Mijn peter

Mijn peter is overleden. Hij was 87 en had een mooi leven gehad, toch doet het pijn om afscheid te nemen. Als kind keek ik naar hem op, en daarom heb ik mijn belangrijkste herinneringen aan hem, die hem echt typeren, op een rijtje gezet. ’t Is bitterzoet, er zijn best grappige dingen bij. Maar nu is hij er niet meer, en zal hij geen van deze dingen nog zeggen of doen. Dag peter, tot ziens…

peter Mijn peter

Toen ik vroeger op woensdag bij oma en peter ging, vroeg ik: Vertel eens van toen je klein was? En dan kwamen de anekdotes: de Engelse soldaten die chocolade gooiden als ze overvlogen op het eind van WOII, de molenaar die hem verborg in de zak als hij eens spijbelde of haagschool volgde. Als zijn moeder dan kwam en vroeg: Hebt ge onze Fons gezien? Dan zei de molenaar: Nee, Roze!

Ik mocht kleuren met zijn mooie stiften aan zijn grote bureau, en kreeg souvenirs van hun reizen, zoals de Schotse blouse waar ik zo trots op was.

Toen ik wat ouder werd, hield ik van zijn boeken over mysteries en UFO’s, van Von Däniken en over de graancirkels. Hij hield net als ik van raadselachtige dingen (ik heb het er zelfs al eens over gehad). Ik zag de eerste keer Star Wars bij oma en peter, aan de tafel in de living. Ik denk dat het aansloot bij zijn liefde voor UFO’s. Hij keek graag TV, en volgde sommige series ‘voor zijn Engels’. Hij hield van Vlaanderen en de Nederlandse taal, en sprak liever over kampernoelies dan over champignons, alhoewel hij toch ook Jupiler lustte, van bij de Walen.

Wat hij graag at herinner ik me ook: Oma kookt altijd lekker, vaak met zelfgekweekte groenten uit de tuin. Hij deed geperste look en cambozola op zijn boterham, soms zelfs tegelijkertijd. Hij at graag zwanworstjes in gelei,  en chocolade meteen na zijn maaltijd. Hij bestelde altijd frietjes, die hij Stoofhout noemde, bij de Chinees, nooit rijst.

Mijn peter stuurde me naar het sigarenwinkeltje achter een houten kistje sigaren, van Schimmelpenninck. Het wisselgeld was dan mijn zakgeld. Als het mooi weer was, ging hij achter de poort van de garage in het zonnetje zitten en rookte zijn sigaar.

Hij liet me boeken bestellen toen ik nog maar net bij de boekhandel werkte. Iedereen in de familie is dol op boeken. Onze andere gedeelde passie was geschiedenis en archeologie, en luchtfotografie.

Hij had veel invloed op ons leven en aan de hand van deze herinneringen zal ik altijd aan hem denken.

 

Save

Delen:

Comments are closed.