Aan tafel: samen koken met je kind

Ik heb hier al heel vaak receptjes uitgeschreven. Toch blijf ik altijd op zoek naar nieuwe gerechten en ideetjes, het is anders ook maar saai hé. Ik besef dat wij een dochter hebben die aan tafel heel erg makkelijk is. Vrijwel alle hartige gerechten lust ze en als ze ze nog niet kent, wil ze wel proeven. Wat het geheim daarvoor is, ik heb geen idee. Want op gebied van fruit en drinken is ze helemaal niet zo avontuurlijk! Ik kan dus niet zeggen dat het aan onze opvoeding ligt 😉 en heb dus ook geen tips, sorry. Wat alleszins niet contraproductief zal werken, is het feit dat ze wel eens mag meekoken. Samen koken met je kind is leuk, het kan met een jong kind wel extra werk zijn. Je zal je verwachtingen naar tempo moeten bijschaven, maar als je dat inplant, kan je er een fijne activiteit van maken.

Empanada’s

We hebben dochterlief ook betrokken bij het maken van empanada’s. Een redelijk arbeidsintensief maar geweldig lekker Zuid-Amerikaans gerecht. Het zijn kleine deegflapjes met een hartige vulling, gebakken in de oven. Het recept haalden wij bij Yummly, maar er staan er zoveel op dat ik de juiste link niet meer terugvind. Maar ik heb wel genoteerd wat wij precies hadden gedaan:

Ingrediënten

 • Voor het deeg: de hoeveelheden zijn in cups. Je kan hier gewoon een koffietas voor gebruiken, of hier opzoeken wat de omrekening is.
  • 3 cups gewone bloem
  • 1 ei
  • snufje zout en suiker
  • 1 eetlepel azijn
  • 1/2 cup water
  • 1/2 cup boter

Meng in de keukenmachine eerst de droge ingrediënten en voeg de vochtige ingrediënten erbij. Als er een mooi bolletje gevormd is, pak je dit in in huishoudfolie en laat je het in de koelkast rusten.

 • Voor de vulling:
  • 250 gram kippengehakt
  • Enkele gekookte aardappeltjes (wij hadden wat over van de dag ervoor)
  • Witte wijn, kippenbouillon
  • Gehakte olijven en kappertjes
  • Ui, look, komijn, gerookt paprikapoeder, peper & zout

Bak het gehakt rul, voeg de ui, look & klein gesneden aardappels toe, bevochtig met de witte wijn en bouillon. Flink kruiden, dan mag het even stoven tot het vocht wat verdampt is. Aan het eind voeg je de olijven en kappertjes toe. Laat wat afkoelen.

empanadas-vullen Aan tafel: samen koken met je kind

Rol het deeg uit tot 3 mm dikte. Dan verschijnt dochterlief op het keukentoneel: ik druk de cirkels deeg uit en zij mag de rondjes vullen met ons flapjes-hulpmiddel. Ik heb er verschillende, in 4 maten: 1 van Tupperware en 3 die ik lang geleden eens kocht op een beurs. Die van Tupperware is de grootste en die gebruikten we hiervoor. Je legt het lapje op de vorm, doet de vulling in het midden, en vouwt toe. Leuk 🙂 Zo is samen koken met je kind een fijne ervaring.

empanadas-maken Aan tafel: samen koken met je kind

De empanada’s krijgen nog een likje ei (ook een prachtig kinderjobje) en dan kunnen ze de oven in, op 180 graden, tot ze er mooi goudbruin en gaar uitzien. Dat duurde een half uurtje, wij hebben er 1 opengesneden om te zien of de vulling gaar was. Met onze hoeveelheden hadden we 12 empanada’s. We hadden een klein beetje vulling over, en die hebben we in ramequins gebakken tot een soort exotische fricandon.

Het was een succes: echt ontzettend lekker en het werk waard. Het was ook gezellig, met ons drietjes in de keuken.

empanadas Aan tafel: samen koken met je kind

Zalm met zoete aardappelfrietjes uit de airfryer

Wij kochten dit najaar een airfryer. We hebben al jaren geen klassieke frituurketel meer, ik vond dat een vieze bedoening 🙂 Maar door de airfryer lieten we ons wel overtuigen. En met succes! Hier is een snel receptje.

 • 1 grote of 2 kleinere zoete aardappels, in frietjes gesneden, gekruid met tandoori-poeder. Dat is in de supermarkt bij de kruiden te vinden, van allerlei merken.
 • Een mootje zalm per persoon (die van ons komt uit de diepvries)
 • Griekse yoghurt met gesnipperde komkommer, peper en zout
 • Komkommer en tomaatjes voor erbij.

De frietjes heb ik 4 minuten voorgegaard in de microgolf, dan gekruid en dan 12 minuten op 190 graden in de airfryer gebakken. Ze waren echt superlekker op die manier! En veel sneller klaar dan in de klassieke oven.
De diepvrieszalm is 10 minuten in mijn microgolf-stoommandje gestoomd. Ondertussen had ik de tijd om samen met dochterlief tzatziki te maken van de yoghurt met komkommer, peper en zout. We hakken de komkommer fijn in een hakkertje, ook van Tupperware. Een goed taakje voor een kind want je moet niet in de buurt van de messen komen. Laat de komkommer dan even uitlekken in een zeef en duw met de achterkant van een lepel zodat het vooral niet te nat is. Je kan ook geperste look of gedroogd lookpoeder toevoegen. Dat is nog lekkerder 🙂

airfryer-zoete-aardappelfrietjes Aan tafel: samen koken met je kind

Vispannetje

Een vispannetje – een zalige klassieker! Ik maak dit geregeld klaar, dochterlief houdt van vis. Ook hier kan je samen koken met je kind. Met wat toezicht kan een kind zeker groenten wassen, wat zachtere groenten snijden, of puree helpen stampen. Kaas strooien is nog zo’n leuke 🙂

 • Vis: bijvoorbeeld een moot zalm, een pangasiusfilet, scampi.
 • Wortel, prei en broccoli
 • Puree
 • Een béchamelsaus met Noilly Prat (als vervanger van witte wijn), mosterd, paprikapoeder, look, harissa, peper en zout.
 • Gemalen kaas

Verwarm de oven voor en laat de vis meteen al wat garen tijdens dit proces. Stoom de wortel en prei en maak ondertussen de puree en béchamelsaus. De smaakmakers helpen echt om van dit gerecht iets extra lekker te maken! Puzzel alles samen in een ovenschotel en zet nog twintig minuten tot een half uurtje in de oven. We willen een mooi gegratineerde schotel! Ondertussen kan je de broccoli stomen.

vispannetje Aan tafel: samen koken met je kind
vispannetje-2-768x1024 Aan tafel: samen koken met je kind
Delen:

Comments are closed.