Het Huis van Alijn

Op moederdag maakten we een uitstapje met ons gezin. Het was niet zo’n schitterend weer dus we zochten iets om binnen te doen! We besloten naar het Huis van Alijn in Gent te gaan. Jaren geleden was ik er wel al eens maar het museum is helemaal anders nu. Vooraf gingen we eten bij Royal India in de Donkersteeg, erg lekker!

restaurant Het Huis van Alijn

Het Huis van Alijn

Het Huis van Alijn is het museum van het dagelijks leven. Het ligt aan de Kraanlei, een pittoresk plekje aan het water in het Patershol. Het binnenplein bestaat uit een groep kleine huisjes, je waant je weer even in de late Middeleeuwen. Het Patershol was lang een heel arme, verkommerde buurt in Gent. De industrie had deze wijk wat overgeslagen, en er werden dus geen moderne fabrieken en arbeiderswoningen of herenhuizen gebouwd. in 1862 besefte de stad dat ze hier toevallig een pareltje hadden bewaard en ze beschermde het gebied. Daar kunnen wij nu nog van genieten: daardoor zijn de kleine straatjes en oude huisjes bewaard gebleven.

huis-van-alijn Het Huis van Alijnpoortwachter-huis-van-alijn Het Huis van Alijn huis-van-alijn-binnenplaats Het Huis van Alijn

Bezoek aan de collectie

Het museum toont voorwerpen uit het leven van alledag van de afgelopen honderd jaar. Dat zorgt voor een heel grote portie herkenbaarheid maar ook verwondering: nog niet eens zo lang geleden waren bepaalde dingen toch wel heel anders. Op school ging het er bijvoorbeeld toch wel anders aan toe!

Hoe deel je een museum van het dagelijks leven in? Gewoon per thema is het meest logisch. Zo zijn er zoveel folkloremusea in binnen- en buitenland. Dat is best wel fijn maar het Huis van Alijn heeft toch een originelere benadering gekozen. We volgen de kalender: op 1 januari zien we een kamer rond baby’s en geboorte. Op 1 september nemen we een kijkje op school. Op die manier worden de grote gebeurtenissen en thema’s uit een mensenleven allemaal in een jaar gegoten: huwelijk, rouw, vrije tijd, tienerjaren, vakantie, spelen…

huwelijk Het Huis van Alijn nieuwjaarsbrieven Het Huis van Alijn spiegel-huis-van-alijn- Het Huis van Alijn verhuizen-huis-van-alijn Het Huis van Alijn verhuizen Het Huis van Alijn geboorte-huis-van-alijn Het Huis van Alijn

Het Huis van Alijn is erg kindvriendelijk: in elke ruimte zijn items die je zelf mag vastnemen en proberen, dingen om naar te luisteren, zelfs geurtjes om aan te ruiken. Er staat ook een Photomatique-hokje en we printen ook een foto voor op de vriendenmuur in de tienerkamer.

zonnecreme Het Huis van Alijn photomatique Het Huis van Alijn

Gent

Daarna wandelden we nog wat verder in Gent, we deden zelfs even mee aan een soort straatfuif. We zagen bij het buitenkomen van het museum een groep mensen op straat dansen en zingen. Ons eerste idee was dat het een groep vrijgezellen was, maar toen we dichterbij kwamen kregen we ook een koptelefoon op ons hoofd en het bleek een soort draadloze fuif te zijn! Inclusief DJ die de plaatjes aan elkaar praatte 🙂 Instant happiness moet ik wel zeggen. Je krijgt vanzelf zin om mee te dansen en te zingen en aangezien je tussen twintig gelijkgestemden staat, voel je ook geen schaamte meer 🙂 Volgens mij was het een initiatief van de silent disco Abacho maar ik ben niet zeker.

jip-en-janneke Het Huis van Alijn gent Het Huis van Alijn IMG_6105 Het Huis van Alijn

Reuzefijne moederdag in Gent met mijn gezinnetje!

Praktisch

Het Huis van Alijn is gelegen aan de Kraanlei 65 in Gent. Het gewone tarief is 6€ per persoon. Kinderen mogen gratis binnen en er zijn ook reductietarieven. Op de website vind je meer informatie hierover. Op woensdag is het museum gesloten.

 

Delen:

Comments are closed.