Wekelijkse inspiratie: Snel, gezond en lekker

Ik hou sowieso van ovenschotels en in de herfst en winter leef ik me helemaal uit. Hier zijn weer wat nieuwe gerechtjes die bij ons onlangs een succes waren. De factor Snel is weer wat verder te zoeken deze keer 🙂 Maar het is zeker te categoriseren onder kindvriendelijk koken!

Baked penne

  • Bolognesesaus
    • Gehakt
    • Sjalot & look
    • Wortel
    • Blik gepelde tomaten
    • Noilly Prat (daar ben ik weer, ik gebruik dat inderdaad regelmatig in de keuken)
    • Oregano, paprika, peper, zout.
  • Pasta
  • Beetje diepvries-spinazie
  • Béchamelsaus
    • Boter
    • Bloem
    • Melk
    • Peper, zout, nootmuskaat
  • Mozarella

Maak een eenvoudige bolognese-saus door het gehakt rul te bakken en daarna de sjalot, look en wortel toe te voegen, te blussen met Noilly Prat en het blik gepelde tomaten, en te kruiden. Laat even pruttelen zodat de wortel kan garen.

Kook ondertussen de pasta net niet gaar, en warm de spinazie op. Maak een béchamelsaus: smelt een eetlepel boter, voeg een eetlepel bloem toe (van het vuur) en roer goed door elkaar. Voeg dan beetje bij beetje melk toe, kruid en laat goed doorkoken tot een mooie saus.

Bouw dan in een taartschotel de laagjes op: Onderaan de pasta, daarover de diepvriesspinazie, dan de bolognesesaus, en tot slot de béchamel met daarover stukjes mozzarella. Op dit punt kan je de schotel prima invriezen. Dit is een ideaal gerecht om in het groot klaar te maken. Laat voor het opdienen nog 15 minuutjes gratineren in een hete oven.

baked-penne Wekelijkse inspiratie: Snel, gezond en lekker

Groententaart

Dit is een lekkere veggie taart met wortel, zoete aardappel en feta. Ik vond het recept in De Standaard Magazine maar paste het wel een beetje aan. Ik heb er geen salie in gedaan (ben ik niet zo dol op) en eigenlijk is het een tarte tatin maar ik heb het omdraaien niet gedaan.

  • Zoete aardappel (ik gebruikte er 2)
  • Wortelen of pastinaken (ik gebruikte 4 dikke wortelen)
  • 4 el honing
  • 3 el rodewijnazijn
  • 1 flinke snuf gedroogde tijm
  • 4 sjalotten
  • 200 g feta
  • 1 vel bladerdeeg
  • Olijfolie

Eerst snijd je de groenten in dikke plakken en die mogen 20 minuten op een bakplaat met bakpapier roosteren in de oven op 180 graden, met olijfolie, peper, zout en tijm. Ondertussen warm je de honing met rodewijnazijn en nog wat tijm op tot een soort van stroop. De groenten mogen dan dan in een taartschotel met de stroop erover. Daarboven gaat de verbrokkelde feta en heel fijngesneden sjalot, en daar dan de lap bladerdeeg over. Bak de taart nog 30 minuten op 180 graden of tot het mooi bruin is.

groententaart Wekelijkse inspiratie: Snel, gezond en lekker

En nu nog een belachelijk simpel maar mooi en lekker dessertje 🙂

Melocakes

Ik kocht een silicone vorm, de Multiflex Domes van Tupperware, nadat ik op een Tupperware-party (jaja, ik ben fan :p) heerlijke melocakes te zien en te proeven kreeg.

In dit filmpje zie je hoe je ze maakt, het is echt heel erg makkelijk.

En hier zijn onze eigen melocakes, het is echt zo simpel als in het filmpje! Ik legde er een maria-koekje op, die passen precies.

melocakes Wekelijkse inspiratie: Snel, gezond en lekker

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Delen:

4 Comments on Wekelijkse inspiratie: Snel, gezond en lekker

  1. zwartraafje
    13 november 2016 at 18:21 (7 jaar ago)

    Hmmm, dat Melo Cake filmpje moet ik eens bekijken wanneer ik wat meer tijd heb. Nu maar hopen dat het ook met mijn gewone silicone vormen lukt. De Zwitserse room die ik vroeger maakte als frosting voor cupcakes deed me steeds aan de vulling van Melo cakejes denken dus ik ben benieuwd of het een gelijkaardig recept is.

    Beantwoorden
    • johannaowlette
      13 november 2016 at 20:37 (7 jaar ago)

      T is heeeeeel simpel 🙂 eenvoudiger dan je verwacht, zelfs!

      Beantwoorden
  2. Annelies
    5 mei 2017 at 13:00 (7 jaar ago)

    hey, ik heb een vraagje: leg je het koekje er al op voor je het in de frigo of diepvries zet? bedankt!

    Beantwoorden
    • johannaowlette
      5 mei 2017 at 13:20 (7 jaar ago)

      ja, ervoor, dat moet echt maar kort in de diepvriezer of koelkast 🙂 mmm, ik denk dat ik er dit weekend nog eens ga maken!

      Beantwoorden

Leave a Reply

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paste your AdWords Remarketing code here