Habiba van Boef: een hip(hop) exportproduct uit Nederland

Sinds een paar weken is er een nieuwe hit uit Nederland die ook bij ons aanslaat: Habiba van Boef. Hij is zoals zijn naam al verraadt een ex-crimineel die de muziektoer is opgegaan, een beetje zoals 50 cent. Er is nog een gelijkenis: beide ex-cons maken hiphop. Daar houden we van, wij kijken bijvoorbeeld erg uit naar het tweede seizoen van The Get Down dat deze week op Netflix begint (woohoo!), waarvan ik hier al het eerste seizoen besprak.

Habiba is natuurlijk een hint naar zijn Algerijnse roots, die je ook in de muziek goed hoort: er is  een poppy Arabisch toontje. Er worden veel Arabische (of misschien Arabisch-Nederlandse?) woorden gebruikt. Ook daarvan hou ik, ik kocht op de Zuidmarkt in Brussel al een paar CD’s met dergelijke muziek. Instant vakantiegevoel 🙂 Tegelijk is het erg Nederlands want Boef maakt heel veel woordspelingen. Dat is zowel grappig als slim, net zoals bij de Jeugd van Tegenwoordig waar manlief en ik ook van houden. Voorbeeldje: Ik heb slaaptekort want ik slaap te kort. Op Genius kan je notities bij de lyrics lezen zodat je alles wat beter begrijpt. Habiba kende ik wel: dat is schatje. Maar Zina was nieuw voor me: mooi meisje.

Oorspronkelijk sloegen zowel song als clip vooral in Nederland aan, maar sinds een week of twee hoor ik Habiba van Boef ook op Studio Brussel.  De clip waarin Boef in boxershort door de straten loopt, zorgde al voor een trend op Instagram en Boef maakte hier een challenge van voor het goede doel. Dat zorgde voor nog meer aandacht en erkenning, ook buiten het natuurlijke biotoop van hiphop. Vorige week wijdde Radio 1 zelfs een speciaal stukje aan Boef. Dat was best grappig 🙂 Het is wel duidelijk dat Boef en zijn CD Slaaptekort hoge ogen zullen gooien.

Habiba van Boef – Clip

Habiba van Boef – Lyrics

[Intro]
Rrrrrr, hah, is gewoon Boef man

[Verse 1]
Ha, jij bent vies maar ik doe gemener
In de club, kom je moeder tegen
En ik wil snel weg want we moeten wegen
En je klant is geholpen, je moet vroeger wezen
Ik was alles kwijt, maar met floes herenigd
Voor me zondes af en toe gebeden
Ik ga uit eten voor een goede prijs
Ik ben een uitgever, ze boeken mij
Van alarm voorzien aan de achterkant
Dus ze komen via voor, maar wat dacht je dan?
Voor die goldies zet ik brakkas man
Ik was op streets en dat nachtenlang
Hier zijn de nachten lang, en de dagen kort
Ik heb slaaptekort want ik slaap te kort
Ik maak het af of ik maak het op
Hoe ze likt aan mijn banaan, maakt me apetrots
Word ik vandaag gezocht, dan ben ik morgen weg
Ik haal je kluis, niet je zorgen weg
Weet nog die dagen ik was onbekend
Nu aan de top terwijl je onder bent
Ik moest zo vaak racen van de police man
Maar nu ben ik verzekerd, ik heb polis man
Ja, grip op de scene, ik ben dominant
Soufiane, maar die tatta’s zeggen Sofie-Jan

[Hook]
Habiba, Habiba
Waarom stress je mij a zina, a zina?
Ik ben op straat, ik ben met dieven, met dieven
Ik denk niet eens aan liefde, ben gefocust op verdienen
Dus word niet te verliefd, nee
Habiba, Habiba
Waarom stress je mij a zina, a zina?
Ik ben op straat, ik ben met dieven, met dieven
Ik denk niet eens aan liefde, ben gefocust op verdienen
Dus word niet te verliefd, nee

