Wekelijkse Inspiratie: Mijn Goodreads Challenge voor 2015

Goodreads is de plek op het web voor bibliofielen: het is een database waarmee je je bibliotheek en verlanglijstje kan bijhouden, en inspiratie kan opdoen. Ik som even op wat ik de pluspunten vind:

 • Een enorme catalogus aan boeken, in heel veel talen. Het aantal titels is gigantisch: meer dan een miljard… (het duizelt me even maar dat staat er toch echt.)
 • Een ingenieus systeem van links tussen boeken zodat je, op basis van wat je gelezen hebt, echt zinnige tips krijgt.
 • Veel informatie per boek
 • Veel reviews van andere lezers
 • Reading samples
 • Je houdt makkelijk bij wat je gelezen hebt, wat je aan het lezen bent, en wat je graag wil lezen.
 • De jaarlijkse Reading challenge.

De Reading Challenge dus! Aan het begin van het jaar kan je jezelf een uitdaging geven: Ik wou dit jaar 15 boeken lezen. Voor mij is dat voorzichtig, ik las vroeger veel meer. Toen zat ik nog elke dag op de trein, nu is dat al een paar jaar weggevallen en weet je, een kleutertje, breien en naait clubben vragen ook tijd 🙂 Ik zag vorige week dat Kelly van Tales from the crib er een blogpostje aan wijdde, en in navolging heb ik ook mijn challenge eens bekeken. Ik heb de uitdaging volbracht en las 16 boeken (en ik ben er nog in 2 bezig!). Hoera! Sommige waren super, ander een pak minder. Sommige koos ik zelf, andere kreeg ik cadeau van de Uil. Even kijken wat ik las en wat ik er van vond… Ik kies hier even mijn favorieten uit 🙂

Topper van het jaar

 • The Martian van Andy Weir: Dit boek stond al een tijdje op mijn ‘want to read’ lijstje, en toen de verfilming bijna in de zalen kwam, dacht ik: ik begin eraan! Ik hou van sci fi en dit boek scoorde heel hoog voor mij. Het is wetenschappelijk onderbouwd, het kan bij wijze van spreken morgen zo gebeuren, en de schrijfstijl is perfect voor het verhaal, met een droge humor. Mark wekt onmiddellijk sympathie op, je leeft met hem mee en duimt dat alles goed mag komen. Het is geschreven als een dagboek en laat dat nu net één van mijn favoriete soorten boek zijn! Ontegensprekelijk het beste wat ik dit jaar las.

Graag gelezen

 • A monster calls (Zeven minuten na middernacht) van Patrick Ness: dit zal ik maar één keer lezen. Het is het verhaal van een kind en een zieke moeder. Het is prachtig geschreven, een heel mooi verhaal, ook de vormgeving is heel bijzonder, met zeer veel illustraties. Het is heel erg aangrijpend en ik had mijn zakdoek erbij nodig…
 • Weg van weggeweest van Ron Langenus: jeugdsentiment! Ik kocht dit boekje (uit 1989) op de stockverkoop van de bibliotheek. Het is een milieu-sprookje met de jeugdige tovenaar Merlijn als hoofdrol.
 • The Abominable van Dan Simmons: Dan Simmons is één van mijn favoriete schrijvers. Hij schrijft zowel fantasy, horror als science fiction, zuiver escapisme dus 🙂 The abominable is een historische roman, over de beklimming van Mount Everest in de jaren 1940.
 • Het meisje met alle gaven van M.R. Carey: een zombieboek, zoals er de laatste jaren heel veel zijn geschreven, maar deze bevat veel nieuwe, verrassende elementen. Het sluit inhoudelijk meer aan bij I Am Legend (het boek, niet de verfilmde versie) dan bij The Walking Dead, om het zo te zeggen. Een aanrader! Het hoofdpersonage is zonder twijfel beminnelijk.
 • De kooi van Josh Malerman: nog een dystopisch, post-apocalyptisch boek. Dat is al vele decennia een favoriet genre van schrijvers en dus ook van lezers. In dit boek is de wereldbevolking ten prooi gevallen aan een geheimzinnige epidemie. De weinige overlevers leven opgesloten in huizen en kunnen enkel geblinddoekt buitenkomen. Toch proberen ze te overleven. Er rammelen een paar elementen aan dit boek en soms wordt er naar een doorzichtige plotwending gegrepen maar de sfeer zit goed (’t is spannend, you guys!).
 • Oorlog en terpentijn van Stefan Hertmans: Een historische roman over de aanloop naar, het verloop van en de jaren na Wereldoorlog 1, in en rond Gent. Geschreven vanuit het oogpunt van de grootvader van de schrijver en de schrijver zelf. Zowel interessant als meeslepend. Terecht één van de beste Vlaamse boeken van de laatste jaren!

Het spreekt voor zich dat dit zeer subjectief is hé. Over smaak valt niet te twisten. Ik las bijvoorbeeld ook Het meisje in de trein dit jaar (net zoals veel mensen met mij!) en dat lag me helemaal niet. Wat een trieste bedoening. Zin om een vrolijke strip van Calvin & Hobbes te lezen krijg ik daarvan.

Hier is een willekeurig onderdeel van onze boekenkast, geen van de besproken boeken is in beeld maar wel ons Lego-Hobbithol!

image-10-e1450259854915 Wekelijkse Inspiratie: Mijn Goodreads Challenge voor 2015

Delen:

Leave a Reply

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paste your AdWords Remarketing code here