Wekelijkse inspiratie – illustrators

Ik heb grote bewondering voor illustrators en tekenaars. Als ik mooie tekeningen zie, ben ik zelf ook geïnspireerd om aan de slag te gaan! Hier zijn drie tekenaars wiens werk ik erg waardeer.

IMG_0222 Wekelijkse inspiratie - illustrators

Deze Gentenaar met West-Vlaamse roots heeft internationale allure, won al heel veel awards en stond op de shortlist voor de Hans Christian Andersenprijs 2010, zowat de Nobelprijs op het vlak van illustratie. Tot zijn werk behoren De gouden kooi, Één miljoen vlinders en Fluit zoals je bent. Hij tekent niet zomaar, elke tekening is een klein schilderij, minutieus uitgevoerd. Bij De gouden kooi hoort ook een tekenboek, om zelf aan de slag te gaan. Dit jaar was er een mooie overzichtstentoonstelling van Carlls werk in de St.-Pietersabdij in Gent, waar Carll voor mij een tekening maakte in dit boek. Voorlopig heb ik nog wat reserve om in mijn mooie gesigneerde boek te beginnen tekenen 🙂 maar die drempelvrees overwin ik nog wel!

IMG_0238 Wekelijkse inspiratie - illustrators

De Finse Tove Jansson was de bedenkster van de Moomins, grappige fantasiewezentjes (trolletjes zijn het eigenlijk, alhoewel ze mij ook wel aan nijlpaardjes doen denken) die een strip bevolken die vanaf de jaren ’50 verschenen in kranten over de hele wereld. De strips verschenen ook in boekvorm en worden nog steeds herdrukt en vertaald. Het lijkt moeilijk te geloven dat de Moomins al 60 jaar oud zijn, ze zijn zo speels en fris getekend.

IMG_02371 Wekelijkse inspiratie - illustrators 

Deze Amerikaanse tekenaar kent zowat iedereen! Busytown is voor velen van ons pure nostalgie. Als ik voorlees uit de grote woordenboeken word ik gewoon teruggeslingerd naar de jaren ’80. De regenachtige dagen van vorig weekend waren de ideale gelegenheid om een paar ‘nieuwe’ kinderboeken voor dochterlief boven te halen (ik had ze al een tijd geleden gekocht maar nog wat aan de kant gehouden – altijd een goed idee als het pijpenstelen regent en je even opgesloten zit). Wim Worm, de familie Kat, meneer Frommel die achter zijn hoed aanloopt, bananenauto’s, grote en kleine dieren die in een grappige chaos figureren… Deze boeken hebben nog niets aan kracht ingeboet. Ik herinner me een kleurboek van Busytown dat ik als kleuter bij mijn oma had, en ik kan me de geur van de wasco’s waar ik mee kleurde, zo voor de geest halen. Nu geef ik deze mooie herinneringen graag door aan dochterlief.

IMG_0239 Wekelijkse inspiratie - illustrators

Toen ik in onze boekenkast snuffelde, zag ik nog veel meer boeken van tekenaars en illustrators waar ik iets over wil vertellen. Deze blog krijgt ongetwijfeld nog opvolgers 🙂

Delen:

Comments are closed.