Snel, gezond & lekker

Wat hoort een moeder graag? ‘Alles wat jij me voorzet, vind ik lekker, Moeke!’ Dus wij doen nog even verder, met vol-au-vent en zoete aardappels.

Gevulde zoete aardappels

Dit is een receptje van de fantastische foodblog Oh my foodness maar dan zoals ik het klaarmaak 🙂  Ik heb me op de ingrediënten geïnspireerd maar de kruiding en styling doe ik met wat ik in huis heb. Ook gebruik ik meer broccoli, dat is hier een favoriet en erg gezond.

  • 1 zoete aardappel per persoon (wij hadden er 2 voor 2 volwassenen en een kleuter)
  • Kippenblokjes
  • Broccoli, paprika
  • Ui, look
  • Komijn, eventueel cayenne
  • Geraspte kaas
  • Sausje: Bulgaarse yoghurt, peper, zout, eventueel peterselie, bieslook, koriander of andere groene kruiden.

Pof de zoete aardappels door ze in te prikken en 40 minuten in de oven te bakken op 200 graden. Het originele recept zei: in aluminiumfolie. Maar toen waren ze nog keihard! Ik heb ze dus flink langer moeten laten zitten en volgende keer gaan ze de microgolf in. Mij hebben ze geen twee keer liggen! Bak ondertussen de kip, look, ui en paprika en stoom de broccoli. Als de zoete aardappels gaar zijn, snijd je ze open en lepel je er een beetje vruchtvlees uit. Voeg dat toe aan de kip samen met de broccoli en paprika, kruid met zout, peper, komijn en als je dat wil, cayenne. Vul de uitgeholde zoete aardappels met de groenten en kip, strooi er de geraspte kaas over en gratineer in de oven. Maak ondertussen een yoghurtsausje voor erbij.

zoete-aardappel Snel, gezond & lekker

Snelle vol-au-vent: 2 recepten!

Lekker, vol-au-vent! Ik vind dit een heerlijk gerecht, en ik maak het op een gezonde manier met veel groentjes en met melk in plaats van room. Onlangs leerde ik een nieuwe, nog snellere manier kennen! De traditionele manier met een hele kip, zelf bouillon maken en zelf ballekes draaien heb ik nog nooit toegepast, daar gaat mijn leven te snel voor, haha!

De ingrediënten zijn natuurlijk hetzelfde:

  • Kipfilet
  • Gehaktballetjes – ja, ik koop kant en klare (rauwe) ballekes
  • Worteltjes & champignons in stukjes, eventueel diepvrieserwtjes
  • Ui, peper, zout, eventueel een stukje van een kippenbouillonblokje en een laurierblaadje.
  • Melk, bloem, eventueel boter

Methode 1

Pocheer de kipfiletjes samen met de worteltjes, ui, peper, zout en laurierblaadje in ruim water tot de kipfilet en worteltjes gaar zijn. Giet af boven een kom en hou de bouillon bij. Snijd de kip in stukjes. Ondertussen kan je de balletjes ook pocheren. Ik doe dat niet samen met de kip want dat kookvocht is wel wat vettig en ik kan het op deze manier vermijden. Stoof de champignons in neutrale olie. Maak daarna een béchamelsaus met boter, bloem, bouillon van het kip-pocheren en melk. Goed kruiden, en alle vleesjes en groentjes toevoegen. Klaar! Je bent hier een uurtje zoet mee, dus dit is er eentje voor in het weekend bij ons.

Nog minder tijd? Methode 2!

Doe de wortelstukjes met een klein beetje water in een kom met deksel die in de microgolfoven mag. Ik gebruik mijn Ultrapro van Tupperware. Gaar 8 minuutjes. Voeg de kippenblokjes, balletjes en champignons toe, kruid (eventueel met een stukje bouillonblokje dat je verkruimeld hebt) en gaar nog 10 minuten. Meng ondertussen melk en bloem in een shaker (je wil geen klontertjes). Hoeveel? Zoveel als je saus wil 🙂 Schenk over je ingrediënten, en zet 2 minuutjes in de microgolf. Check, roer, herhaal tot je vindt dat de consistentie goed is. Hier kan ik het vet van de balletjes niet elimineren maar ik voeg ook geen olie of boter toe. Het komt dus op hetzelfde neer. Dus op 20 tot 25 minuutjes ben je klaar 🙂

Deze vol-au-vent is lekker met (oven)frietjes, puree, gekookte petatjes, een videeke

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Delen:

Leave a Reply

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paste your AdWords Remarketing code here