Wekelijkse Inspiratie – Hop hop hop, wij ruimen alles op

Opruimen, dat is voor weinig mensen een favoriete bezigheid. Ook niet voor kleine mensen! Voor haar derde verjaardag kreeg dochterlief Hubelino, waar ik hier al over schreef: een knikkerbaan die naadloos aansluit op Duploblokken. Onze Duplovoorraad groeit hiermee flink aan dus de plastic bak volstond niet meer. Ik besloot om een opbergzak te maken: een grote cirkel die dienst doet als speelmat, met een stroptouw waarbij je na het spelen alles weer bij elkaar ‘veegt’: een Play&Go of Speel&Go. Hier is een patroontje en handleiding, op de blog van Griet: Emma & Mona.

Ik begon eraan tijdens een Naait Club avondje. Eerst knipte ik twee grote cirkels stof, met een diameter van 150 cm (de volledige breedte van mijn stof). Ik gebruikte goedkope polyester, die erg vlot wast en je niet moet strijken 🙂 Het is handig als je iemand hebt die je even kan helpen om de halve cirkel op de dubbelgevouwen stof te tekenen.

playengo Wekelijkse Inspiratie - Hop hop hop, wij ruimen alles op

Daarna knipte ik 14 rechthoekjes stof van 29 op 12 cm. Hiervoor gebruikte ik een schattig stukje Candy Shop van Michael Miller en nog 2 andere kleine stukjes stof. Een ideaal moment om kleine restjes te verwerken, want ik vind dat dat best verschillende lapjes mogen zijn! Ik stikte de korte zijdes van de lapjes tegen elkaar, met de goede kant naar binnen, om kokers te bekomen. De kokertjes draaide ik met de goede kant naar buiten, en ik streek ze eerst mooi plat en dan in 2. Ik speldde de flapjes vast aan 1 cirkel (naar binnen gericht) en stikte ze eraan. Dan legde ik de andere cirkel erbovenop, speldde vast en stikte de hele cirkel rond, op een gaatje om te draaien na. Daarna binnenstebuiten draaien, en nog eens helemaal rond overstikken: klaar! Nog een koord en een koordstopper (ik gebruikte twee koorden en twee koordstoppers want ik had 2 koorden van 3 meter) en je kan het speeltapijt al meteen in gebruik nemen. Het was een makkelijk één-avond-project. Het meten en knippen van de lapjes duurde het langst 🙂

hubelino-in-de-PlayGo Wekelijkse Inspiratie - Hop hop hop, wij ruimen alles op

Hier zie je zowel dochterlief, de Hubelino als de speelmat in actie 🙂

Hubelino-en-PlayGo Wekelijkse Inspiratie - Hop hop hop, wij ruimen alles op

 

Delen:

2 Comments on Wekelijkse Inspiratie – Hop hop hop, wij ruimen alles op

 1. zwartraafje
  8 maart 2016 at 22:53 (8 jaar ago)

  Onze buren hebben ook een dergelijke mat in gebruik. Ik heb ze echter tot nu toe enkel gesloten gezien én dan hangt ze bij hen omhoog. Lijkt me een leuke en snelle methode om het opruimen wat speelser te maken.

  • johannaowlette
   9 maart 2016 at 09:32 (8 jaar ago)

   T gaat eigenlijk vanzelf! Misschien moet ik een heeeeeel grote versie maken 🙂