[Verse 2]
Gefocust, ik ben dedicated
Altijd al op buit, niet met sletten bezig
Jij slaapt op mij, nooit in bed gebleven
Alles of niets, ja zo denken velen
In mijn buurt is er cash maar wie trekt het meeste?
Beter in de grond of in flatten steken
Rip deal, ja ze kunnen je in je flatten steken
Ik had troep maar nooit met de bende bezig
Ik was op de streets, ik leek eng bezeten
Voor die shit, die ik nu bezit
En ik vroeg een mil, maar ik heb fans gekregen
Dus je snapt toch dat ik dit voor jullie spit
Koud broer, zelfs als ik in juli spit
Voor vakantie ben ik weer in julispits
En ik draag die 9, wie is jullie spits?
En ze praten wel, maar toch doen jullie niks (nee!)

[Hook]
Habiba, Habiba
Waarom stress je mij a zina, a zina?
Ik ben op straat, ik ben met dieven, met dieven
Ik denk niet eens aan liefde, ben gefocust op verdienen
Dus word niet te verliefd, nee
Habiba, Habiba
Waarom stress je mij a zina, a zina?
Ik ben op straat, ik ben met dieven, met dieven
Ik denk niet eens aan liefde, ben gefocust op verdienen
Dus word niet te verliefd, nee

[Verse 3]
Na “Lauw” was ze echt verliefd
Je speelt die hele man maar je bent het niet
Geen diploma, dan ga je moeten rennen vriend
Wordt gepakt in de winter, ziet de lente niet
Je waggie wordt verhuurd en verkocht
Eerst opgeslagen in een schuur of een box
Dan alles kwijt, breng het puur of met moks
Breng het duur naar de shop, in mijn buurt vind je cops ja..
Of ze vinden jou
Welloe cash broer, investeer in goud
En er wordt veel gesjouwd, soms gaan dingen fout
Hoef je verklaring niet te zien, reken blind op jou
Flash me één keer, nooit dat ik je weer vertrouw
Je snapt het niet, dus ik leer het jou
En je bent niet aan, wat forceer je nou?
Die Philipp Plein shirt, die is tering oud

[Hook]
Habiba (Habiba)
Waarom stress je mij a zina? (mij a zina)
Ik ben op straat, ik ben met dieven (ben met dieven)
Ik denk niet eens aan liefde, ben gefocust op verdienen
Dus word niet te verliefd, nee
Habiba, Habiba
Waarom stress je mij a zina, a zina?
Ik ben op straat, ik ben met dieven, met dieven
Ik denk niet eens aan liefde, ben gefocust op verdienen
Dus word niet te verliefd, nee
Habiba

Habiba van Boef

Delen:

2 Comments on Habiba van Boef: een hip(hop) exportproduct uit Nederland

 1. lomme
  4 april 2017 at 21:02 (7 jaar ago)

  BOEF is niet Marokkaans maar van Algerijnse afkomst, Frans paspoort maar woont vanaf zijn vierde in Alkmaar. Spreekt geen Frans en slecht Arabisch.
  In Nederland had hij al 21 hits en 130 miljoen youtube views voordat hij zijn nummer 1 album Slaaptekort uitbracht.
  In Vlaanderen werd hij nooit gedraaid door zijn opruiiende teksten en woordspelingen en doordat hij vanaf een onafhankelijk label wenste te werken. Sinds Warner de distributie doet kan hij ook bij ons worden gedraaid. Maar op internet kende iedereen hem al 2 jaar dus.

  • johannaowlette
   6 april 2017 at 08:12 (7 jaar ago)

   ik ga de tekst aanpassen, ik wist inderdaad niet dat hij Algerijnse roots had. dankjewel! Maar het is alleszins nieuws dat hij nu op de mainstreamradio van Vlaanderen gedraaid wordt, zelfs op de serieuze nieuwszender 🙂