Wekelijkse inspiratie – Ons insectenhotel

Ik kocht bij Action een klein insectenhotelletje. Je ziet ze steeds vaker, het is een beetje een hype maar dan wel een heel positieve. Het insectenhotel is een schattig houten huisje dat wel iets wegheeft van een nestkastje, met in plaats van een gaatje voor een vogeltje, een verzameling materialen waar allerhande insectjes graag in wonen, schuilen en nestelen. In ons hotelletje zijn gaatjes geboord in hout, er is houtschaafsel achter een stukje gaas en er zijn holle bamboestokjes.

Insectenhotel Wekelijkse inspiratie - Ons insectenhotel

Waarom wil ik in godsnaam insecten aantrekken in de tuin? Die zorgen toch voor irritant gezoem en erger nog, mogelijk gevaarlijke steken? Ik moet zeggen dat ik up close and personal helemaal niet zo dol ben op dergelijke kriebelbeestjes. Sommige bezorgen me werkelijk rillingen 🙂 Toch zijn veel van die diertjes heel nuttig, om niet te zeggen onmisbaar voor ons ecosysteem. Hier lees je er meer over, ik geef al een paar voorbeeldjes:

 • Solitaire bijen zijn enorm belangrijk voor de bestuiving van planten en fruitbomen. Zonder pollinators geen appels, peren, kersjes,… Ze zijn zachtaardig, dus steken niet zoals wespen. Er zijn enorm veel soorten solitaire bijen, met verschillende formaten en in een insectenhotel zijn er dus gaatjes met verschillende diameters. In mijn hotelletje zijn al metselbijtjes actief geweest: die sluiten hun nestcellen af met een propje gekauwde grond. Op de foto hierboven zie je er twee, maar ondertussen zijn het er al vijf!
 • Veel insecten zijn natuurlijke vijanden voor ongedierte: oorwormen en lieveheersbeestjes eten bijvoorbeeld dolgraag bladluizen. Oorwormen wonen graag in het houtschaafsel maar houden ook van denappels als woonplaats. In grotere hotels zie je die dus vaak.
 • Vlinders zijn ook professionele bestuivers. Ik heb maar een klein insectenhotelletje, bij mij is er geen blokje met verticale sleufjes voorzien voor hen. Maar misschien zorg ik nog voor uitbreiding van mijn patrimonium 🙂

Waar hang je je insectenhotel best? Op een zonnig plekje in je tuin, want de diertjes hebben nood aan warmte. Als het kan hang je je hotel in de buurt van bloemen want door de verstening en verstedelijking van ons landschap, en door de monoculturen van de velden is er nood aan (wilde) bloemen. Ik heb wel al wat bloemen op dit moment van het jaar: de bloesems van mijn appelboompje gaan bijna open, ik heb siermadeliefjes, viooltjes, sierdovenetel en viburnum. De kievitsbloem is ondertussen al opgeknabbeld door andere kriebeldiertjes. Ach ja, leven en laten leven zeker? 😉

Lentebloemen Wekelijkse inspiratie - Ons insectenhotel

Van boven naar onder: kievitsbloem, appelbloesem, sierdovenetel, siermadeliefjes

De stad Dendermonde doet sinds deze lente ook volop mee. Op verschillende plekken in de stad staan grote insectenvilla’s. Ik kan dat alleen toejuichen!

Ultra-insectenhotel-Dendermonde Wekelijkse inspiratie - Ons insectenhotel

Delen:

2 Comments on Wekelijkse inspiratie – Ons insectenhotel

 1. Resaarcle
  23 april 2016 at 22:55 (8 jaar ago)

  Ik kreeg een insectenhotel cadeau en ik kan niet wachten tot we in ons huis met tuin wonen om het op te hangen! Dit was in elk geval een leerrijk artikel!

  • johannaowlette
   23 april 2016 at 23:29 (8 jaar ago)

   Super! Ik vind het heel fascinerend om te zien dat op een paar dagen tijd er al zoveel activiteit is bij ons hotelletje, hopelijk bij jullie ook!