Workshop zeefdrukken op stof met Bobbinhood

Wendy van Noxeema en ik trokken er dit weekend samen op uit! We volgden een workshop zeefdrukken op stof met Bobbinhood, bij Crealief. Al maanden volg ik Bobbinhood op Instagram, en kriebelde het om ook aan de slag te gaan. Je eigen motieven ontwerpen en zelf zeefdrukken op stof, en daar dan iets mee maken, ik wist dat dat schitterend zou zijn! Alleen had ik wel wat koudwatervrees om de set te bestellen. Zou ik het ook effectief thuis proberen en gebruiken?

De prints die Bobbinhood al ontworpen heeft, zijn allemaal erg leuk. Sushi, ijsjes, teksten, confetti, eenhoorns, veren,… En de techniek met de meerdere kleuren maakt het echt wel af. Dus een workshop kwam als geroepen!

De voorbereiding: het pinnen

Pinterest, het is precies even geleden dat ik mijn favoriete prikbord vermeldde! Maar het is nog steeds dé plek waar ik al mijn inspiratie bij elkaar verzamel. Ik heb een speciaal bordje voor de zeefdrukkerij gemaakt. Ik hou van confetti en dat is dan wel een heel simpele print maar wel één die ik zeker ga gebruiken. Ook pauwenveren vind ik prachtig, liefst in een kleurencombinatie die past bij de Liberty-stof die ik in Londen kocht. Arabesken vind ik ook erg mooi, maar dat geometrische is misschien moeilijk om mooi weer te geven in zeefdruk? Florale en botanische motieven scoren ook hoog op mijn wishlist. Inspiratie genoeg!

Bobbinhood: De workshop

tafel-bobbinhood-bij-Crealief Workshop zeefdrukken op stof met Bobbinhood

Eerst een woordje uitleg

Wendy en ik kwamen netjes op tijd toe bij Crealief in Deinze, waar er een heel lange tafel klaarstond voor ons: de printsetjes lagen klaar. Marleen van Myblou was onze lesgeefster, een Bobbinhood accomplice, en gaf ons wat uitleg. Barbara, de oprichtster van Bobbinhood, was oorspronkelijk modeontwerpster maar begon zich steeds meer te interesseren voor het materiaal en de bedrukking. Ze ging op zoek naar een manier om zelf op een makkelijke, snelle en ecologische manier om stof te bedrukken.

printsetje-bibbinhood Workshop zeefdrukken op stof met Bobbinhood

Zeefdrukken bestaat natuurlijk al heel lang. De gewone procedure is echter wel met gebruik van chemicalieën, opdrogen in een donkere kamer,… Niet zo makkelijk en snel om thuis te te doen. Ook de verven waren niet zo DIY-friendly. Daarom heeft Barbara zelf een easy-print-kit ontworpen met ecoverven. Die zijn op waterbasis, praktisch geurvrij, en je spullen propermaken doe je gewoon met water waardoor het raam telkens opnieuw kan gebruikt worden. De print fixeer je door hitte, dus met je strijkijzer.

klaar-om-te-zeefdrukken-bobbinhood Workshop zeefdrukken op stof met Bobbinhood

Voor een stap-voor-stap handleiding verwijs ik graag naar de blog van Marleen, waar ze een tutorial met fotootjes heeft voor jullie. Maar het drukken is erg makkelijk! Het moeilijkste is het kiezen van een patroon, of zoals ik deed: er zelf één tekenen. Dit moet je dan uitsnijden in een speciaal papier, dat zowel heel dun als niet poreus is. Dat vind ik wel leuk, ik deed het eerder al voor kerstversiering. Enkele jaren geleden al sneed ik huisjes, hertjes en een Kerstman met arreslee uit paper voor tegen onze voordeur te plakken.

Aan de slag!

Ik heb zelf een pauwenveer getekend, en toen moest ik die omzetten naar een printsjabloon. Ik moest dus kiezen welke kleuren ik wou gebruiken, hoeveel lagen ik wou maken en hoe ik die omzet in opeenvolgende sjablonen. Eventjes wat denkwerk maar ik vind dat wel superleuk! Voor wie dat minder leuk vindt: een snijplotter en het internet bieden je alle mogelijke sjablonen. Op de site van Bobbinhood kan je al een paar leuke motieven gratis downloaden, waaronder de trademark-frietjes.

pauwenveer-printsjabloon-bobbinhood Workshop zeefdrukken op stof met Bobbinhood

Het getekende motief moet vervolgens met een snijmesje uitgesneden worden. Een precisiewerkje maar je kan deze print dan ook wel lang hergebruiken als je wat oplet bij het schoonmaken. En dan is het tijd om te printen. Even nadenken over de volgorde en dan aan de slag. Ik drukte 2 pauwenveren op een proeflapje: eerst een laagje paars… (zelf gemengd kleurtje)

fase-1-pauwenveer-print-bobbinhood Workshop zeefdrukken op stof met Bobbinhood

En dan petrol en brons erbij.

pauwenveer-print-bobbinhood Workshop zeefdrukken op stof met Bobbinhood

Dat ging dus echt wel snel! Ik kocht me dus de Bobbinhood easy print kit – dit zag ik me thuis ook wel doen! Ik koos er ook de metallic verfjes bij – nu kan ik eigenlijk elke gewenste kleur maken. En die avond…

Officially hooked nu ook thuis al aan het zeefdrukken! #wearebobbinhood #screenprint #peacockfeather #fabric @bobbin.hood @marleen_e @wendyboue

Een bericht gedeeld door Johanna – Two Owlettes (@jo_x_two_owlettes) op

Wordt vervolgd! Ik voel de inspiratie al opborrelen 🙂

Delen:

2 Comments on Workshop zeefdrukken op stof met Bobbinhood

  1. Noxeema
    21 juni 2017 at 12:26 (7 jaar ago)

    heel mooi! Blij dat ik dit met je volgde, ook hier is een nieuwe verslaving geboren 🙂

    Beantwoorden
    • johannaowlette
      22 juni 2017 at 10:08 (7 jaar ago)

      t was superleuk met jou erbij!

      Beantwoorden

Leave a Reply

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paste your AdWords Remarketing code here