Het kleine scherm

Een paar TV-tips ๐Ÿ™‚ waar keken we de afgelopen tijd zoal naar?

The 100

the-100-4 Het kleine scherm

Een scifi-serie die in het begin erg young adult-ig aandeed, maar in het tweede en derde seizoen al veel minder. Een nucleaire ramp heeft de aarde onbewoonbaar gemaakt. Een aantal mensen was op dat moment aanwezig in ruimtestations rond de aarde. Ze voegden zich samen en wilden zo lang mogelijk overleven, maar met een eindige voorraad voeding, gereedschap, water en lucht is dat sowieso maar beperkt mogelijk. Als test sturen ze na een eeuw 100 onwetende jeugdige criminelen in een dropship naar de aarde. Lo and behold, die lijkt behoorlijk bewoonbaar en er zijn dus ook nog mensen. En dan begint het verhaal van overleven, communiceren, achter de redenen en verhalen zien te komen hoe, wat, waar en waarom. Overleven kan op meerdere manieren en die worden allemaal onderzocht. Helemaal niet slecht, zeker gezien het uitgangspunt dat nogal gemakkelijk tot een voorspelbaar verhaal zou kunnen leiden. Ik hou ook wel van de stijl van costume design en set building, er is werk van gemaakt. Deze reeks bekeken we via Netflix.

De reeks is gebaseerd op boeken van Kass Morgan. Ik las op Goodreads wat korte inhouden en blijkbaar is de TV-serie toch heel anders dan de boeken, dus misschien lees ik ze wel eens…

The OA

the-oa-3 Het kleine scherm

Nog een Netflix-serie: een heel erg rare, je moet wel wat van conceptuele dans houden ๐Ÿ™‚ Een jonge vrouw is na jarenlange vermissing opeens weer opgedoken. Haar adoptieouders halen haar op en proberen haar te beschermen tegen anderen en tegen zichzelf. Wat is er gebeurd tijdens haar afwezigheid? Ze vormt een kleine, vreemd samengestelde groep rond zich en vertelt hen haar levensverhaal. Ze is als kind bijna gestorven toen haar schoolbus van een brug reed en dit veranderde haar hele leven. Ze leert haar gezelschap ook een bizarre dans, en wil hen inschakelen voor haar missie. De eerste aflevering is heel erg vreemd, dan dacht ik echt: dit is toch niets voor mij. Maar ik wou toch weten hoe het verder ging, en ik ben toch blij dat we doorgezet hebben. Je leeft uiteindelijk toch erg mee met OA, haar groep metgezellen en haar verhaal.

Reizen Waes

reizen-waes-3 Het kleine scherm

Tom Waes gaat weer op reis. De vorige series bleven me bij omdat hij echt ging voor de niet-traditionele, vrij omstreden landen. Noord-Korea, Bhutan, Iran,… Er was een aspect cultuurshock en ook vaak controverse en maatschappijkritiek. Na een aflevering had je niet het gevoel dat je naar een promofilmpje had gekeken. Na de aflevering van Sierra Leone had ik dat gevoel wel een beetje: het is echt een mooi land, ze zijn uit de krater geklommen die ebola geslagen had, de mensen zijn heel vriendelijk en behulpzaam. Ik zeg niet dat hij op zoek had moeten gaan naar negatieve dingen, maar het was zo normaal, makkelijk en gewoon. Dat is niet wat ik verwacht van het programma, al is het ergens logisch dat de ‘moeilijke’ landen uitgeput raken. Ik dacht dat er wat meer ‘survival’ en zelfstandigheid aan bod gekomen zou zijn, niet dat hij de hele reis met een vriendelijke gids op stap zou gaan ๐Ÿ™‚ Elke aflevering zal natuurlijk heel anders zijn, dus ik blijf zeker kijken.

 

Save

Delen:

2 Comments on Het kleine scherm

  1. marcia
    10 februari 2017 at 20:30 (7 jaar ago)

    Van The 100 vind ik zowel de tv-serie als de boeken erg goed. Je moet ze inderdaad proberen een beetje los van elkaar te zien, maar dan zijn de boeken ook zeker de moeite waard!

    Beantwoorden
    • johannaowlette
      13 februari 2017 at 12:19 (7 jaar ago)

      Ik ga ze zeker eens lezen ๐Ÿ™‚

      Beantwoorden

Leave a Reply

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paste your AdWords Remarketing code here