Uitstapje naar Middelheim

Het Middelheimmuseum is een prachtig park in Antwerpen met een grote collectie beeldhouwwerken. Je kan er spelen en lopen, picknicken, en natuurlijk naar de beelden kijken. Het meest laagdrempelige museum ooit, en uitermate kindvriendelijk!

Het park bestaat al lang: vanaf de zestiende eeuw hadden verschillende rijke Antwerpse families er achtereenvolgens hun zomerresidentie in het kasteeltje. in 1910 kocht de stad het domein en werd het opengesteld als park. Delen van het park werden ter beschikking gesteld van het Middelheimziekenhuis en de universiteit. In 1950 werd er voor het eerst een beeldententoonstelling georganiseerd en er werd voorgesteld er een permanente collectie aan te leggen. In 1971 werd er een tentoonstellingspaviljoen gebouwd, ontworpen door Renaat Braem. In het park zijn zowel een vaste collectie als tijdelijke tentoonstellingen te zien. In het jaar 2000 werd de oppervlakte uitgebreid tot 27 hectare.

Ik ging als kind al met mijn ouders naar Middelheim, en nu zetten we de traditie verder. Op een zalige zondagmiddag gingen manlief, dochterlief en ik met mijn ouders wandelen in het park en naar de beelden kijken. Kennismaken met cultuur kan niet vroeg genoeg gebeuren 🙂

Dan-Graham-Belgian-Funhouse-Middelheim-collage Uitstapje naar Middelheim

Dan Graham – Belgian Funhouse

Dan-Graham-Belgian-Funhouse-Middelheim-1 Uitstapje naar Middelheim

Dan Graham – Belgian Funhouse

De naam zegt het zelf: dit is puur plezier, net een spiegelpaleis op de kermis.

Erwin-Wurm-One-Minute-Sculptures-Middelheim-1 Uitstapje naar Middelheim

Erwin Wurm – One Minute Sculptures

Dit is echt een topper met kinderen. Het is niet meer dan een piedestal in beton met in de vier hoeken een metalen plaatje met een voorbeeldje hoe je zelf het standbeeld kan zijn. De reservebroek die we meehadden kwam ook goed van pas 🙂

Antony-Gormley-Firmament-III-Middelheim-2-1 Uitstapje naar Middelheim

Antony Gormley Firmament III

Antony-Gormley-Firmament-III-Middelheim-1 Uitstapje naar Middelheim

Antony Gormley – Firmament III

Smartmax-constructie!

Felix-Roulin-Middelheim-3-1 Uitstapje naar Middelheim

Felix Roulin

Felix-Roulin-Middelheim-2-1 Uitstapje naar Middelheim

Felix Roulin

Felix-Roulin-Middelheim-1 Uitstapje naar Middelheim

Felix Roulin

Felix Roulin is een familiefavoriet. Zijn strakke beelden waardoor je stukken van een lichaam kan zien zijn erg sierlijk en tegelijk speels, dochterlief vond het ook geweldig: er is een aspect lachspiegel, maar ook het zoeken en herkennen van de lichaamsdelen vond ze leuk.

IMG_3424-1 Uitstapje naar Middelheim

En oeps, dan nog eentje waarvan ik de naam niet gefotografeerd heb. Net filigraan zoals je met strookjes papier kan maken.

Francois-Pompon-Ijsbeer-Middelheim-1 Uitstapje naar Middelheim

De IJsbeer van Francois Pompon

Dit is één van mijn favorieten, ik heb in het Louvre ook miniatuurtjes zien staan.

We kwamen tijd te kort, aan de overkant van de dreef is nog een heel stuk park! Dus we keren zeker nog terug, deze keer misschien met onze picknick 🙂

 

 

Delen:

4 Comments on Uitstapje naar Middelheim

 1. Marcia
  31 augustus 2016 at 15:24 (8 jaar ago)

  Dit ziet eruit als een leuk uitstapje! Ik ga het onthouden voor als mijn ouders weer eens naar België komen 🙂

  • johannaowlette
   31 augustus 2016 at 16:14 (8 jaar ago)

   Zeker doen 🙂

 2. zwartraafje
  2 september 2016 at 12:27 (8 jaar ago)

  Dan was je met de auto op ongeveer een kwartier van ons huis verwijderd. 😉 Eigenlijk is het al heel lang geleden sinds mijn laatste bezoekje aan Middelheim park. Vroeger gingen we er (als kinderen) vaak naartoe voor de speeltuin.

  • johannaowlette
   2 september 2016 at 19:10 (8 jaar ago)

   Oh de speeltuin hebben we zelfs niet gezien! Nog een reden om terug te gaan 🙂