Robbedoes Happy family: in een nieuw jasje

Eén van mijn favoriete striphelden, Robbedoes, kreeg een make-over. Marc Legendre en Charel Cambré, die ook Suske en Wiske de eenentwintigste eeuw in katapulteerden met Amoras, kregen de eer om Robbedoes een nieuwe look aan te meten. Op 29 mei mocht de pers kennismaken met Robbedoes Happy Family.

9789031435012 Robbedoes Happy family: in een nieuw jasje

Een superbrein ter grootte van een ei? Dat kan alleen maar uit de koker van de graaf van Rommelgem komen. Met zijn nieuwe uitvinding vliegen vliegtuigen zonder piloot en parkeren auto’s zichzelf op de krapste plekjes. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar ook mensen met minder nobele bedoelingen hebben het op het ei gemunt. De graaf wil zijn uitvinding voorstellen op een belangrijk wetenschappelijk congres aan de Azuurkust. Hij rekent op Robbedoes om zich als een moederkloek over het ei te ontfermen en op bestemming te brengen. Start van een dolle rit naar het zuiden, in het gezelschap van een pronte dame en een ukkie. Wacht even… is Robbedoes vader geworden van een happy family?

Bij Amoras vond ik de make-over bijzonder geslaagd, maar ik ben wel meer gehecht aan Robbedoes… Dus ik vond het wel spannend. Ik mocht vooraf (zonder het boek al gelezen te hebben) in naam van De Uil een interviewtje geven voor een publicatie van uitgever Ballon Media, en ook voor onze site schreef ik een tekstje:

“Ik ben opgegroeid met strips, met dank aan mijn papa. Ik droom trouwens van een collega zoals Guust Flater… Die brengt pas leven in de brouwerij!

Robbedoes en Kwabbernoot behoren al heel erg lang tot mijn favorieten. De periode onder Tome en Janry vond ik heel sterk, met onder andere ‘Luna Fatale’. De humor, de intelligentie en de diepgang die vlekkeloos samenkomen tot een spannend avontuur maken er voor mij een bijzondere stripreeks van. Er is aandacht voor details, er wordt ingegaan op actualiteit, maar het blijft licht en grappig en tegelijk brengt de strip stof tot nadenken.

In Vlaanderen is het strippubliek traditioneel hoofdzakelijk jong, veel meer dan in Wallonië en Frankrijk. Kijk maar naar Jommeke, De Kiekeboes, De Kampioenen, … We zien de laatste jaren wel een kentering met bijvoorbeeld ‘Amoras’, maar toch blijft de jonge Vlaamse striplezer het belangrijkst.

Robbedoes was de laatste drie decennia net hoofdzakelijk een strip voor tieners en volwassenen, maar kende met ‘De Kleine Robbe’ ook veel succes bij kinderen. Met deze reboot wil de reeks de hele familie bereiken, met humor voor kinderen én volwassenen, en met voldoende inhoud en diepgang om ook wat oudere lezers te boeien.

Marc Legendre en Charel Cambré krijgen een eerbiedwaardig maar springlevend erfstuk met een fantastische reputatie onder hun controle. Met ‘Amoras’ hebben ze al bewezen dat ze van een kinderstrip een echte literaire stripreeks kunnen maken. Dit auteursduo leidde Suske en Wiske met veel succes de eenentwintigste eeuw binnen. Ook aan Robbedoes kunnen zij zeker een fijne nieuwe twist geven.”

Johanna De Saeger, Product Content Manager bij Standaard Boekhandel

Hartjes voor mijn job trouwens 🙂 Fijn om zo te mogen schrijven.

Wat vond ik nu van de nieuwe Robbedoes Happy Family?

Zoals aangekondigd is dit inderdaad een makkelijker verhaal dat meer gericht is op jongere kinderen. Ook in het verleden zijn er al schrijversduo’s geweest die met Robbedoes deze kant uit gingen: Broca en Cauvin bijvoorbeeld. En ook De kleine Robbe was heel kindvriendelijk, dat spreekt vanzelf. Het eenvoudigere verhaal stoort mij dus niet echt, al blijven de meer volwassen albums meer mijn favoriet, zoals die van Tome & Janry en Morvan & Munuera, naast natuurlijk mijn favoriet Franquin. Hij heeft de meeste van de personages  bedacht die de strips nu bevolken. Ik ga nu niet teveel van het verhaal verklappen, het komt er op neer dat de Graaf van Rommelgem (weer) een fantastische uitvinding gedaan heeft, die moet beschermd worden door Robbedoes en Kwabbernoot. Dat kan eigenlijk de synopsis van een heleboel strips zijn 😉

De humor is dus wat eenvoudiger, maar de tekenstijl is toch echt in de Robbedoes-traditie. Alhoewel er daar ook veel flexibiliteit mogelijk is, 70 jaar Robbedoes heeft al veel evolutie in stijl laten zien. Zeker de spin-off reeks Robbedoes en Kwabbernoot door… kent natuurlijk veel meer vrijheid. Dat is dan ook meteen de sterkte van de serie vind ik. Robbedoes heeft zoveel identiteit dat de reeks toch altijd herkenbaar blijft.

9789031435012 Robbedoes Happy family: in een nieuw jasje

Ik vind Robbedoes Happy Family dus zeker een fijne strip! Ik voeg hem graag toe aan de collectie die zich bij mijn papa bevindt – ik heb de spin-offreeks in huis. Maar of ik nu deze hele subdivisie in huis ga halen – dat weet ik nog niet. De gewone reeks en de meer experimentele spin-off vind ik wel nog altijd leuker.

Delen:

Leave a Reply

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paste your AdWords Remarketing code here