Simpel van Yotam Ottolenghi: Vegetarisch koken voor iedereen

Yotam Ottolenghi mogen we gerust de vader noemen van de huidige trend van vegetarisch en veganistisch koken. Acties als Dagen zonder vlees hebben bij het grote publiek een belletje laten rinkelen. Als we onze ecologische voetstap willen verkleinen, is vegetarisch eten een makkelijke manier. De aanhoudende schandalen in de vleesindustrie boezemen ook al geen vertrouwen in. Het idee dat vegetarisch eten wel een rare maaltijd moest zijn, met allerhande vleesvervangers die nauwelijks gezond te noemen zijn, ligt gelukkig achter ons. En daar is Ottolenghi mee verantwoordelijk voor.

Ottolenghi is een veel gelauwerde Israëlisch-Britse kok en kookboekenauteur, die sinds 2002 eigen deli’s en restaurants heeft. Hij heeft in 2008 zijn eerste kookboek uitbracht. Dat zijn er ondertussen al 7 geworden, en zijn schare fans wordt steeds groter. Geen wonder: met lekkere ingrediënten en haalbare recepten wordt vegetarisch koken thuis ook een feest.

Simpel

Simpel is zijn nieuwste kookboek dat de drempel nog verlaagt. Kernwoorden als snel, makkelijk, weinig ingrediënten en op basis van de voorraadkast trokken me over de streep. Dat zijn argumenten die werken bij mij! Elk recept heeft een aantal van de letters van SIMPEL, zo weet je waar je aan begint:

  • S – Snel
  • I – Minder dan 10 ingrediënten
  • M – Maak van tevoren
  • P – Provisiekast
  • E – Eenvoudiger dan je denkt
  • L – Lui

Wij koken al een hele tijd 1 of 2 keer per week vegetarisch en niemand mist het vlees op die dagen. Nu carnaval achter ons ligt, heeft dochterlief ook geleerd over de Vastenperiode en ze vraagt nu zelf naar nog meer vegetarische maaltijden. 

Ik was dan ook blij toen ik eindelijk mijn handen op Simpel kon leggen! Het trok me wel aan dat al deze gerechten eenvoudig zijn, en met minder dan 10 ingrediënten kunnen klaargemaakt worden. Er staan trouwens ook vis- en vleesrecepten in dit kookboek. Maar drie vierden van het boek is echt wel gewijd aan groenten. Ik duidde alvast wat recepten aan die volgens mij zeker bij iedereen van ons gezin in de smaak zouden vallen. Dat zijn er heel wat 🙂

Gevulde courgette

We begonnen eenvoudig, met een gevulde courgette. In plaats van vlees zit er een mix van broodkruim, parmezan, gehakte courgette, oregano, look en citroensap in, met wat geplette kerstomaatjes. Wel, dat mogen we aanduiden als succesje nummer één uit Simpel! Ook de couscous met tomaten komt uit dit boek.

gevulde-courgette-van-Ottolenghi-768x1024 Simpel van Yotam Ottolenghi: Vegetarisch koken voor iedereen

Ik had de rand van mijn bord misschien eerst eens moeten afkuisen voor ik de foto nam 😉 real life hé mensen! Ik ga dit nog maken alleszins, het was heel lekker. Ideaal als je wat oud brood hebt liggen!

We maakten ook al de geroosterde aubergine met curry-yoghurt. Die was ook superlekker, ik gaf er rijst bij en had in de ovenschotel ook kikkererwten en courgette gedaan. De courgette voegde ik wel pas de laatste 15 minuten toe anders wordt die veel te gaar.

De orzo met tomaten, scampi en feta viel ook erg in de smaak. Bij die laatste had ik wel geen venkelzaad meer maar ik dacht: venkel smaakt naar anijs en ik heb wel steranijs. Dat bleek ook wonderwel zalig te smaken. Hier voegde ik ook een moot zalm toe want dochterlief eet dat liever dan scampi. Het zijn dus niet enkel veggie recepten maar toch 90% van het boek.

Delen:

Comments are closed.