type rijst dat je gebruikt. Ik gebruik volle rijst van Uncle Ben’s en na 10 minuutjes is die wel klaar.
Als de rijst gaar is, en het water is ongeveer opgenomen door de rijst, meng ik er grof gehakte olijven en feta onder. Vul de groenten hiermee, nog wat parmezan en panko erover en nog 5 minuutjes in de oven.

nog-niet-gevulde-paprika-en-courgette Snel, gezond & lekker met een groente uit de tuin: courgette

gevulde-paprika-en-courgette Snel, gezond & lekker met een groente uit de tuin: courgette

Dat kleine courgetteke links: da’s een tuinbaby!

Dat was dus echt verrukkelijk hé! Deze manier van rijst klaarmaken is echt super. Qua afwas blijft het ook heel beperkt; een pot en een ovenschotel. En het gaat best wel snel! Van groenten voorbereiden tot aan tafel gaan zit ongeveer 25-30 minuten.

gevulde-courgette-op-een-bord Snel, gezond & lekker met een groente uit de tuin: courgette

 

Delen:

Leave a Reply

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paste your AdWords Remarketing code here